Ανδρέας Λυκουρέντζος: Από υπουργός, δημοσκόπος

Του Σταύρου Παπαντωνίου-Εφημερίδα Παραπολιτικά


Τον δρόμο της επιστροφής στον ιδιωτικό τομέα έχει πάρει το τελευταίο διάστημα ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά τις τελευταίες εκλογές, κατά τις οποίες -έπειτα από 11 συναπτά χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας- δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία θέση στη Βουλή. Το επί σειράν ετών κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, που πριν

μπει στην πολιτική είχε δουλέψει επί μακρόν στον ιδιωτικό τομέα, βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση επαγγελματικής στέγης, με τις προτάσεις που έχει δεχτεί να είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Ενα από τα πράγματα που αναφέρουν για τον πρώην υπουργό εχθροί και φίλοι του είναι πως ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που είχαν περάσει από τον επαγγελματικό στίβο πριν ασχοληθούν με την πολιτική. Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 προσελήφθη στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ως βιομηχανικός εργάτης, ενώ έπειτα, από το 1986, συνεργάστηκε ως πολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης με το περιοδικό «Information», μια συνεργασία που κράτησε έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η επιστροφή του στις… ρίζες και στην Αμυντική Βιομηχανία είναι η μία εναλλακτική, ενώ την ίδια ώρα εξετάζει και αρκετές προτάσεις που έχει δεχτεί από διάφορες εταιρείες δημοσκοπήσεων. Αλλωστε, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο για τον πρώην υπουργό, που για μία τετραετία, από το 2000 μέχρι το 2004, ήταν επιστημονικός συνεργάτης στην εταιρεία ALCO. Οι πληροφορίες των «Παραπολιτικών» λένε πως αυτό το διάστημα βρίσκεται σε συζητήσεις με δημοσκοπικές εταιρείες για πιθανή συνεργασία, καθώς το πέρασμά του από τον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Οι σπουδές του κ. Λυκουρέντζου, εξάλλου, που είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση, σε συνδυασμό με την εμπειρία του και τη θητεία του σε κορυφαία υπουργεία, τον κάνουν ιδιαίτερα χρήσιμο για μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, που έχει ανάγκη από τέτοιες συνεργασίες και ανθρώπους που ξέρουν την πολιτική και την αγορά. Στο βιογραφικό του πρώην υπουργού, εξάλλου, υπάρχει και η διδασκαλία των μαθημάτων της Πολιτικής Επιστήμης, της Θεωρίας Επικοινωνίας και της Διοίκησης Επιχειρήσεων σε ιδιωτικά κέντρα μεταλυκειακών σπουδών. Προς το παρόν, πάντως, ο πρώην βουλευτής δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία και είναι μόνο σε συζητήσεις, αναζητώντας την πιο συμφέρουσα προοπτική για τη μετά Βουλή εποχή. Πρόσωπο που γνωρίζει καλά το στέλεχος της Ν.Δ. λέει πως «ο Ανδρέας όχι μόνο δεν φοβάται τη δουλειά, αλλά ανήκει και στην κατηγορία των αυτοδημιούργητων, που ό,τι πέτυχαν το κατάφεραν μόνοι τους. Είναι από τους λίγους που μπορούν να σταθούν στον ιδιωτικό τομέα στην πράξη και όχι στα λόγια». Η οριστικοποίηση της νέας επαγγελματικής σταδιοδρομίας του έμπειρου πολιτικού θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς τώρα προέχουν λίγες ημέρες ξεκούρασης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αρκαδία.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ο πρώην υπουργός, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον βουλευτής, δεν κόβει τον «ομφάλιο λώρο» με την Αρκαδία και τη Νέα Δημοκρατία. Κάθε άλλο. Ακόμα και μετά τις εκλογές οι επισκέψεις του στον νομό της Πελοποννήσου είναι σχεδόν εβδομαδιαίες. «Ο Ανδρέας είναι πάνω από όλα φίλος μας», λέει συμπατριώτης του κ. Λυκουρέντζου, ο οποίος τον έχει στηρίξει σε όλες τις εκλογικές μάχες που έδωσε. Οι ίδιες πηγές λένε πως οι πολιτικές φιλοδοξίες του πρώην υπουργού δεν κάμφθηκαν από τη μη εκλογή του. Αυτό μαρτυρά και το γεγονός ότι κρατά ανοιχτό το πολιτικό του γραφείο και συναντά ουκ ολίγο κόσμο. Από κοντά παρακολουθεί και τις πολιτικές εξελίξεις και συνομιλεί με πολλούς πρώην και νυν βουλευτές, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την πορεία του κόμματος. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, τόσο στις ιδιωτικές όσο και στις δημόσιες κουβέντες του, δεν ξεχνά να ασκεί κριτική και στη νυν ηγεσία της Ν.Δ. και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως «το κόμμα πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στις αξίες του καραμανλισμού». Ουδέποτε, άλλωστε, έκρυψε τη στενή σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή, αφού υπήρξε κορυφαίος υπουργός του και γραμματέας του κόμματος επί προεδρίας του.

Keywords
Αναζητήσεις
λυκουρενζος νεα δημοκρατια βιογραφικο
Τυχαία Θέματα