Χωρίς κίνητρο, αποδείξεις γιόκ...

του Νίκου Σίμου

Δεν εκπλήσσουν κανένα τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου ότι το 1/3 των Ελλήνων έχει πραγματοποιήσει αγορές αγαθών ή υπηρεσιών χωρίς απόδειξη και ΦΠΑ. Άλλωστε και στην Ολλανδία περίπου το ίδιο ποσοστό συναλλαγών είναι αδήλωτο ενώ λίγο πιο κάτω, δηλαδή στο 23% βρίσκονται οι Δανοί (!) που αποφάσισαν να μη πάρουν απόδειξη για να αποφύγουν την επιβάρυνση από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Υψηλό ποσοστό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη

των 28, είναι και όσων ερωτήθηκαν αν γνωρίζουν πρόσωπα που δεν δηλώνουν το εισόδημά τους στην Εφορία. Μάλιστα στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι το τρίτο καθώς στη Δανία και στην Ολλάνδία είναι περισσότεροι αυτοί που είπαν ότι γνωρίζουν κόσμο που δεν δηλώνει εισόδημα!!

Τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα όχι μόνο για να διαπιστώσουμε μία πραγματικότητα που λιγο ως πολύ όλοι την ξέρουμε. Αλλά για να επιβεβαιωθεί ότι στο ζήτημα της φορολογίας κάτι δεν γίνεται σωστά. Προφανώς δε όχι μόνον στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία στην πολιτική παρακμή της είναι φυσικό να μην έχει και πολιτικά στελέχη που να μπορούν να εφαρμόσουν μία οικονομική πολιτική που και δίκαιη να είναι αλλά και να αποδίδει έσοδα στο κράτος.

Ειδικώς για το θέμα των αποδείξεων και τον ΦΠΑ, για να είναι συμφέρουσα για τον καταναλωτή η απαίτηση από αυτόν να πάρει απόδειξη, πρέπει να υπάρχει και ΚΙΝΗΤΡΟ. Όταν το ζήτημα των αποδείξεων στην Ελλάδα και το τι θα ισχύει το έχουν ανατρέψει ούτε και ξέρουμε πόσες φορές, μόνο στην ...καλή ψυχή του καταναλωτή μπορεί να ελπίζουν οι Υπηρεσίες για να μπορέσουν να έχουν έσοδα από ΦΠΑ. Ξεχνάει κανείς μήπως ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε εξατάσει σοβαρώς ακόμη και το ενδεχόμενο να ανακοινώνει στο τέλος του έτους ποιες κατηγορίες αποδείξεων, από το σύνολο των αποδείξεων για υπηρεσίες από ελεύθερους επαγγελματίες, θα προσμετρώνται για την επιστροφή φόρου; Δηλαδή να μη γνωρίζει εκ των προτέρων ο φορολογούμενος ποιες αποδείξεις να ζητάει, βάσει της βλαχοκουτοπόνηρης λογικής ότι αφού δεν θα ξέρουν οι ...ιθαγενείς ποιες αποδείξεις θα εκπίπτουν, αναγκαστικώς θα της ζητούν όλες;;;
Δικαιολογημένα όλα αυτά τα μπρος πίσω είχαν αποτελέσει την αφορμή να πάρουν φωτια τα σχόλια στις ιστοσελίδες κάθε φορά ποι ανακοινώνονταν τα ..μέτρα. Σχόλια αγανάκτησης που ξεκινούσαν από το ήπιο, «ένας ακόμη λόγος που πάμε από το κακό στο χειρότερο» και κατέληγαν στο «ποιος θα έλθει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν λέτε και ξελέτε;; Με τι φορολογικό σύστημα;...». Έλα ντε...

Keywords
Τυχαία Θέματα