Αποτυχία της αξιολόγησης "βλέπει" η Nomura

Την εκτίμηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους της παράτασης του προγράμματος και να περάσει επιτυχώς την αξιολόγηση από τους «θεσμούς» εκφράζει στην 11σέλιδη ανάλυσή του για την Ελλάδα ο ιαπωνικός οίκος Nomura.

Ο Αλέξης Τσίπρας πολύ γρήγορα θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα είτε να σχηματίσει

νέο κυβερνητικό συνασπισμό, με τη συμμετοχή φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ώστε να συμφωνήσει με την τρόικα, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε μια στάση πληρωμών, προσθέτουν οι αναλυτές της Nomura.

Όπως επισημαίνουν, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε στις Βρυξέλλες, επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ αλλά και να παραμείνει ενωμένος σαν κόμμα.

Ωστόσο, τονίζουν ότι το δύσκολο σκέλος της εξίσωσης θα είναι η υλοποίηση των προτάσεων που εγκρίθηκαν από τους εταίρους (γεγονός που χαρακτηρίζεται πάντως ως θετικό).

Σύμφωνα με την ανάλυση, η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει το αίτημα παράτασης για έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο, γεγονός που θα αποτελέσει και την πρώτη μεγάλη ενδοκυβερνητική δοκιμασία.

Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν τις «φωνές» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας, που διαφωνούν με την τακτική που ακολούθησαν Τσίπρας - Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η Νomura καταλήγει στην δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα καταφέρει να τερματίσει την αξιολόγηση με επιτυχία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η ελληνική κυβέρνηση έχει τέσσερις επιλογές για τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Εν συντομία, αυτές οι επιλογές είναι: α) ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως ακόμη και τη Νέα Δημοκρατία μέχρι η επόμενη συμφωνία διάσωσης να ολοκληρωθεί, β) πρόωρες εκλογές, γ) δημοψήφισμα για όλα τα μέτρα που ζητούνται από τους πιστωτές και τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και δ) μια συνεχής αντιπαράθεση που θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών, ελέγχους κεφαλαίου και ενδεχομένως μια έξοδο από ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Stratfor: Πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα "βλέπει" αμερικάνικο Think Tank

Keywords
Τυχαία Θέματα