O Tσίπρας στοχοποίησε ολιγάρχες και διαπλοκή

Του Γιώργου Κατσίγιαννη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πίστωση χρόνου και βοήθεια από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να καταπολεμήσει την παρασιτική δράση της εγχώριας κλεπτοκρατίας, ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, με κομιστή τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι η προώθηση

του συγκεκριμένου σχεδίου μπορεί να αποδειχθεί επωφελής τόσο για τα συμφέροντα της Ελλάδος όσο και για την ικανοποίηση των εταίρων-δανειστών.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία του συνάντηση με τον κ. Σουλτς προσπάθησε να στοιχειοθετήσει την επιχειρηματολογία του με συγκεκριμένα παραδείγματα ασυδοσίας της οικονομικής ολιγαρχίας. Μάλιστα άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι «η Ελλάδα θα είχε βγει νωρίτερα από το μνημόνιο ή δεν θα είχε χρειαστεί καν να υπαχθεί σε αυτό, εάν τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού δεν τον απομυζούσε το αμαρτωλό τρίγωνο τραπεζιτών, ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που είναι εθνικοί προμηθευτές και εργολάβοι, σε συνεργασία με το πολιτικό κατεστημένο της μεταπολιτευτικής Ελλάδος».

ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο έδειξε ότι ο λόγος που δεν εμπιστεύεται τους υπαλλήλους της τρόικας ως «ισότιμους συνομιλητές» της χώρας είναι ότι με τη στάση τους συνέβαλλαν στο να κάνει χρυσές δουλειές στην Ελλάδα η εγχώρια διαπλοκή, που υπερασπιζόταν τις πιο παράλογες απαιτήσεις τους. Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα έχουν περιέλθει στοιχεία ότι κατά την πρώτη φάση της υπαγωγής της Ελλάδος στο μνημόνιο «διακινήθηκε» πακτωλός χρημάτων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου το «σοκ και δέος» που επρόκειτο να υποστούν οι πολίτες στο βιοτικό τους επίπεδο να παρουσιαστεί ως αναπόφευκτη εξέλιξη και έτσι να μην επωμιστεί το βάρος της «χρεοκοπίας» η οικονομική ολιγαρχία του τόπου, αλλά οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι, που προβάλλονταν ως «τεμπέληδες» και «διεφθαρμένοι». Κοντολογίς, η επιχειρηματολογία του Αλ. Τσίπρα ήταν ότι προπαγανδίστηκε η δυσφήμηση της ελληνικής κοινωνίας για να μείνει στο απυρόβλητο η εγχώρια οικονομική ολιγαρχία, που αξιοποιούσε τους μνημονιακούς νόμους για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

«Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ο ελληνικός λαός βίωνε καθημερινά την αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης. Στην πραγματικότητα, πλήρωνε ευθύνες άλλων. Πλήρωνε, κυρίως, την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία, η οποία αρνιόταν να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούν, και στο παλιό πολιτικό καθεστώς, που την προστάτευε. Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση». Πίσω από το περιεχόμενο αυτής της δημόσιας δήλωσης που έκανε ο πρωθυπουργός υπάρχουν συγκεκριμένοι φάκελοι, που το επόμενο διάστημα θα αναδειχθούν, με τεκμηριωμένα στοιχεία, και θα γίνει προσωποποίηση των ευθυνών για κάθε σκανδαλώδη περίπτωση χωριστά.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Το γεγονός ότι με την επιχειρηματολογία του Αλέξη Τσίπρα συμφώνησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που, κακά τα ψέματα, πρώτα είναι Γερμανός και μετά Σοσιαλδημοκράτης, δεν σημαίνει ότι κομίζοντας το συγκεκριμένο μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο και όπου αλλού χρειάζεται θα προτιμήσει να «σώσει» πρόσωπα και όχι τα συμφέροντα εταιρειών της χώρας του, όπως είναι η Siemens, η οποία επιδιώκει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά.

Με βάση τα προαναφερθέντα, η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι προφανές ότι δεν είχε ως μενού τις ιδεολογικές ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης. Τα ζητήματα που ετέθησαν στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό επεκτάθηκαν σε αμοιβαίες προκλήσεις και αντιπαροχές για μη εξυπηρέτηση μονομερών συμφερόντων, αλλά για εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Και αυτά στο πλαίσιο μιας νέας διαπραγμάτευσης, που ξεκινά εκ του μηδενός, με απρόσωπα χαρακτηριστικά και καθαρές πράξεις στο πεδίο των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που δεσμεύτηκε να προωθήσει ο Αλ. Τσίπρας, με όρους διεθνούς και ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και όχι με γνώμονα της ανακύκλωση της παρασιτικής κερδοσκοπίας των ολίγων και εκλεκτών του προηγούμενου πολιτικού καθεστώτος, που έκανε επικοινωνιακή αβάντα στους υπαλλήλους της τρόικας.

Αιχμές του δόρατος δύο υπουργοί


Αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχοντας εξασφαλίσει προηγουμένως τη σιωπηρή υποστήριξη των Ευρωπαίων ομολόγων του, πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον συγκεκριμένων οικονομικών παραγόντων, με κεντρικό σύνθημα να «φέρουν πίσω τα κλεμμένα» από τα παράλογα κέρδη που εξασφάλισαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Στο στόχαστρο του Μαξίμου έχουν τεθεί επιχειρηματίες με άμεση ή έμμεση πρόσβαση στον χώρο των ΜΜΕ, που ευνοήθηκαν από τις κυβερνήσεις Σημίτη, Παπανδρέου και Σαμαρά. Ο Αλ. Τσίπρας έχει δώσει εντολή σε δύο υπουργούς να «τεκμηριώσουν» με στοιχεία την επιστροφή χρημάτων στα ταμεία του κράτους, ώστε να υπάρξει αξιοποίηση υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Οι δύο υπουργοί που καλούνται να φέρουν σε πέρας αυτή τη δουλειά είναι ο Π. Νικολούδης και ο Δ. Μάρδας. Αμφότεροι εξετάζουν την αναθεώρηση των συμβάσεων για τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας και της Αττικής και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών ΜΜΕ, όπου μπορεί οι σημερινοί μέτοχοι να έχουν κυρίαρχο προβάδισμα, αλλά για να εξασφαλίσουν την «κυριότητα» στα Media που ελέγχουν θα πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά από το 1995 μέχρι σήμερα οποιαδήποτε εκκρεμότητα υπάρχει στα ασφαλιστικά ταμεία ή σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, έχει εκπονήσει μελέτες για την πάταξη του λαθρεμπορίου, ενώ η μεγάλη παρέμβαση αναμένεται στον τζόγο, όπου ο σχεδιασμός που υπάρχει προβλέπει φορολόγηση έως 70% στα κέρδη των μετόχων του ΟΠΑΠ, ώστε με τον τρόπο αυτό να επιστρέφει σημαντικό οικονομικό μέρισμα στην εξυπηρέτηση κοινωνικών δομών.

Keywords
Τυχαία Θέματα