Από 3 Νοεμβρίου «ανοιχτές Κυριακές»

Λιγότερες από δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι καταναλωτές, καταστηματάρχες, σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και φυσικά η κυβέρνηση να αποτιμήσουν την ανταπόκριση όλων των κρίκων της εμπορικής αλυσίδας στην επίσημη πρώτη της «κυριακάτικης λειτουργίας» της αγοράς, να μετρήσουν κέρδη ή ζημίες και να εκτιμήσουν τις προοπτικές επέκτασης του μέτρου.

Στις 3 Νοεμβρίου, προαιρετικά και δίχως να απαιτείται άλλη, σχετική απόφαση Δημάρχου ή αντιπεριφερειάρχη, όλα τα καταστήματα σε όλη την χώρα, ασχέτως εμβαδού, μπορούν να «ανεβάσουν ρολά» και να λειτουργήσουν κανονικά,

παρ΄ ότι θα είναι Κυριακή.

Η ευχέρεια αυτή παρέχεται στο πλαίσιο της παρθενικής, από την ψήφιση του νόμου τον Ιούλιο, ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στις σχετικές διατάξεις προβλέπεται η πρώτη Κυριακή του εν λόγω διαστήματος, να είναι 1 από τις 7 Κυριακές του έτους που όλη η αγορά, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις, θα είναι ανοιχτή, δίχως περιορισμούς και χωρίς να χρειάζεται η έκδοση άλλων αποφάσεων, σε τοπικό επίπεδο.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί την 3η Νοεμβρίου ως εξαιρετικά σημαντικό crash-test για το ενδεχόμενο γενικευμένης ή κατά τόπο ή κατά περίπτωση διεύρυνσης του «προαιρετικού» ανοίγματος κι άλλες Κυριακές, πέραν των 7 ήδη ψηφισμένων, αν και προφανώς τα όποια συμπεράσματα δεν θα είναι «πλήρως ασφαλή», καθώς οι μειωμένες τιμές στις βιτρίνες και τα ράφια, προφανώς θα λειτουργήσουν ως επιπλέον θέλγητρο για τους επίδοξους αγοραστές που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν το κυριακάτικο «άνοιγμα».

Το «πρώτο στοίχημα»

Δεδομένων όλων αυτών, άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ό,τι το πρώτο μεγάλο στοίχημα για να θεωρηθεί ουσιαστικά αποτελεσματικό το μέτρο, είναι η κίνηση και οι τζίροι να είναι τέτοιοι στις 3 Νοεμβρίου, οπότε οι ίδιοι οι επαγγελματίες, κατά μόνας ή συλλογικά, έστω μόνο για τα καταστήματα ως 250 τ.μ., να επιδιώξουν κανονική λειτουργία της αγοράς και την επόμενη Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, η οποία λογίζεται ως αργία για το εμπόριο, για αυτό και παρ΄ ότι η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος εκτείνεται στο πρώτο ημερολογιακό δεκαήμερο του μήνα, ουσιαστικά «κλείνει» το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου.

Με ανακοίνωση της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, υπενθυμίζει στα μέλη της ότι σύμφωνα με όσα έχουν αποφασιστεί από την ΕΣΕΕ και τους Εμπορικούς Συλλόγους, εναπόκειται στους τελευταίους εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους να λειτουργήσουν ή όχι κατά την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου. Παράλληλα βέβαια, επισημαίνει ότι η όποια τέτοια απόφαση δεν είναι δεσμευτική για τον κάθε μαγαζάτορα, ο οποίος μπορεί να κινηθεί κατά την προσωπική του βούληση για το τι θα πράξει την εν λόγω ημέρα, γι΄ αυτό και ζητεί από τους εκπροσώπους της ανά περιοχή να παρέχουν λεπτομερή ενημέρωση στην Εθνική Συνομοσπονδία για την ανταπόκριση του εμπορικού κόσμου στο μέτρο της «πρώτης Κυριακής».

Βάσει του νομικού πλαισίου που υιοθετήθηκε από το θερινό τμήμα της Βουλής τον Ιούλιο, θεσμοθετήθηκαν δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, η εαρινή το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και η φθινοπωρινή το αντίστοιχο του Νοεμβρίου. Αποφασίστηκε όλα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., να μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, όλες τις Κυριακές του χρόνου, ενώ 7 Κυριακές ετησίως θα είναι ανοιχτά και τα υπόλοιπα καταστήματα, δηλαδή με εμβαδόν άνω των 250 τ.μ.. Αυτές οι 7 Κυριακές θα είναι η πρώτη Κυριακή καθεμιάς εκ των τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων, οι δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και η Κυριακή των Βαΐων.

Keywords
Τυχαία Θέματα