Mια δεκανέας "αιχµαλώτισε" τους πυραύλους S-300!

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Χρυσούλα Ιωαννίδου ονοµάζεται το νέο «µυστικό όπλο» του ΓΕΕΘΑ στον αγώνα που κάνει για καλύτερη µεταφορά της εικόνας των καθηµερινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προς τον ελληνικό λαό. Μάλιστα, το τελευταίο διάστηµα έγινε γνωστή και εκτός ελληνικών συνόρων, µέσω των εξαιρετικών φωτογραφιών που τράβηξε από την πρώτη βολή των πυραύλων S-300PMU-1, την πρώτη του συστήµατος από χώρα-µέλος του ΝΑΤΟ, η οποία είχε

προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον.

Με τη Χρυσούλα συναντηθήκαµε σε ανύποπτο χρόνο πρόσφατα αρκετές φορές, όταν, µαζί µε τους υπόλοιπους στρατιωτικούς συντάκτες, παρακολουθήσαµε τρεις σηµαντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ενόπλων µας ∆υνάµεων, που τελούσαν υπό τη διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ. Εκεί µας είχε κάνει εντύπωση µια νεαρή, όµορφη κοπέλα, µε στολή παραλλαγής -πραγµατικό «ζουζούνι»-, που γυρνούσε σαν τη σβούρα για να βγάλει φωτογραφίες δράσεως, πέρα από τις τυπικές -«στηµένες»- µε τον εκάστοτε διοικητή και τους επισήµους.

Πριν από λίγες ηµέρες, στη διάρκεια µιας µεγάλης στρατιωτικής νυχτερινής ασκήσεως στον Εβρο, έτυχε και µπήκαµε µαζί στο ίδιο στρατιωτικό βανάκι που µας µετέφερε από τον χώρο της ασκήσεως στην Αλεξανδρούπολη. Πιάσαµε συζήτηση, ξεκινώντας από τα τυπικά για τις φωτογραφικές µηχανές µας και τους τηλεφακούς, και µάθαµε πολλά και ενδιαφέροντα πράγµατα για αυτόν τον σπάνιο συνδυασµό: όµορφη γυναίκα, στρατιωτικός και φωτογράφος. Τρία στη «συσκευασία» του ενός.

ΤΟ «ΚΛΙΚ». Η Χρυσούλα λοιπόν είναι απόφοιτη ∆ηµοσίου ΙΕΚ Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, όπου φοίτησε την περίοδο 2000-2001. «Αρχικά η φωτογραφία δεν µε ενδιέφερε. Μέσα όµως από τη φοίτηση στη σχολή και όταν ήλθα σε επαφή µε την κάµερα, µου έκανε αµέσως κλικ. Αυτό ήταν», µας είπε. Σήµερα υπηρετεί στον Ελληνικό Στρατό έχοντας καταταγεί στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Γρεβενών στις 3 Οκτωβρίου 2007, όπου και παρέµεινε µέχρι και τις 28 Μαρτίου 2008, κάνοντας τη βασική εκπαίδευση ως Επαγγελµατίας Οπλίτης (ΕΠΟΠ), µε την 6η Σειρά, ως «Υπηρέτης Ελαφρού Οπλισµού», όπως είναι η επίσηµη ονοµασία της ειδικότητός της.

«Οχι, δεν έχω κανέναν συγγενή στρατιωτικό, για να µε τραβήξει και µένα στον Στρατό. Οµως η καταγωγή µου είναι από τον Βόρειο Εβρο. Από το χωριό Φτελιά, κοντά στο Ορµένιο. Για µας ο Στρατός είναι κάτι πολύ οικείο από τα πολύ µικρά µας χρόνια. Ο Στρατός, η στολή παραλλαγής ήταν πάντα δίπλα µας όταν τον χρειαζόµασταν και τους στρατιωτικούς τούς συναντούσαµε καθηµερινά. Ετσι, το 2007, όταν έγινε διαγωνισµός για ΕΠΟΠ, δήλωσα συµµετοχή και επιλέχτηκα», µας είπε, εξηγώντας µας γιατί είχε επιλέξει τον Στρατό. Ως ΕΠΟΠ δεκανέας Πεζικού και παράλληλα µε τα βασικά της καθήκοντα η Χρυσούλα έχει αναλάβει σε εθελοντική βάση να φωτογραφίζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες όχι µόνο από το ∆’ Σώµα Στρατού στη Θράκη, αλλά και από διάφορες άλλες δραστηριότητες των Ενόπλων ∆υνάµεων της χώρας.

Πώς όµως έγινε η φωτογραφική αρχή για αυτήν;

«Τυχαία, αν και το οφείλω σε δύο ανθρώπους. Πρώτα στον σηµερινό αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο οποίος περί το 2008-2009 ήταν εδώ ως υποστράτηγος διοικητής της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη και µε είχε δει να φωτογραφίζω τις δραστηριότητες της µονάδας µου σε εθελοντική βάση και επειδή είχα καλό εξοπλισµό. Μετά, είδε προφανώς και τα αποτελέσµατα της δουλειάς και έδωσε εντολή να καλύπτω και τις δραστηριότητες όλης της µεραρχίας. Σε µία από αυτές, σε µια άσκηση, είχε έλθει για να την καλύψει µία δηµοσιογραφική οµάδα από την Αθήνα, µε τους Π. Ζορζοβίλη και ∆. Μανακανάτα, που είχαν µαζί τους για τη φωτογραφική κάλυψη της αποστολής τους τον παγκοσµίου φήµης φωτορεπόρτερ ∆ηµήτρη Μεσσήνη. Αυτός µε είδε και µόλις η άσκηση τέλειωσε, είπε στον µέραρχό µου: “Τη µικρή να την προσέξεις. Εχει φωτογραφικό µάτι ξυράφι”. Και ο νυν αρχηγός δεν ήθελε κάτι περισσότερο. Ετσι ξεκίνησα».

ΕΜΒΕΛΕΙΑ. Τώρα, µε πρωτοβουλία πάλι του στρατηγού Κωσταράκου, ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ πλέον, η Χρυσούλα απέκτησε και… πανελλαδική εµβέλεια, καλύπτοντας φωτογραφικά και δραστηριότητες του ΓΕΕΘΑ, ενώ πρόσφατα η δουλειά της αναγνωρίστηκε και διεθνώς! «Εγώ είµαι στρατιωτικός. ∆εν πληρώνοµαι για τις φωτογραφίες και τη δουλειά µου τη δίνω στις Ενοπλες ∆υνάµεις, που εκείνες την αξιοποιούν όπως νοµίζουν καλύτερα», µας ανέφερε. Το τέλος του 2013 βρίσκει τη Χρυσούλα να εξακολουθεί να υπηρετεί στο 536 Μ/Κ Τάγµα Πεζικού και να βρίσκεται στη διάθεση της ιστορικής ΧΙΙ (12ης) Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού για την κάλυψη των επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων. Μάλιστα, οι εντυπωσιακές φωτογραφίες της από τις τελευταίες δραστηριότητες, τη διακλαδική άσκηση «Πυρπολητής 2013», πάνω σε φρεγάτα του Πολεµικού Ναυτικού, µια νυχτερινή άσκηση µε πραγµατικά πυρά του ∆’ Σ.Σ. («Νυχτερινή Αστραπή 2013»), και από την πρώτη βολή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήµατος S-300PMU-1 («Λευκός Αετός 2013») στο Πεδίο Βολής Κρήτης, άφησαν όλους, εντός και εκτός Ελλάδος, µε το στόµα ανοικτό! Συγχαρητήρια και εις ανώτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα