H Merrill Lynch αποκαλύπτει τη στρατηγική των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα

Οι σκληρές δηλώσεις είναι η μοναδική πολιτικά ρεαλιστική επιλογή που έχουν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην Ελλάδα, διαπιστώνουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch σε τελευταία έκθεσή τους. Όπως εξηγούν, οι Ευρωπαίοι χρειάζονται μεν το «χαρτί» του φόβου, αλλά πρέπει και να αφήσουν ανοικτή την πόρτα σε έναν συμβιβασμό.

Όπως εξηγεί η Merrill Lynch, το κέντρο

βάρους της ελληνικής πολιτικής έχει απομακρυνθεί πλέον από τις σταδιακές τεχνικές λύσεις που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προηγουμένως. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κούρεμα στην ονομαστική αξία των δανείων διάσωσης που έχει δώσει η Ευρώπη, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον οίκο, αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Ευρωπαίους, αφού θα έθετε σε κίνδυνο όλο το σύστημα των διασώσεων μέσω του ESM και του EFSF.

Επιπλέον, η οποιαδήποτε απόφαση για κούρεμα των ελληνικών δανείων θα ενίσχυε τη θέση όσων ζητούν μερικά defaults και σε άλλες χώρες της περιφέρειας, προκαλώντας την αύξηση του risk premium σε όλες τις αγορές.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το τηρεί μια σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα σε επίπεδο δηλώσεων, τονίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει ένα μονομερές haircut στα δάνεια διάσωσης και φτάνοντας έως και στο σενάριο του Grexit, σημειώνει η BofA ML.

Σε αυτές τις εκλογές, που κρίνονται ανάμεσα στο θυμό και το φόβο, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να επηρεάσουν το πρώτο, τονίζεται. Μπορούν όμως να κάνουν το δεύτερο –δηλαδή το φόβο- πολύ πιο χειροπιαστό.

Αλλά την ίδια στιγμή, πρέπει να κινούνται προσεκτικά, ώστε να μην κατηγορηθούν ότι παρεμβαίνουν στη δημοκρατική διαδικασία.

Έτσι, από τη μία πλευρά, οι Ευρωπαίοι είναι αναγκασμένοι μεν να επιμείνουν στη σκληρή ρητορική τους, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν έχουν άλλη λύση από το να θέσουν τις βάσεις για έναν μετεκλογικό συμβιβασμό, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής στις κάλπες, σημειώνουν οι αναλυτές.

Πώς το κάνουν αυτό; Αναγνωρίζοντας ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ίσως να μην αποκατέστησε πλήρως τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και διατηρώντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο μικρών αλλαγών στους όρους των δανείων διάσωσης, όπως για παράδειγμα με περαιτέρω επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης και μείωση των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης:

Σενάριο για έξοδο της Ελλάδας και bank run έχει η Γερμανία

Die Zeit: Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα

Keywords
Τυχαία Θέματα