Χατζηδάκης: Οι "μαγκιές" της κυβέρνησης κοστίζουν

Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Με αφορμή την μεταφορά της πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ στο τέλος του Ιουνίου o κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι

η «Ελλάδα γίνεται η δεύτερη χώρα παγκοσμίως μετά την Ζάμπια που ακολουθεί αυτό τον δρόμο της ενοποίησης των δόσεων στο ΔΝΤ και ταυτοχρόνως βλέπουμε ήδη από σήμερα τις αντιδράσεις στις αγορές. Θέλω να ελπίζω ότι τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις Βρυξέλλες θα επικρατήσει ψυχραιμία και λογική έτσι ώστε να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε όσο καλύτερη συμφωνία γίνεται διότι τους τελευταίους μήνες ζούμε το χρονικό μιας προαναγγελθείσης κακής συμφωνίας. Είναι ολοφάνερο ότι η ηρωική και λεβέντικη διαπραγμάτευση στοιχίζει διότι εν τω μεταξύ έχουν χειροτερέψει όλα τα μεγέθη της οικονομίας. … Οι μαγκιές κοστίζουν».

Σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης ο πρώην Υπουργός με σκωπτική διάθεση δήλωσε ότι έχει παραπάνω λόγους να τις ψηφίσει. «Πολεμήθηκα από τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσο και για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Και τώρα η κυβέρνηση υιοθετεί τον δικό μου νόμο 4224/2013 για την πρώτη κατοικία καθώς και όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις για τον κώδικα δεοντολογίας, όπως επίσης και την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ. Επομένως εγώ έχω κάθε λόγο περισσότερο από κάθε άλλο να στηρίξω τη συμφωνία. Το λέω σκωπτικά, αλλά έχει και αυτό το νόημά του» δήλωσε.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η θέση της ΝΔ σε σχέση με τη συμφωνία και τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «Πρώτον ελπίζω απόψε ο πρωθυπουργός να αποφύγει το λάθος που έκανε τον Μάρτιο στην αντίστοιχη συζήτηση την ενημερωτική που έγινε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου το μόνο που έκανε ήταν να περιλούσει την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα την Αξιωματική Αντιπολίτευση, με μια σειρά από κοσμητικά επίθετα διότι αυτό δεν βοηθάει. Αντιθέτως θα πρέπει ο πρωθυπουργός και όλοι μας να κινηθούμε στο δρόμο της εθνικής συνεννόησης. Έχουμε πληρώσει πανάκριβα την έλλειψη εθνικής συνεννόησης όπως και την άνθηση του λαϊκισμού από το 2010 και μετά».

Στην ερώτηση αν ζητήσει εθνική συνεννόηση η ΝΔ θα στηρίξει ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι η ΝΔ θα προσέλθει με τις δικές της απόψεις. Κάτι που πιστεύω προσωπικά είναι ότι θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε δεδομένη την χειροτέρεψει της κατάστασης αλλά και πάλι κάποια πράγματα μπορούν να σωθούν. Εγώ νομίζω ότι εάν αποφασίσουμε και γίνουμε πιο θαρραλέοι στην απελευθέρωση των αγορών, στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και στις ιδιωτικοποιήσεις μπορούμε αυτό να το θέσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μην υπάρχει τέτοια μεγάλη επιβάρυνση στο επίπεδο των φόρων. Εάν οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρήσουν και σταματήσουμε να γινόμαστε όμηροι κάθε υπερπροστατευμένης κοινωνικής ομάδας τότε θα κερδίσει το κοινωνικό σύνολο.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι η ΝΔ τοποθετείται με υπευθυνότητα και δεν ζητάει από την κυβέρνηση τον ουρανό με άστρα ωστόσο δεν γνωρίζει αν η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αποφασίσει να καταλήξει σε κάποιο έντιμο συμβιβασμό ή ακολουθεί το δρόμο της ρήξης. «Εμείς προσπαθούμε από την θέση της αντιπολίτευσης να λειτουργήσουμε ως παράγοντας εθνικής ευθύνης αλλά δεν φτάνει μόνο εμείς να λειτουργήσουμε έτσι» ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς αν τον φοβίζει το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί διχασμένη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τόνισε ότι αυτό είναι ψευτοδίλημμα καθώς υπάρχει η περίπτωση η κυβέρνηση να μην σταθεί κοινοβουλευτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα