Αυτή ήταν η στρατηγική του Σαμαρά στην χτεσινή συνέντευξη!

Μία συνέντευξη έχει πάνω από όλα μία στρατηγική. Πόσο μάλλον ενός πρωθυπουργού σε μια πολύ δύσκολη, όπως αυτή, συγκυρία για τον τόπο. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε χτες να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα με συγκεκριμένες αναφορές και να θέσει εκείνος την πολιτική ατζέντα εν όψει της δύσκολης συνέχειας. Ας δούμε μερικά παραδείγματα με την σειρά. Τί είπε ο πρωθυπουργός και κυρίως τι εννοούσε...

Δεξιά ατζέντα: Επιχείρησε να μιλήσει στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, βάζοντας το θέμα της ασφάλειας και της τάξης πολύ ψηλά, μαζεύοντας το "μαγαζί" από τα δεξιά, αλλά και να δώσει και μία

ένεση ασφάλειας που την έχει ανάγκη ο κόσμος. Χαρακτηριστική και η ατάκα και για τον Ίωνα Δραγούμη, ένα σύμβολο πολλών "καθαρών" δεξιών.

Επαναδιαπραγματευση: O Σαμαράς κατά την προσφιλή του τακτική τον τελευταίο καιρό, πήγε να εμφανίσει αντιμνημονιακό προφίλ. Έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση το 2014 και είπε πως όταν ήταν αντιμνημονιακός, ως πρόεδρος της ΝΔ, είχε δίκιο γιατί έβλεπε ότι δεν βγαίνει . Αμέσως όμως συμπλήρωσε πως τώρα μαζεύει τα λάθη για να βγούμε μια και καλή από την κρίση, συνεχίζοντας την στρατηγική του συνεπή ηγέτη.

Συνεπής ηγέτης: Άλλο ένα χαρτί που παίζει κατά κόρον ο πρωθυπουργός. Για αυτό και χτες απέφυγε τις κορώνες και κράτησε χαμηλούς τόνους, θέλοντας να δώσει την αίσθηση ασφάλειας. Αυτό εξάλλου φάνηκε και πως έκανε λόγο για εκλογές στο τέλος της τετραετίας....

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως το αμέσως επόενο διάστημα θα κονταροχτυπηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήκωσε τους τόνους με τη αξιωματική αντιπολίτευση και είπε την ατάκα πως το ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να γίνει κυβέρνηση, αλλά ....αξιωματική αντιπολίτευση, αποδομώντας τελείως την τακτική του Τσίπρα. Ήταν μάλιστα καλά ενημερωμένος και το έδειξε, για το τι εστί κόμμα της ευρωπαικής αριστεράς, το οποίο έχει μέσα και τροτσκιστές.

Ανθρώπινο προφίλ: O Σαμαράς αυτό το ξέρουμε ότι το έχει. Το καλλιέργησε ξανά εχτές. Οι λαικές ρήσεις του , όπως εκείνη που είπε "όταν θα έχω στο μαντήλι μου το πρωτογενές πλεόνασμα, που λένε στο χωριό μου" ενώ είπε για τις αντιδρράσεις των βουλευτών της ΝΔ "και γω βουλευτής επαρχίας είμαι" . Σε αυτό πρέπει να πρσθέσουμε και την βόλτα στο Λουτράκι για φαγητό, όπου του είπαν "Αντώνη προχώρα" , η οποία ενισχύει αυτό το προφίλ.

Στήριξη συνεργατών του: Κάλυψε πλήρως Βενιζέλο και στήριξε απόλυτα Στουρνάρα. Με λίγα λόγια δεν θέλησε να αφήσει καμία σκια , ακόμα και για τον Αβραμόπουλο και την διαμάχη του με τον Βενιζέλο και να δώσει την εικόνα της συμπαγούς κυβέρνησης και του απόλυτου ελέγχου της κατάστασης.

Νέα γενιά: Το i-Mac στο γραφείο του δείχνει ότι ο Σαμαράς έχει καλή σχέση με την τεχνολογία. Οι αναφορές του όμως στο συγκεκριμένο θέμα ήταν πολλές με αποκορύφωμα την ατάκα για το wi-fi , που εν πολλοίς παρεξηγήθηκε. Πάντως ήταν δεδομένο ότι ο Σαμαράς θέλει να "μιλήσει" στην νέα γενιά και το δείχνει με κάθε ευκαιρία.

Τεκμήριο επιτυχίας: O Σαμαράς βάζει εθνικό στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα. Όχι γιατί αν το πετύχει , θα σωθεί η χώρα, αλλά αν το πετύχει θα έχει το τεκμήριο της επιτυχίας. "Έβαλα στόχο και τον πέτυχα" . Στρατηγικά αυτό είναι σωστό και επενδύει σε αυτή την τακτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα