Kατάμεστο το Ηρώδειο στην πρεμιέρα του Ντον Τζοβάννι

Στο κατάμεστο Ηρώδειο πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 11 Ιουνίου η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της πρώτης καλοκαιρινής παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η δημοφιλής όπερα του Μότσαρτ παρουσιάστηκε σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά με τη συμμετοχή

της Ορχήστρας, της Χορωδίας και διακεκριμένων Μονωδών.

Στον Ντον Τζοβάννι -ένα από τα ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου- ο Μότσαρτ αποδίδει με τη μουσική του όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με τον Θεό και παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Στο εμβληματικό αυτό έργο, που μουσικά υψώνει την αυλαία του Ρομαντισμού με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, αφού η αμφισημία διαπερνά το ποιητικό κείμενο αλλά και τη μουσική.

Ο μέχρι πρότινος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Χουβαρδάς, στην πρώτη του σκηνοθεσία όπερας στην Ελλάδα και στην πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ, αναζήτησε τα ψυχολογικά κίνητρα του ήρωα, τοποθετώντας την ιστορία σε μια άδεια, παγωμένη, νυχτερινή πλατεία κάπου στην κεντρική Ευρώπη. Τα λιτά σκηνικά σχεδίασε η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, ενώ τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

Οι οκτώ πρωταγωνιστές του έργου Φράνκο Πομπόνι, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Μυρτώ Παπαθανασίου, Τσέλια Κοστέα, Αντώνης Κορωναίος, Δημήτρης Καβράκος, Μαρία Μητσοπούλου και Πέτρος Μαγουλάς σημείωσαν εξαιρετική απόδοση και στο τραγουδιστικό αλλά και στο σκηνικό κομμάτι. Ο Λουκάς Καρυτινός διηύθυνε την Ορχήστρα της ΕΛΣ με ρυθμό και ένταση, ενώ η Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου απέδωσε με συνέπεια τα χορωδιακά μέρη του έργου.

Επόμενες παραστάσεις: 13, 14 & 15 Ιουνίου 2014

Keywords
Τυχαία Θέματα