Αβραμόπουλος και Βενιζέλος μαζί στις Βρυξέλλες!(ΦΩΤΟ)

Η ασφάλεια των θαλασσίων οδών ενάντια στην πειρατεία, η ανάπτυξη της κυβερνοάμυνας, οι Ευρωπαϊκές αμυντικές υποδομές και η αντιμετώπιση της λαθρομεταναστεύσεως, είναι κορυφαίες θεματικές και πεδία δράσεως για την Ενωμένη Ευρώπη, τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το πέρας της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Σ.Ε.Υ.)της ΕΕ, στη μεικτή σύνθεσή του σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Αμύνης.

Ο ίδιος σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «Ο σχεδιασμός

και η υλοποίηση της Κοινής Πολιτικής στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας έρχεται να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στις κοινές μας επιδιώξεις. Κυρίως στην Κοινοτική Αλληλεγγύη, που τόσο δοκιμάστηκε από τη δημοσιονομική κρίση και την καμπή στη νομισματική ένωση», προσθέτοντας ότι «Απέναντι στους κοινούς κινδύνους, η Ευρώπη διαμορφώνει τις δικές της πολιτικές, το δικό της, «τείχος προστασίας»» και καλώντας την Ευρώπη «πάσει θυσία να στηριχθεί στην αμυντική βιομηχανία της και τον βασικό πυλώνα της, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό θα πράξουμε» στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινά την 1 Ιανουαρίου 2014.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος των εργασιών του Σ.Ε.Υ., μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής: «Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα του Σ.Ε.Υ., σήμερα, στις Βρυξέλλες. Όπως ξέρετε, βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας που θα λάβει χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2014, η οριζόντια, θαλάσσια και μεσογειακή πολιτική, η οποία περιλαμβάνει και ζητήματα ασφάλειας. Οι μεταναστευτικές ροές είναι ανθρωπιστικό πρόβλημα αλλά και ζήτημα ασφάλειας για όλη την Ευρώπη, ιδίως για εμάς, τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει κάποια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη Λιβύη, ενώ τόνισε και την ανάγκη διευρύνσεως της λεγόμενης «Ανατολικής Γειτονίας», με την συμπερίληψη σε αυτήν χωρών όπως το Αζερμπαϊτζάν, που συνδέεται με την Ελλάδα λόγω ΤΑΡ, καθώς και για την κατάσταση στη Συρία.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα