Απάντηση του Υπ. Εξωτερικών στον προκλητικό Ερντογάν!

Μαθήματα Ιστορίας και Πολιτικής Γεωγραφίας – και μάλιστα αφιλοκερδώς – δίνει η Αθήνα στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της απαντήσεως του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα, προς αυτόν με αφορμή τις γνωστές ανιστόριτες χθεσινές δηλώσεις του που επεξέτεινε τα όρια της Θράκης μέχρι τη Θεσσαλονίκη (!!!), στις οποίες προέβη από την Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από τη ελληνοτουρκικά σύνορα και έδρα επίλεκτης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας του Τουρκικού Στρατού, της 4ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ.

Παραλλήλως ο Κ.Κούτρας στην απάντησή του αφήνει σαφείς αιχμές ότι και η Ελλάδα από την πλευρά της, αν ακολουθούσε τα «χνάρια» του Τούρκου πρωθυπουργού, θα μπορούσε «να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, για εδάφη που σήμερα βρίσκονται στο έδαφος της Τουρκίας.

Απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ανέφερε τα εξής: «Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής.

Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».

«Για μας, η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη» τόνισε χαρακτηριστικώς ο Ερντογάν, για να προσθέσει: «Η Θράκη είναι η ζωντανή κοινή ιστορία μας στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος μας σ' αυτό το μέρος του κόσμου. Σήμερα, στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, στο επίκεντρο των σχέσεών μας βρίσκεται η Θράκη μας με την Αδριανούπολη, το Τεκίρνταγ, το Κιρκλάρελι και βέβαια την Κωνσταντινούπολη».

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα