To alter ego του Χατζηδάκη!

Του Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα μέλη των κλιμακίων της τρόικας, αλλά και οι επικεφαλής της τη γνωρίζουν με το μικρό της όνομα, όπως εξάλλου και ο Χορστ Ράιχενμπαχ, καθώς αποτελεί τον άνθρωπο του Κωστή Χατζηδάκη, που έχει αναλάβει την επαφή με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., του ΔΝΤ, της ΕΚΤ αλλά και την Task Force. Η νεαρή Βίκυ Λοΐζου είναι αυτή που παραλαμβάνει

πρώτη για λογαριασμό του υπουργού Ανάπτυξης τις παρατηρήσεις, τα σχόλια, τις προτάσεις και τα... τελεσίγραφα των εκπροσώπων των δανειστών για τα φλέγοντα ζητήματα του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και αυτή που στη συνέχεια τους απαντά. Αρκετά συχνά επίσης συμμετέχει στις κλειστές συναντήσεις του πολιτικού της προϊσταμένου με τους ξένους ελεγκτές.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΓΝΩΣΗ. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η νεαρή πολιτική επιστήμων έχει αναλάβει και έναν επιπλέον ρόλο, καθώς συμμετείχε ενεργά στις σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, που ολοκληρώθηκαν. Εχοντας απόλυτη γνώση των γενικών και των ειδικών μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, των «μυστικών» της διαδικασίας και της τακτικής που ακολουθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, εντάχθηκε με απόφαση του κ. Χατζηδάκη στην ομάδα του υπουργείου που διαχειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις για την προώθηση της περίφημης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.
Μαζί της βέβαια ήταν και άλλοι συνεργάτες του επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της Ανάπτυξης της χώρας μας, όπως οι κ.κ. Χάρης Κυριαζόπουλος και Γιάννης Μπενόπουλος, οι οποίοι παρείχαν αμισθί τις υπηρεσίες τους. «Κάθε φορά που ήταν παρούσα στις σχετικές διαδικασίες, εγκατέλειπε την ήρεμη και σεμνή συμπεριφορά της και γινόταν σκληρή και αποτελεσματική διαπραγματευτής, αφήνοντας αρκετές φορές άφωνους τους ξένους συνομιλητές της με τις γνώσεις της. Ηταν η... δασκάλα που τους έβαζε στη θέση τους», αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο των όσων διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών με την τρόικα. «Δεν θα έλεγε ψέματα κάποιος αν υποστήριζε ότι η Βίκυ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική συμφωνία για το γάλα, αποτρέποντας με τον τρόπο της την επιβολή ολόκληρης της πρότασης της τρόικας», υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές.


Η ίδια, εξάλλου, έχοντας αναλάβει χρέη συμβούλου του κ. Χατζηδάκη από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης και μετά τη σχεδόν καθημερινή επαφή και τριβή της με τα μέλη των κλιμακίων των δανειστών, ξέρει να στέκεται σε δύσκολες συνθήκες, όπως σε διαπραγματεύσεις, και να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις απαιτήσεις των συνομιλητών της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Ανάπτυξης την είχε κοντά του και στις συναντήσεις με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, προκειμένου να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις ορισμένων κυρίως για τη ρύθμιση που αφορούσε το γάλα. «Οι ικανότητές της έχουν προκαλέσει και το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου», αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει την πορεία της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συμμετέχει ατύπως το τελευταίο διάστημα στην ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού του Μαξίμου, έχοντας τακτική επικοινωνία με τον γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, αλλά και τον Δημήτρη Πτωχό. Ο τελευταίος έχει στην αρμοδιότητά του το πρόγραμμα «Δήλος», το οποίο παρακολουθεί την πορεία των κυβερνητικών υποχρεώσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας.
ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΗ. Με καταγωγή από την ορεινή Αρκαδία, η όμορφη Βίκυ αποτελεί ένα από τα ανερχόμενα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που αναμένεται να παίξουν ρόλο σε θέσεις-κλειδιά. Η πολιτική, εξάλλου, φαίνεται να την ενδιαφέρει, κάτι που είχε δείξει από μικρή. Μετά τις σπουδές της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, αφοσιώθηκε στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, που αγαπούσε από μικρή. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι το 2010 κατόρθωσε να γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και τουρκικά. Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη που επεφύλασσε στην οικογένεια και τους φίλους ήταν η απόφασή της να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Στις εκλογές του 2006 κατέβηκε υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ψυχικού και εκλέχθηκε. Αυτό ήταν και το βάπτισμα του πυρός στην πολιτική για την ίδια. Το 2007 έκανε το επόμενο βήμα με την ένταξή της στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, μία ανώνυμη, μη κερδοσκοπική εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης. Στόχος της ήταν η στήριξη και ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης για την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ενωση επιχειρησιακών προγραμμάτων. Τον επόμενο χρόνο ανέλαβε υπεύθυνη δημοσιότητας για τα θέματα του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση» στο υπουργείο Παιδείας, επί Ευριπίδη Στυλιανίδη, και στη συνέχεια αποσπάστηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης ως σύμβουλος του κ. Χατζηδάκη.

Ταλέντο στη φωτογραφία

Ιδιαίτερο ταλέντο στη φωτογραφία έχει η σύμβουλος του Κωστή Χατζηδάκη. Στον ελεύθερό της χρόνο, μάλιστα, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, η Βίκυ Λοΐζου γυρίζει στις γειτονιές της Αθήνας, απαθανατίζοντας τη ζωή στην πόλη, αλλά και τα ιστορικά κτίρια. Ωστόσο, η μεγαλύτερη συλλογή της προέρχεται από φωτογραφίες που τράβηξε η ίδια στις καλοκαιρινές της διακοπές σε ελληνικά νησιά. «Είναι μια ολοκληρωμένη φωτογράφος και καλλιτέχνις του φακού», αναφέρουν πρόσωπα από το φιλικό της περιβάλλον, που γνωρίζουν την ερασιτεχνική της δραστηριότητα και την προτρέπουν να κάνει κάποια στιγμή έκθεση, στην οποία όμως «να καλέσει και τους εκπροσώπους της τρόικας, για να δουν τις ομορφιές της χώρας μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα