Χαράλαμπος Αθανασίου: "Λιτή αλλά ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση"

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Υπέρ μιας περιορισμένου εύρους αλλά τολμηρής και ουσιαστικής συνταγματικής αναθεώρησης τάχθηκε σήμερα από την Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης επερώτησης της ΔΗΜ.ΑΡ.

Ο κ. Αθανασίου αποκάλυψε ότι η πρόταση της επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου, και απηύθυνε κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην διαδικασία με ευρεία συναίνεση για τις

διατάξεις στις οποίες όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αναθεωρηθούν. «Να συμπλεύσουμε με συναίνεση, ηρεμία και υπευθυνότητα προς όφελος του λαού και της πατρίδας».

Αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως μετά την άποψη του Προέδρου της Βουλής Β.Μεϊμαράκη για ευέλικτο σύνταγμα με αναθεώρηση ανά πάσα στιγμή για διατάξεις στις οποίες υπάρχει ευρεία συναίνεση αλλά και την άποψη του Προκόπη Παυλόπουλου πως αυτό δεν γίνεται, σήμερα από την Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε και τρίτη άποψη γύρω από τις χρονικές δυνατότητες αναθεώρησης. Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την άποψη ότι το Σύνταγμα θα μπορούσε να αναθεωρείται ακόμα και πριν παρέλθει η συνταγματικά οριζόμενη αναθεώρηση της πενταετίας αλλά μόνο για διατάξεις οι οποίες δεν είχαν αναθεωρηθεί από την προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή. « Δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν μπορεί να μην υπάρχει πενταετία για διατάξεις που δεν είχαν αναθεωρηθεί πριν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Το συμπέρασμα πάντως που εξήχθη από τη συζήτηση και ενδέχεται να έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον μελλοντικά είναι ότι σε αρκετές ρυθμίσεις υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΔΗΜ.ΑΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές από τις προτάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ η συνταγματική κατοχύρωση ενός ελαχίστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικής ασφάλισης, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, τα δημοψηφίσματα, η επαναφορά του βασικού μετόχου, η αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών, το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων κ.α ήδη έχουν ενταχθεί στην πρόταση που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.

«Μόνη μας «σκοπιμότητα» είναι να αλλάξει το πολιτικό σύστημα και να απαλλαγεί από τις παθογένειές του», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης και πρόσθεσε «η πρόταση του κόμματος μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος στοχεύει στο «να εκσυγχρονισθεί ο Καταστατικός Χάρτης της χώρας, να αποκατασταθεί η πολιτική νομιμοποίηση του συστήματος διακυβέρνησης και να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί».

Keywords
Τυχαία Θέματα