O Oυρεγκιάν πήρε προσωπική ρεβάνς

Του Σταύρου Παπαντωνίου. εφημερίδα Παραπολιτικά

Την προσωπική του ρεβάνς πήρε πρόσφατα -με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές- ο σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα, Κρις Ουρεγκιάν. Ο Αρμένιος οικονομολόγος είχε βρεθεί στο παρελθόν στη δίνη του κυκλώνα, με αφορμή τη συνεργασία του με τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και τον μετέπειτα διορισμό του στο προσωπικό γραφείο του νυν υπουργού Οικονομικών. Η εξέλιξη,

ωστόσο, των πραγμάτων φαίνεται πως δικαίωσε τον νεαρό επιστήμονα, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι είχε αναλάβει έναν ιδιαίτερα κομβικό ρόλο στο επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο έφερε εις πέρας με επιτυχία, όπως φαίνεται και από την τελική έκβαση των πραγμάτων.

ΞΕΝΥΧΤΙΑ. Στο στρατηγείο του Συντάγματος, όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις έχουν να λένε για τον Κρις Ουρεγκιάν. Εργασιομανής, πήγαινε στο γραφείο πολύ πρωί και έφευγε από τους τελευταίους, καθώς είχε επωμιστεί το βάρος της παρακολούθησης του μνημονίου. Το πολύπλοκο έργο του δεν σταματούσε μόνο στον έλεγχο της πορείας του μνημονίου, καθώς ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πάνου Τσακλόγλου, προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Οι δυο τους, μάλιστα, θεωρούνται από πολλούς οι αφανείς ήρωες της πετυχημένης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, καθώς τα ξενύχτια και η μάχη με τους αριθμούς ήταν για πολλούς μήνες η καθημερινότητά τους. Ο ίδιος, χαμηλών τόνων, απέφευγε να μιλάει για τη δουλειά που κάνει και εργαζόταν, όπως λένε στελέχη του υπουργείου, από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι αργά το βράδυ, για να ικανοποιήσει τις πολλές απαιτήσεις του «τσάρου». «Εχει μεγάλη συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα», λένε υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά του.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ. Ο Κρις Ουρεγκιάν έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο όταν τον είχε προσλάβει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως σύμβουλο για το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων που ανέλαβε η νεοσύστατη εταιρία «CC&C Advisors LTD», την οποία είχε ιδρύσει, όπως έλεγαν οι πληροφορίες, με μετοχικό κεφάλαιο μία λίρα, ο ίδιος.
Οπως ήταν λογικό, η συγκεκριμένη αποκάλυψη επέφερε κύμα δημοσιευμάτων που αναζητούσαν ποιος είναι ο αινιγματικός νεαρός ο οποίος πήρε στις πλάτες του μια τόσο σημαντική δουλειά για την ανοικοδόμηση της χώρας, αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι περγαμηνές που θα έπρεπε να τον συνοδεύουν αποδείχτηκαν, τελικά, άνθρακας. Η μόνη εργασία που συνόδευε την πορεία του και ήταν δημοσιευμένη στο όνομα του ήταν ένα working paper της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τίτλο «Technology Adoption and the Investment Climate: Firm-Level Evidence for Eastern Europe and Central Asia». Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το πολύ νεαρό ηλικίας του, αφού ήταν μόλις 31 ετών, προκάλεσε εύλογα ερωτήματα για την επιλογή τόσο του ίδιου όσο και της εταιρείας που εκπροσωπούσε, από τον τότε κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ. Δύο χρόνια μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη συγκεκριμένη επιλογή του «τσάρου», ο Κρις, όπως συνηθίζουν να τον φωνάζουν οι φίλοι του, επανήλθε δριμύτερος στο προσκήνιο, αφού φαίνεται ότι τα προσόντα του εκτιμήθηκαν και από τον διάδοχο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Με προσωπική επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα, διορίστηκε στο προσωπικό γραφείο του υπουργού Οικονομικών ως σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων. Η πρόσληψη δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή.
Τότε ο Γιάννης Μιχελάκης, με επίκαιρη ερώτηση, ρωτούσε με ποια κριτήρια έγινε η ανάθεση στη συγκεκριμένη εταιρεία του κυρίου Ουρεγκιάν, κάνοντας λόγο για «αδιευκρίνιστα κριτήρια και αδιαφανείς διαδικασίες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων της χώρας από την “CC&C Advisors LTD”», την οποία χαρακτήριζε «μια παντελώς άγνωστη εταιρεία με έδρα το Λονδίνο και μετοχικό κεφάλαιο μίας λίρας». Πολλοί έκαναν λόγο τότε για ψυχικό από την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ οι πιο πολλοί δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τι εξαιρετικό έχει ο Αρμένιος οικονομολόγος, για να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του δεύτερου διαδοχικά υπουργού Οικονομικών. Πράγματι, κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταλάβει γιατί ο κ. Ουρεγκιάν αναλάμβανε πάντα τόσο σημαντικές θέσεις, αφού άριστοι γνώστες της αγοράς έκαναν λόγο για ένα μικρομεσαίο στέλεχος με την τυπική τεχνογνωσία.
Η εργασία του, δε, που είναι δημοσιευμένη δεν είχε πάρει τις καλύτερες κριτικές, αφού ήταν επιπέδου απλώς μεταπτυχιακού φοιτητή. Οι φήμες οργίαζαν τότε, καθώς κάποιοι έβλεπαν πίσω από τον νέο διορισμό δάκτυλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, την οποία ο Κρις είχε υπηρετήσει στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Who is who

O Kρις Oυρεγκιάν έχει βρετανική υπηκοότητα και φοίτησε στo ιδιωτικό σχολείο «Campion» στην Κηφισιά. Γέννημα-θρέμμα της Κηφισιάς, γόνος πλούσιας αρμενικής οικογένειας, συνέχισε τις σπουδές του σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια, στο London School of Economics, και κατόπιν στις ΗΠΑ. Αργότερα επιστρέφει στην Ευρώπη και αναλαμβάνει σύμβουλος στην ευρωπαϊκή επιτροπή εμπορίου. Το 2006 πάει στην Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομικός ερευνητής-αναλυτής, ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 ήρθε η ίδρυση της εταιρείας «CC&C Advisors LTD», που έγινε η πέτρα του σκανδάλου, αφού, μετρώντας μόλις λίγους μήνες ζωής, ανέλαβε τις αποκρατικοποιήσεις με εντολή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Λίγο νωρίτερα, ο Ουρεγκιάν είχε επιστρέψει στην Ελλάδα έπειτα από 13 χρόνια περιπλάνησης στο εξωτερικό. Παρά τις υψηλές του διασυνδέσεις, όπως φαίνεται και από την πορεία του, προσπαθούσε πάντα να είναι χαμηλών τόνων και να ζει μια φυσιολογική ζωή. Οι φωτογραφίες του στο facebook την εποχή εκείνη έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου και όχι μόνο, με τα extreme sports και τα ξενύχτια να είναι σε πρώτο πλάνο. Μετά τη δημοσιότητα, ο Κρις κατέβασε τη σελίδα του στα social media.

Keywords
Τυχαία Θέματα