Reuters: Προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο για την Ελλάδα

Την απόφαση του Eurogroup να σταματήσει να θέτει καταληκτικές ημερομηνίες για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα προκειμένου να μην κινδυνέψουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συμφωνήσουν Ελλάδα και δανειστές, αποκάλυψε αξιωματούχος της Eυρωζώνης μιλώντας στο Reuters.

Όπως επισημαίνει το διεθνές

πρακτορείο, ο τελικός χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας στη διαπραγμάτευση είναι ο Ιούνιος όπου λήγει και τυπικά η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Αξίζει να επισημανθεί ότι Ελλάδα και Ευρωζώνη είχαν συμφωνήσει τον Φεβρουάριο ότι θα καταλήξουν έως το τέλος Απριλίου σε μία συνολική λίστα μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δοθούν στην Ελλάδα τα 7,2 δισ. ευρώ που είναι ακόμη διαθέσιμα από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανέμεναν να παρουσιαστεί η λίστα στη σύνοδο του Eurogroup στις 24 Απριλίου στη Ρίγα, αλλά αυτή δεν θα είναι έτοιμη έως τότε και επισης είναι απίθανο ότι θα είναι έτοιμη έως το τέλος του μήνα.

"Υπάρχει σαφής αύξηση της δραστηριότητας (στις διαβουλεύσεις), υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη ενασχόληση, αλλά απέχουμε σημαντικά από ένα μήνυμα ότι το αποτέλεσμα είναι ορατό", δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Υπάρχει ακόμη μία εβδομάδα (μετά το Eurogroup της Ρίγα), έτσι η (πρώτη) καταληκτική προθεσμία δεν έχει χαθεί ακόμη", δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας: "Ωστόσο, εάν θέλουμε να παρουσιάσουμε κάποιας μορφής συνολική συμφωνία στις Αρχές και τους Θεσμούς, να την αναλύσουμε και να τη στείλουμε στο EuroWorking Group για να την επεξεργασθεί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου". Υπάρχει μία προθεσμία τώρα, η οποία είναι το τέλος Ιουνίου. Οι ελληνικές Αρχές το γνωρίζουν, ελπίζουμε, πότε τελειώνει το πρόγραμμα", σημείωσε ο αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα