O Παναγιωτόπουλος μίλησε για δύο θέματα επίκαιρου πολιτικού χαρακτήρα

Για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην απειλούμενη από στρατιωτικές συγκρούσεις και πολιτικές σκοπιμότητες πολιτιστική κληρονομιά μίλησε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά το Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του, έθεσε εκτός

ημερησίας διατάξεως δυο θέματα που έχουν εξαιρετικά επίκαιρο πολιτικό χαρακτήρα. Το σημείο της παρέμβασής του που αναφέρεται στα θέματα αυτά έχει ως εξής:

«Η Ευρώπη είναι κοιτίδα πολιτισμού και ταυτόχρονα αποτελεί γέφυρα πολιτισμών με όλες τις χώρες του κόσμου. Γι’ αυτό, πάνω από όλα οφείλει να επιδεικνύει ενεργό ενδιαφέρον για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Πόσω μάλλον, όταν αυτή απειλείται σε περιοχές του πλανήτη που βρίσκονται πολύ κοντά στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αναφέρομαι ενδεικτικά σε δυο πολύ επίκαιρα και χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το πρώτο αφορά σε χώρες της Μέσης Ανατολής, με πρώτη τη Συρία, όπου οι πολεμικές συγκρούσεις, που μαίνονται τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν προκαλέσει μόνο ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά έχουν καταστρέψει ή απειλούν με καταστροφή σπουδαία μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους διαφορετικών περιόδων της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που, από όσα λέγονται από χείλη κυβερνητικών επισήμων και από όσα γράφονται σε έγκυρα ΜΜΕ, προκύπτει ότι είναι στο στόχαστρο.

Δεν είναι δυνατόν μνημεία και αρχαιολογικοί τόποι που αποτελούν πολύτιμα στοιχεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να γίνονται θύματα πολεμικών συγκρούσεων ή να μεταβάλλονται σε έρμαια πολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων. Παρ’ όλες τις κρίσεις που κατά καιρούς την ταλάνισαν, η Ευρώπη υπήρξε πάντοτε και παραμένει ένα προπύργιο αλληλεγγύης των πολιτισμών. Και η σύγχρονη θεσμική της έκφραση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή την παράδοση μπορεί και πρέπει να την υπερασπιστεί και να τη συνεχίσει».

Καταλήγοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε στο Συμβούλιο να συγκροτηθεί ευρωπαϊκό task force για τα θέματα αυτά, που θα μπορεί να παρεμβαίνει σε περιστάσεις όπως αυτές που περιέγραψε.

Η παρέμβαση του Έλληνα Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και Προέδρου του Συμβουλίου των ομολόγων του βρήκε θερμή ανταπόκριση από τον κ. Ντάριο Φραντσεσκίνι, Υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας, της χώρας δηλαδή που αναλαμβάνει σε λίγο την Προεδρία της ΕΕ, όσο και από την Επίτροπο Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πολιτιστική κληρονομιά είναι από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης», είπε η κα Ανδρούλλα Βασιλείου, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του κ. Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ, σε μια οικουμενική διάσταση, μπορεί και πρέπει να ενδιαφέρεται για την τύχη των μνημείων του ανθρώπινου πολιτισμού, υπό συνθήκες κρίσης, και πέραν των συνόρων των κρατών μελών της, αλλά πάντως στην ευρύτερη περιοχή της. Η ίδια μάλιστα αναφέρθηκε στις καταστροφές από τις πλημμύρες σε περιοχές της Σερβίας και Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα