Από την άκρη των πάγκων του μπάσκετ στη Βουλή ο Γιάννης Πασχαλίδης

Του Γιώργου Νόκου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τρίποντα, καρφώματα, μπασίματα και συστήματα επίθεσης και άμυνας είναι η καθημερινότητα ενός προπονητή μπάσκετ. Ετσι ήταν και αυτή του Γιάννη Πασχαλίδη, βουλευτή Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος μετά από μία επιτυχημένη πορεία στους πάγκους των ομάδων της Καβάλας αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα για το «παιχνίδι» της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αντικαθιστώντας τα τρίποντα με ερωτήσεις, τα καρφώματα με ομιλίες και τα συστήματα με τροπολογίες.

Ο δεύτερος προπονητής μπάσκετ που βρίσκεται στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας μετά τον Γιάννη Ιωαννίδη έχει διαγράψει τη δική του πορεία στα παρκέ, ξεκινώντας από παίκτης και φτάνοντας να προπονεί άλλους για την προεπιλογή των μικρών Εθνικών, καθώς και επαγγελματικές ομάδες.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Τη δεκαετία του 1970, το μπάσκετ βρισκόταν ακόμα σε εμβρυακό στάδιο στην Ελλάδα, κάτω από τη μεγάλη και βαριά σκιά του ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούσε η Καβάλα, στην οποία τα παιδιά που έπαιζαν μπάσκετ μετά βίας έφθαναν γύρω στα δέκα. Ανάμεσά τους ήταν και ο σημερινός βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Πασχαλίδης. Μετά τα πρώτα χρόνια στον Αθλητικό Ομιλο Καβάλας, ήρθε η πρωτοβουλία για την ίδρυση του Γυμναστικού Συλλόγου Ελευθερούπολης. Μια κίνηση για την οποία αισθάνεται ακόμα περήφανος ο Γ. Πασχαλίδης. Λίγο πριν από την «έκρηξη» του μπάσκετ στην Ελλάδα, με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού το 1987, μια παρέα νέων αποφάσισε να ιδρύσει στην Ελευθερούπολη έναν γυμναστικό σύλλογο. Στα γραφεία του, σήμερα, 30 χρόνια μετά, υπάρχει σε δεσπόζουσα θέση κορνίζα με τους ιδρυτές του συλλόγου και ανάμεσά τους τον Γιάννη Πασχαλίδη.

Στον ΓΣΕ ο Γιάννης Πασχαλίδης αφιέρωσε 20 ολόκληρα χρόνια, προπονώντας τις ομάδες μπάσκετ του συλλόγου. Οπως αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στα «Π», «ήταν μία τρέλα που είχα με το μπάσκετ, το έκανα παράλληλα με την εργασία μου στον ΟΑΕΔ, η οποία ήταν η μοναδική πηγή εσόδων για εμένα και την οικογένειά μου». Η προπονητική για τον ίδιο δεν ήταν μια βιοποριστική ασχολία, αλλά το χόμπι του. Το μπάσκετ αποτελούσε για αρκετά χρόνια το σημείο αναφοράς για τον Καβαλιώτη πολιτικό, αφού δεν σταμάτησε να ασχολείται ούτε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Χημικό Τμήμα, ενώ όσο δούλευε ως καθηγητής Χημείας στον ΟΑΕΔ, έβρισκε χρόνο για να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και στην προπονητική. Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια που ήταν προπονητής συμμετείχε σε σεμινάρια στην Ιταλία, όπου διαπίστωσε την εκτίμηση που τρέφουν οι Ευρωπαίοι στο ελληνικό μπάσκετ. «Μας θεωρούν από τους καλύτερους στην Ευρώπη, τόσο “παικτικά” όσο και προπονητικά», αναφέρει χαρακτηριστικά, μιλώντας για την εμπειρία του στα σεμινάρια. Το επόμενο προπονητικό βήμα του ήταν στο γυναικείο μπάσκετ, στον πάγκο του Αστέρα Καβάλας.



ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Ο Γ. Πασχαλίδης διοργάνωσε τρία πανελλήνια πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης, παίδων, εφήβων και κορασίδων. Σε ένα από αυτά, ήρθε και η πρώτη του γνωριμία με τον Βασίλη Κικίλια, πολλά χρόνια πριν ξανασυναντηθούν στα έδρανα της Βουλής. Ο νυν υπουργός Δημοσίας Τάξεως στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90 αγωνιζόταν στα παιδικά τμήματα του Πανιωνίου. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης συμμετέχοντας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Καβάλα σήκωσε το κύπελλο, με τον Βασίλη Κικίλια να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές. Ο Γ. Πασχαλίδης, ενθυμούμενος την πρώτη του επαφή με τον σημερινό υπουργό, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ηταν από τότε μπροστάρης, όπως είναι τώρα υπουργός». Ο Καβαλιώτης βουλευτής μάλιστα είχε προπονήσει κιόλας τον σημερινό υπουργό Δημοσίας Τάξεως. Τον χειμώνα του 1990, πριν διεξαχθεί το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων, οι καλύτεροι παίκτες μπάσκετ των παιδικών ηλικιών από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν για να γίνει η τελική επιλογή των παιδιών που θα στελέχωναν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ο Β. Κικίλιας τότε είχε προπονηθεί από τον Γ. Πασχαλίδη για λίγες ημέρες και μερικούς μήνες αργότερα σήκωσε το Πανευρωπαϊκό.

Η πρόσκληση του Σαμαρά

Η ώρα να αφήσει ο Γ. Πασχαλίδης τους πάγκους της προπονητικής ήρθε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006, με την εκλογή του ως νομαρχιακού συμβούλου στην Υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, με τον συνδυασμό του Κώστα Τάτση και την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας ως κληρονομιά τη δραστηριοποίησή του στη ΔΑΚΕ, φτάνοντας μέχρι την προεδρία του συλλόγου εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μετάβαση στην κεντρική πολιτική σκηνή έγινε στις εκλογές του 2012. Ο Γ. Πασχαλίδης τότε, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά, έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής και εξελέγη τόσο στις εκλογές του Μαΐου όσο και σε αυτές του Ιουνίου.
Μετά από δύο δύσκολα χρόνια στη Βουλή, ο ίδιος πλέον δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει. Συμμετέχοντας μάλιστα στο Β’ Θερινό Τμήμα και αναφερόμενος στα δύσκολα νομοσχέδια που κλήθηκε να περάσει η κυβέρνηση, αλλά και σε όσα θα έρθουν στο Γ’ Θερινό, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι δύσκολα, αλλά θα τα καταφέρουμε».

Η εκλογή του βέβαια στο βουλευτικό αξίωμα τον κρατάει μακριά από τους πάγκους, όχι όμως και από το μπάσκετ. Αλλωστε, παρέδωσε τα ηνία του Αστέρα Καβάλας σε έναν νεότερο και καταρτισμένο προπονητή. «Είναι η νεανική μου τρέλα και παρακολουθώ και τις ομάδες της Καβάλας και τις Εθνικές μας», αναφέρει ο Γ. Πασχαλίδης, ο οποίος χαρακτηρίζει την πρόσφατη προσπάθεια της Εθνικής Εφήβων ως αξιόλογη και τους ίδιους τους παίκτες μια χρυσή γενιά για το ελληνικό μπάσκετ, με το μέλλον μπροστά τους. Ο ίδιος όποτε βρίσκεται στην Καβάλα συναντιέται με φίλους και παρακολουθεί τις ομάδες που κάποτε είχε υπό τις οδηγίες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα