O Βαρουφάκης ανοίγει ξανά τον φάκελο Siemens

Ζήτημα αποζημιώσεων από την γερμανική εταιρία Siemens ανοίγει με τη δήλωσή του ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, παρά τη συμφωνία με νόμο του 2012 για συμβιβασμό.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης «να διαλευκάνει πολιτικά, ηθικά και νομικά πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens», ενώ γίνεται και αναφορά στην προ ημερών συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου -κατά την ανακοίνωση- "ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, o οποίος εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο,

δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα".

Η συζήτηση στο 4ο τμήμα του ΣτΕ έγινε για την προσφυγή του σωματείου φορολογουμένων σε βάρος του συμβιβασμού που έγινε δια νόμου το 2012 με την Ζήμενς.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο πάρεδρος του ΝΣΚ που εκπροσωπούσε το δημόσιο στη συζήτηση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο , δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το θέμα πριν από την συζήτηση. Βέβαια νομικοί λένε πως ο πάρεδρος του ΝΣΚ δε θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτό που έχει αποφασίσει το δημόσιο και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακληθεί, δηλαδή στον συμβιβασμό με νόμο, από τον οποίο το δημόσιο έχει συμφωνήσει να εισπράξει από τη Ζίμενς, από την Ζίμενς, αρχικά 80 εκ. ευρώ , άλλα 90 εκ ευρώ και 100 εκατ. ευρώ, σε επενδύσεις, πανεπιστημιακά προγράμματα, κλπ. Το ΣτΕ πάντως θα αποφασίσει κατ'αρχήν εάν το σωματείο είχε έννομο συμφέρον να προσφύγει, και στη συνέχεια εάν ο εν λόγω συμβιβασμός είναι συμβατός με το Σύνταγμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα