Από ώρα σε ώρα η Ελλάδα βγαίνει για πρώτη φορά στις αγορές

Την πολιτική απόφαση για να επιστρέψει ξανά η Ελλάδα στις αγορές, αναμένουν σήμερα οικονομικοί αναλυτές σε όλον τον κόσμο - «Στρώνουν χαλί» οι αγορές στην Αθήνα - «Στοίχημα» το επιτόκιο και η στάση των επενδυτών της Wall Street

Την πολιτική απόφαση για να επιστρέψει ξανά η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές ομολόγων, αναμένουν σήμερα οικονομικοί αναλυτές

σε όλον τον κόσμο. Οι συνθήκες θεωρούνται από πολλούς -και στην κυβέρνηση- ιδανικές για να συμβεί αυτό, καθώς θα σηματοδοτεί ότι -μετά από 4 χρόνια Μνημονίων και αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές χρήματος- η Αθήνα έχει κάνει ό,τι μπορούσε και έπρεπε, ώστε να κοιτάξει ξανά στα μάτια τους ξένους επενδυτές.

Με εδραιωμένο το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 (ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν) και ένα «μαξιλαράκι ασφαλείας» για την επίτευξή του και το 2014, με πιστοποιήσεις από την Τρόικα για μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και με αυξημένες προσδοκίες για περαιτέρω στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, το «ραντεβού με την Ιστορία» για το πρώτο ελληνικό ομόλογο μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2009 θεωρείται πλέον βέβαιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα πρόκειται για δοκιμαστική έκδοση 2-3 δισ. ευρώ 5ετούς διάρκειας, με πολλούς αναδόχους και θα απευθύνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Αλλάζει η ατζέντα σε Αθήνα-ΕΕ-ΗΠΑ

Η έλευση της κυρίας Μέρκελ την Παρασκευή προσφέρεται για το «ελληνικό αφήγημα» που θέλει να παρουσιάσει -σε συνέχειες πλέον- η χώρα μας στις ξένες αγορές.

Αν ανοίξει το βιβλίο προσφορών από σήμερα Τετάρτη και μέσα σε τρεις μέρες φανεί ότι η νέα έκδοση υπερκαλύπτεται με επιτόκιο κάτω από 6,1% (με το οποίο δανείστηκε για τελευταία φορά στις 7 Απριλίου 2010 με επταετή ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ τότε), τότε το ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου αποκτά νέες διαστάσεις και περιεχόμενο, σε σχέση με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν: αντί μιας απλής επανάληψης επαινετικών δηλώσεων για συνέχιση των προσπαθειών της χώρας και του ελληνικού λαού, η Αθήνα πλέον αναμένει και ένα «νεύμα» για έμπρακτη οικονομική υποστήριξη της χώρας εκ μέρους των Eυρωπαίων δανειστών της, με νέα ελάφρυνση του δανειακού βάρους.

Η προοπτική ελάφρυνσης χρέους, για την οποία έχουν δεσμευτεί και επισήμως οι Ευρωπαίοι εταίροι, αναμένεται να τεθεί κατόπιν τούτων από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και στο προσεχές συμβούλιο Eurogroup τον Μάιο.

Η Αθήνα όμως δεν αρκείται σε αυτά. Βάζει και έναν επιπλέον στόχο: να σφυγμομετρήσει και τις διαθέσεις των επενδυτών πέραν του Ατλαντικού. Δεν απευθύνεται έτσι πλέον μόνο στους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά από την έκδοση περιμένει να σταλούν μηνύματα και από τους αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους. Έτσι μπορούν να περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο ότι οι ξένοι επενδυτές απ΄όλον τον κόσμο θα βάλουν ξανά στα τερματικά τους την χώρα μας, ώστε να είναι από την επόμενη μέρα όλοι έτοιμοι και για την επόμενη κίνηση της Αθήνας στις αγορές ομολόγων και κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότερες «διαρροές» για τις κινήσεις του υπουργείου Οικονομικών προέρχονται από τους συνομιλητές του σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Βερολίνο.

Γιατί πολλοί πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί σήμερα κιόλας; Θεωρούν ότι πρέπει να αποτελέσει συνέχεια των κινήσεων της Τράπεζας Πειραιώς και του κυρίου Μιχάλη Σάλλα που απευθύνθηκε σε μια αγορά 26 χωρών για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Έχοντας πλέον λάβει την «ευρωπαϊκή εγγύηση», το εγχείρημα έδειξε και στην κυβέρνηση πως το ελληνικό «σήμα» ενδιαφέρει πλέον τώρα περισσότερους επενδυτές σε όλον τον κόσμο –σε αντίθεση με επιλεκτικές κινήσεις μεμονωμένων κερδοσκοπικών οίκων ή κεφαλαιούχων από αραβικά κράτη όπως μέχρι πρότινος συνέβαινε- και ότι δεν πρέπει να χαθεί το διεθνές «μομέντουμ» που τείνει να δημιουργηθεί για τη χώρα μας.

Πρώτη είδηση η Ελλάδα

Το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ είναι πλέον στραμμένο στη χώρα μας. Με μία έκτακτη είδηση που μετέδωσε χθες η Wall Street Journal προανήγγειλε ότι «η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων "μακράς διάρκειας" την Τετάρτη», για να ακολουθήσει με διαφορά λίγων λεπτών και το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Dow Jones Newswire.

Στην επικείμενη έκδοση αναφέρεται και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κάνοντας λόγο για ένα «ρεαλιστικό θαύμα». «Θα συνιστούσε ένα μικρό θαύμα, εάν πετύχαινε η ελληνική επιστροφή, ωστόσο ακριβώς αυτό το θαύμα φαίνεται, στο μεταξύ, ρεαλιστικό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του περιοδικού.

Όταν, δε, ο συντάκτης αναρωτιέται «τυφλώθηκαν και πάλι οι αγορές με αυτόν τον παράλογο ενθουσιασμό τους;», ο ίδιος σπεύδει να απαντήσει: «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να είναι ορθολογικό οι ιδιώτες επενδυτές να ορμάνε στα ελληνικά ομόλογα. Σε αντίθεση με τα γερμανικά ομόλογα, τα ελληνικά έχουν πολύ καλά επιτόκια, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν και ένα είδος γερμανικής κρατικής εγγύησης. Κι αυτό γιατί η καγκελάριος Μέρκελ υποσχέθηκε, μετά το κούρεμα του 2012, ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν για την Ελλάδα».

Το σημαντικό από την επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν είναι το ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία αλλά η αποδοχή της Ελλάδας ως μιας χώρας που μπορεί να δανείζεται από τα «σκληρά» χρηματοοικονομικά συστήματα που δίνουν τα χρήματά τους με γνώμονα τους οικονομικούς δείκτες και τις προοπτικές μιας οικονομίας, παρά το «στραπάτσο» που υπέστησαν πριν μόλις 24 μήνες με το «κούρεμα» των ομολόγων τους οι επενδύτες.

Η επιστροφή στην «κανονικότητα», έπειτα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, χρονικό διάστημα στο οποίο η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως χώρα-παρίας, κράτος χρεοκοπημένο, δηλαδή όπως είναι το αντίστοιχο, δηλαδή, του διπλωματικού όρου «παρίας» στην οικονομία, συνδυάζεται με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες μίλησε το protothema.gr επιβεβαίωναν ότι εξετάζουν θετικά το σχέδιο να ανοίξει το βιβλίο προσφορών την Τετάρτη και να κλείσει την Παρασκευή.

Χθες μάλιστα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους - ΟΔΔΗΧ κατάφερε να δανειστεί 1,3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,01%, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα από το 2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα