Αυτό είναι το κρυφό πρόγραμμα του Τσίπρα

Της Στέλλας Γκαντώνα – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με αιχμή του δόρατος το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για τη «μητέρα των μαχών» στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης,

την οποία θα επισκεφθεί στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν τις υπό διαβούλευση θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα», που έχει ήδη στο συρτάρι του γραφείου του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ενόψει της κρίσιμης συγκυρίας για το κόμμα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί το αξίωμα του επόμενου πρωθυπουργού, η ηγεσία έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο για την ίδια «στοίχημα»: Να μπορέσει να συγκεράσει την πανσπερμία απόψεων, προκειμένου να ομογενοποιηθούν οι προτάσεις και να γίνουν αποδεκτές από όλες τις τάσεις, μιας και οι αντιφάσεις στα μείζονα ζητήματα είναι πιο ορατές από ποτέ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου εργάζονται πυρετωδώς και προσθέτουν τις τελευταίες πινελιές στην «εναλλακτική κυβερνητική πρόταση», όπως την αποκαλούν. Το κυοφορούμενο σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και, όπως πληροφορούνται τα «Π», η πρώτη συζήτηση θα γίνει την προσεχή Δευτέρα, στην κοινή σύσκεψη της Επιτροπής Προγράμματος με την Πολιτική Γραμματεία, υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα.

Ο ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Με αφορμή τις αναταράξεις που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ, η Κουμουνδούρου επαγγέλλεται στα χαρτιά την «κατάργηση πολλών άδικων φόρων» (π.χ. «χαράτσια», ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ.) και προτείνει την αντικατάστασή τους με έναν νέο νόμο, που στόχο θα έχει τη φορολογία της πολύ μεγάλης περιουσίας. Ωστόσο, σε πρώτη φάση και με βάση τις μέχρι τώρα επίσημες τοποθετήσεις στελεχών, δεν φαίνεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση η «καρδιά» της φορολογίας επί της ακίνητης περιουσίας, παρά αλλάζει ο τρόπος επιβολής της. Κι αυτό γιατί πρώτος ο «σκιώδης» υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, ανέβασε απλώς το αφορολόγητο των νοικοκυριών από τις 100.000 στις 200.000 ευρώ. Κι αν το τελευταίο ακούγεται λογικό, δεν παύει να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι θα πληρώνουν πολύ περισσότερα, καθότι θα πρέπει να αναπληρωθούν τα σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ που αποφέρει το μέτρο.

ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ

Με βάση την υπό επεξεργασία πρόταση, ο φόρος που σκοπεύει να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ακίνητα συναρτάται με τη γενική πρόταση του κόμματος περί αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος. Ετσι, ο Φόρος Μεγάλης Περιουσίας, που κατά τους επιτελείς της Κουμουνδούρου θα αντικαταστήσει τα σημερινά μέτρα, θα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τα «υψηλά αφορολόγητα όρια για το σύνολο της περιουσίας, π.χ. 300.000 ευρώ ανά άτομο, ώστε να μη θιγεί η μικρή και η μεσαία περιουσία». Από κει και πέρα, σημειώνεται ότι «θα φορολογηθεί (σε πρώτο στάδιο) το άθροισμα της περιουσίας, όπως η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κ.λπ. που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και όσοι κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγησή τους εκεί). Στο τελικό στάδιο εφαρμογής του φόρου, θα φορολογηθεί το σύνολο της μεγάλης περιουσίας». Οσο για τις περιπτώσεις των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, δεν περιλαμβάνεται ως αξία περιουσίας για τον δανειολήπτη το τμήμα του δανείου που δεν έχει ακόμα εξοφληθεί.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ

«Η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση», έλεγε βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στα χαμηλά ποσοστά εσόδων της χώρας από τη φορολογία ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι παραπάνω δηλώσεις βγήκαν προφητικές και εντός του φορολογικού σχεδίου του κόμματος διατυπώνεται ρητά η επισήμανση ότι «τα έσοδα από Νομικά Πρόσωπα κυμαίνονται στα 1,6 δισ. ευρώ (δηλαδή 0,8% του ΑΕΠ), όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 2,3% του ΑΕΠ». Γι’ αυτό τον λόγο, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως άμεσο στόχο στο πεδίο της φορολογίας επιχειρήσεων «την αύξηση των φορολογικών εσόδων». Επ’ αυτού, προτείνει «την προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις», όπως, μεταξύ άλλων, και την επανεξέταση επί του συνόλου των φοροαπαλλαγών για τους εφοπλιστές, την εκκλησιαστική περιουσία και τους βουλευτές. Οσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίζεται «σύστημα ελέγχου το οποίο θα αξιοποιεί τον τακτικό φορολογικό έλεγχο και τον έμμεσο, αντικειμενικό προσδιορισμό του εισοδήματος».

Αδιευκρίνιστα παραμένουν, ωστόσο, τα νούμερα στο σκέλος της φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Η αρχική θέση μιλά για «μία νέα κλίμακα φορολογίας», προκειμένου να αποκατασταθεί η προοδευτικότητα, ωστόσο μέχρι στιγμής οι αριθμοί των συντελεστών αποσιωπώνται, σε συνδυασμό επίσης με το ποια εισοδήματα νοούνται ως μεγάλα. Ανάμεσα στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα να προσδιορίζεται κατ’ έτος, ως ποσοστό επί του, εκάστοτε, ορίου της φτώχειας. Με τα σημερινά δεδομένα, το όριο είναι στα επίπεδα των 12.000 ευρώ» και αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

Ο BIG BROTHER

Τον πλήρη έλεγχο «κάθε περιουσιακού στοιχείου του φορολογούμενου» επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία Περιουσιολογίου. Σε αυτό «θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό…», όπως περιγράφεται στο τέταρτο κεφάλαιο του Φορολογικού. Επιπλέον, σημειώνεται ξεκάθαρα ότι «οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο δεν δηλωθεί, οποτεδήποτε εντοπιστεί, κατάσχεται», με την επισήμανση, τέλος, «ότι σε καμία περίπτωση το Περιουσιολόγιο δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ έμμεσος τρόπος φορολόγησης».

Οι ρυθμίσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο

Η αρχική πρόταση για ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο προβλέπει -επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος- τον καθορισμό ανώτατου ορίου για μηνιαία καταβολή χρεών στην Εφορία.

Μέχρι τα 750 ευρώ, το ποσοστό της μηνιαίας δόσης χρέους είναι μηδενικό. Από 751 έως 1.000 ευρώ είναι 10%, από 1.001 έως 1.500 ευρώ 15% και, τέλος, από 1.501 έως 2.000 ευρώ 20%. Γίνεται ξεκάθαρο, δε, ότι τα χρέη στα οποία δεν αντιστοιχεί μηνιαία δόση καταβολής «δεν διαγράφονται, αλλά παγώνουν, μέχρι οι υπόχρεοι να βρεθούν σε οικονομική κατάσταση που θα επιτρέπει την εξόφλησή τους».

Οι υπόλοιπες πτυχές του προγράμματος που καλείται να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας αφορούν σε ριζικές αλλαγές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση, στην ανασύσταση του κράτους πρόνοιας, στο εκπαιδευτικό, χρηματοπιστωτικό και πολιτικό σύστημα και στα ΜΜΕ.

Ο κορμός του προγράμματος θα σχετίζεται με την προβληματική που αναπτύσσεται σχετικά με την ακύρωση του Μνημονίου, τη διαγραφή του χρέους και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και ακολούθως την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Συγκεκριμένες απαντήσεις στα καίρια σημεία». Με αυτή τη φράση, τέλος, ανώτατη πηγή της Κουμουνδούρου μάς περιέγραψε τη «μαγική συνταγή» που θα τους χαρίσει την επιτυχία, αφού στο επίκεντρο των συζητήσεων παραμένει η διαμόρφωση ενός πολιτικού λόγου που θα δίνει απάντηση στην επανειλημμένη κριτική για έλλειψη σχεδίου ρεαλιστικής διακυβέρνησης που κατά καιρούς έχει δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα