''Αναγεννάται'' το κρατικό κτήμα Βυτίνας

Σε ''Πρότυπο Τριανταφυλλίδειο σταθμό ορεινής οικονομίας'' το οποία θα περιλαμβάνει πρότυπο αμπελώνα με παραδοσιακές οινοποιήσιμες ποικιλίες, φυτώριο παραγωγής υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και φυτώριο δασικών φυτών, αξιοποιείται το κρατικό κτήμα Βυτίνας.

Σύμφωνα με την σχετική κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη εχθές Δευτέρα 4 Νοεμβρίου από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Ταυτάρη, και Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, αποφασίζεται η διάθεση πίστωσης 316.000 ευρώ
εκ των εσόδων του ''Κληροδοτήματος Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη'' για την επαναδραστηριοποίηση του κρατικού κτήματος Βυτίνας.''Στρατηγική μας επιλογή είναι και η ανάπτυξη της ορεινής μας οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή αναζωογονούμε το Κρατικό Κτήμα Βυτίνας που θα ονομαστεί Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας. Έχω τονίσει επανειλημμένα πως αν θέλουμε να ορθοποδήσουμε θα πρέπει να ξαναπατήσουμε σε μια γεωργία ποιότητας, να φύγουμε δηλαδή από μια γεωργία χαμηλού κόστους.Να στραφούμε στα ποιοτικά και εξαιρετικά προϊόντα του τόπου μας. Αυτά τα προϊόντα ζητάει ο τόπος μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη καθιέρωσε τρία σήματα ποιότητας και θα έρθουν άλλα τρία τέτοια σήματα. Πέραν δηλαδή των σημάτων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, Γεωγραφικών Ενδείξεων και Βιολογικών Προϊόντων έρχονται τα προϊόντα της ορεινής οικονομίας, της νησιώτικης οικονομίας και τα παραδοσιακά προϊόντα.Ο Πρότυπος Τριανταφυλλίδειος Σταθμός Ορεινής Οικονομίας στη Βυτίνα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στην ορεινή Ελλάδα και εμείς θα τον υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο'' αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Τσαυτάρης.Εκτός από την λειτουργία του δασικού φυτώριου, του αμπελώνα με όλες τις παραδοσιακές ποικιλίες της περιοχής, θα πραγματοποιούνται και δράσεις για την εκπαίδευση και επιμόρφωση επιστημόνων και νέων αγροτών. Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν στην καλλιέργεια των παραπάνω φυτικών ειδών, την εφαρμογή βιολογικών συστημάτων καλλιέργειας, την εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και όλα αυτά σε εναρμόνιση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η επαναλειτουργία του κρατικού κτήματος Βυτίνας, είχε αναγγείλει ο ίδιος ο υπουργός σε τιμητική εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τον θάνατο του ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη στις 20 Οκτωβρίου, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Στην ομιλία του μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε την αναγκαιότητα της στροφής της πρωτογενούς παραγωγής στην ποιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα