Αβραμόπουλος: "Στρατηγική η επιλογή της Γεωργίας – Η Ελλάδα είναι δίπλα της"

Με την υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) του έτους 2014 μεταξύ Ελλάδος και Γεωργίας, από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, παρουσία των Υπουργών Εθνικής Αμύνης των δύο χωρών, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Irakli Alasania, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντησή τους στο ΥΠΕΘΑ, στο πλαίσιο της τριημέρου επισήμου επισκέψεως του νεαρού Γεωργιανού υπουργού στην Αθήνα.

Στη συνάντηση έγινε πλήρης ανασκόπηση όλων των θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος, ενώ σημειώθηκε με έμφαση και από τις δύο πλευρές ότι θα υπογραφεί εντός του μηνός και υπό την Ελληνική προεδρία του Συμβουλίου των υπουργών της ΕΕ, η συμφωνία συνδέσεως της Γεωργίας με τις Βρυξέλλες, γεγονός στο οποίο η συμβολή των Αθηνών είναι καθοριστικής σημασίας. Αυτό ακριβώς, όπως και οι ευχαριστίες της χώρας του επισημάνθηκαν σε εξαιρετικά αγγλικά (με αμερικανική προφορά) από τον νεαρό Γεωργιανό ΥΠΑΜ, όπου τονίστηκε και η συμβολή του Έλληνος υπουργού στην προώθηση των διμερών σχέσεων.

Τονίζεται ότι το ΠΣΣ του έτους 2014 μεταξύ Ελλάδος και Γεωργίας, εκτός των άλλων περιλαμβάνει θέματα εκπαιδεύσεως στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Γεωργίας στο «Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Επιχειρήσεων Υποστηρίξεως Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ), στο Κιλκίς, σε Κέντρα Εκπαιδεύσεως του Στρατού Ξηράς κυρίως των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και συμμετοχή τους στο διεθνές συνέδριο «Αθηνά 2014».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή τους ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε με έμφαση ότι «Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας. Την επιλογή της οργανωμένης ομαλοποίησης των σχέσεών της με τη Ρωσία, χωρίς να παραβλέπει τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι «η κοινότητα, με ελληνικές ρίζες, κοινότητα ελληνικής καταγωγής που ζει, που υπάρχει στη Γεωργία, όσο και οι περίπου 150.000 Γεωργιανοί που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αποτελούν και αυτοί μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς μας».

Από την πλευρά του ο Γεωργιανός ΥΠΑΜ, Irakli Alasania, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είμαι ευγνώμων για τη φιλία που μας ενώνει. Τα Υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Γεωργίας εισέρχονται σε μια νέα εποχή συνεργασίας, η οποία θα προωθήσει το κοινό συμφέρον στις αμυντικές δυνατότητες και την αμυντική εκπαίδευση».

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα