Αλληλέγγυοι σε ποιούς;;


του Νίκου Σίμου

Ο πλούτος της ελληνικής γλώσσας επιτρέπει λεξιπλασίες και ωραιοποιήσεις που κρύβουν την σκληρή πραγματικότητα. Αυτός ο πλούτος είναι κυρίως χρήσιμος στους πολιτικούς. Πρώτος και καλύτερος άλλωστε στην επιτήδεια χρησιμοποίηση των δυνατοτήτων της γλώσσας μας ήταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου.

Παράδειγμα ευφημισμού, σήμερα, στην πολιτική που εφαρμόζεται είναι η από των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου

καθιερωμένη «εισφορά αλληλεγγύης», που κατ' επιταγήν της τρόϊκας συνεχίζεται και θα συνεχισθεί, ως και αν γεννηθήκαμε χρεωμένοι για να ξεπληρώνουμε τα εγκληματικά λάθη των πολιτικών. Είναι ωραία έκφραση και με συναισθηματική μάλιστα φόρτιση η «εισφορά αλληλεγγύης»! Διότι σημαίνει ότι έρχεσαι αλληλέγγυος σε κάποιον που έχει ανάγκη. Όμως τόσο η καθιέρωσή της εισφοράς αυτής όσο και η συνέχισή της γίνεται για να κλείσουν τρύπες που διαχρονικώς άνοιξαν πολιτικές παλαιότερων κυβερνήσεων και αδυνατεί να κλείσει η σημερινή. Οπότε ισχύει το «πληρώνετε κορόϊδα διότι δεν γίνεται αλλιώς,

Η εισφορά αλληλεγγύης, λοιπόν, η οποία θα συνεχισθεί να καταβάλλεται από τους πολίτες, κατ' επιταγήν της τρόϊκας είναι μία ποινή προς τους συνεπείς φορολογουμένους πολίτες και προς αυτούς που «δεν έφαγαν από το κράτος». Υπό την έννοια αυτή το τιμιότερο θα ήταν να μετονομασθεί η εισφορά αλληλεγγύης σε «εισφορά επιβράβευσης των φοροφυγάδων», κατα κύριο λόγο, ή «εισφορά υπέρ της διαχρονικής ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων» να έχουν ένα κράτος νοικοκυρεμένο. Θα μπορούσε επίσης να μετονομασθεί σε «εισφορά λαϊκισμού» διότι τις τρύπες που προκάλεσε η γαλαντομία, με ξένα κόλλυβα, των πολιτικών καλούμαστε εμείς να κλείσουμε σήμερα.

Βεβαίως η επιλεγείσα αυτή εισπρακτική λύση «ευλογείται» από την τρόϊκα για την οποία πάντως αξίζει να υπενθυμίσω ότι το 2011 το ΔΝΤ σε Έκθεσή του ανέφερε ότι, αφού στελέχη του εξήτασαν τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί σε 17 χώρες, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, συνεπέραναν ότι με τέτοια μέτρα πλήττονται η ανάπτυξη και τα εισοδήματα ενώ παράλληλα αυξάνει ραγδαία η ανεργία!!

Ως γνωστόν δε η παραπάνω εισφορά μειώνει ακόμη περισσότερο το καρατομημένο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων. Βεβαίως μπορεί να γίνει και η άλλη πονηρή σκέψη. Ότι αφού περιορίζεται το εισόδημα και επομένως περνάει ο φορολογούμενος σε άλλη κλίμακα και θα πληρώσει λιγότερα, «κοτσάρουμε» μια αλληλεγγύη και ότ,ι άχενι το κράτος από φόρους, το παίρνει πίσω με ...αλληλεγγύη! Απλά πράγματα...

Keywords
Τυχαία Θέματα