Η αποτυχημένη PIMCO κάνει κριτική

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και μάνατζερ της PIMCO Mάιλς Μπράντσο, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ομολόγων παγκοσμίως, σε συνέντευξη του στο σημερινό φύλο της Süddeustche Zeitung, λέει ότι:«δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση φέτος να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές».

Η γνώμη της Pimco έχει σίγουρα κάποια βαρύτητα, διότι έχει επενδύσει

ένα μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου πελατών της ύψους 1,5 τρις ευρώ σε κρατικά ομόλογα.

Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι η PIMCO, είναι ο όμιλος που έπεσε έξω στις μεγάλες προβλέψεις του πέρυσι. Συγκεκριμένα ο Μπιλ Γκρος, ο "βασιλιάς των ομολόγων", όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, μιας και διαχειρίζεται τα περισσότερα κεφάλαια απ' οποιονδήποτε άλλο διαχειριστή μέσα απ' τα funds της Pimco, έπεσε έξω και στα δύο πέρυσι: απέτυχε να προσδιορίσει το χρόνο και τον αντίκτυπο που θα είχε στις αγορές η απόφαση της Fed να ξεκινήσει τον περιορισμό της επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

Οι μεγάλες αστοχίες πέρυσι ήταν τα λάθος στοιχήματα στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα ομόλογα συνδεδεμένα στον πληθωρισμό και η Βραζιλία. Ο ίδιος ο Γκρος δεν προέβλεπε καν κίνηση περιορισμού της επιθετικής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed. Και όταν τον περασμένο Μάιο ο Ben Bernanke πέταξε τη "βόμβα" στις αγορές προαναγγέλοντας κατ ουσίαν την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας ο Γκρος και πάλι πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν μετά το α' τρίμηνο του 2014 τουλάχιστον. Έπεσε έξω....

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που καλούσε τον κόσμο να αγοράσει απ' τον Ιανουάριο του 2013 ανέβηκαν... Τα TIPS (τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την πορεία του πληθωρισμού), που αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο έχασαν 6,8% και το βραζιλιάνικο νόμισμα, το οποίο καλούσε τον κόσμο να πάρει υποχώρησε 11% έναντι του δολαρίου την ώρα που οι αναδυόμενες αγορές δέχονταν σημαντικές πιέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα