Αθανασίου: Θα έρθει η συμφωνία και θα είναι έντιμη και ανεκτή

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νάσος Αθανασίου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη.

Για την συνάντηση Τσίπρα με ευρωπαίους τόνισε ότι "Καταρχήν εδώ είχαμε μια άτυπη συνάντηση, από άτυπες συναντήσεις δεν μπορεί να βγει κάτι ας πούμε γραπτό, σίγουρο, υπογεγραμμένο. Βγαίνουν κάποιες ειδήσεις

όμως και αν διαβάζω καλά οι ειδήσεις που βγαίνουν από την άτυπη συνάντηση αυτή είναι πρώτον ότι η πλευρά των πιστωτών δείχνει κατανόηση πρώτον στο ότι πρέπει να υπάρξει μακροπρόθεσμη λύση. Δεύτερον στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μερικές κόκκινες γραμμές στις συντάξεις και στην αγορά εργασίας. Εάν επαληθευτεί αυτή η πληροφορία ή εν πάση περιπτώσει διαρροή από επίσημες πήγες, ότι η λύση θα είναι μακροπρόθεσμη, τότε μπαίνει μέσα και θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους μας, των 214 δις, κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Η κ. Μέρκελ τι άλλο θα μπορούσε να πει, ότι θα κρίνουν οι θεσμοί. Η κ. Μέρκελ έχει έναν Σόϊμπλε όχι απέναντι της, πάντως όχι και πλάι της. Διότι να μην λησμονούμε και το εξής ο κ. Σόϊμπλε είναι πικραμένος δυο φορές από την κ. Μέρκελ, την πρώτη φορά όταν έχασε την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και την δεύτερη φορά όταν δεν τον στήριξε η κ. Μέρκελ για την προεδρία της Γερμανικής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς τι σημαίνει η ολοκλήρωση του «τρέχοντος προγράμματος» και το μεγάλο πακέτο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ "Εν πάση περιπτώσει είπαμε ότι η άλλη πλευρά ή εν πάση περιπτώσει ο κάποτε ισχυρός γαλλογερμανικός άξονας συζητάει τη μακροπρόθεσμη λύση και κατανοεί ότι η ελληνική πλευρά έχει δυσκολίες σε ορισμένα θέματα, ας το διατυπώσουμε έτσι. Αλλά δήλωσαν αυτοί οι άνθρωποι ότι είναι διατιθέμενοι να βοηθήσουν, η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ.

ΔΗΜ: Οπότε προς το παρόν βγάζουν απέξω τα δύο κρίσιμα ζητήματα

Ν.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση του προγράμματος, είπαν και κάτι άλλο, ότι πρέπει να συμφωνήσει και το ΔΝΤ. Το οποίο ΔΝΤ ζητάει αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Είναι όμως υπέρ της αναδιαρθρώσεις του χρέους ακόμα και υπέρ κουρέματος του χρέους είναι το ΔΝΤ. Όλα αυτά τι σημαίνουν και συμφώνα με την κ. Μέρκελ ότι το θέμα πρέπει να επανέρθει στις Βρυξέλες. Και επανέρχεται στις Βρυξέλες, σήμερα συναντάτε με τον κ. Γιούνκερ ο πρωθυπουργός. Ο κ. Γιούνκερ είναι ο κ. Γιούνκερ, όμως μην τον υποτιμούμε. Ο κ. Γιούνκερ είναι ο κ. Γιούνκερ, έχει ισχύ όχι λίγη, δεν έχει ενδεχομένως την τελευταία λέξη αλλά η ισχύς του δεν είναι λίγη. Φαντάζεστε τον κ. Γιούνκερ να πει ότι το προσχέδιο που δημοσιεύτηκε είναι πράγματι δικό μου, είναι ιδέες δικές μου; Ο κ. Γιούνκερ μπορεί να εκθέσει τουλάχιστον να εκθέσει πολλούς, πάρα πολλούς.
Εγώ πιστεύω ότι είναι η ώρα των ηγετών. Έπρεπε να φτάσουν τα πράγματα εκεί που έφτασαν, δηλαδή εχθές συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με Ολάντ και Μέρκελ, δεν μπορεί να που αυτοί αύριο ότι δεν ξέρουμε. Δεν μπορούν αν πουν αυτοί αύριο ότι παίξαμε στα ζάρια την τύχη της Ευρώπης.
Τώρα ξέρουν και γίνονται συνυπεύθυνοι.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει με κάθε τρόπο πει ότι ακόμα και την άλλη εβδομάδα θα είναι έτοιμη για συμφωνία.

ΔΗΜ: Όταν λένε ότι πρέπει να γίνει ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, ποιο είναι το «τρέχον πρόγραμμα»; Γιατί υπάρχουν πολλοί που λένε ότι το τρέχον πρόγραμμα ήταν η 5η αξιολόγηση.

Ν.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Εδώ η απάντηση είναι αυτονόητη και εγώ πιστεύω ότι την ξέρει η κ. Μέρκελ. Κυρία Μέρκελ αν θέλατε τον Σαμαρά μπορούσατε να τον κρατήσετε πείθοντας τον να μην κάνει εκλογές και να τις χάσει. Γιατί τις έκανε και τις ήξερε. Η κ. Μέρκελ όμως δεν είναι αφελής.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν κάλος μαθητής της κ. Μέρκελ; Εγώ το ισχυρίζομαι και ας κριθεί. Τώρα η κ. Μέρκελ ξέρει πολύ καλά ότι έχει την ευθύνη ή την συνευθύνη για την Ευρώπη και πρέπει να αποφασίσει. Περιμένατε χτες η κ. Μέρκελ να πει κάτι διαφορετικό, ότι πρέπει να εγκρίνουν οι θεσμοί την συμφωνία; Η συμφωνία είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

ΔΗΜ.: Πόσο χρόνο έχουμε σε ότι αφορά τη ρευστότητα;

Ν.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Μιλάμε για συμφωνία ή μιλάμε για κάποιον που έχει συλλάβει ομήρους και από έξω διαπραγματεύεται η αστυνομία;
Μιλάμε για συμφωνία μεταξύ κρατών μελών της ευρωζώνης. Αν μιλάμε για εκδίκηση, δηλαδή κάποιος μου έχει βάλει την θηλιά στο λαιμό, η θηλιά αυτή λέγεται ρευστότητα και μου λένε συμφώνησε διότι θα σου σφίξω περισσότερο την θηλιά και θα σε πνίξω, αυτό δεν λέγεται συμφωνία.
Η δική μας αντίδραση είναι ψυχραιμία.

Για την διαπραγμάτευση ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι "Πρέπει ο Έλληνας και το κοινό, και η ελληνική δημοσιογραφία να αντέχει τις διαπραγματεύσεις. Αν δεν αντέχει τις διαπραγματεύσεις και φοβάται μόνο, πρέπει να φοβάσαι ο φόβος φυλάει τα έρημα αλλά αν φοβάσαι μόνο χωρίς να ελπίζεις τότε δεν είσαι ικανός να κάνεις διαπραγματεύσεις.

…Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία, ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο της ρήξης ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι: Δεν βλέπω ρήξη. Νομίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία και η συμφωνία αυτή θα είναι έντιμη και πάντως ανεκτή.

Πιστεύω ότι η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση θα υπερψηφιστεί. Εγώ πάντως θα τη στηρίξω άνευ ορών και ορίων και νομίζω τελικά θα υπερψηφιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα