Eργα και... 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης

Της Ελένης Καλογεροπούλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πέρασαν εκατό ημέρες από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός. Εκατό ημέρες γεμάτες γεγονότα, καλές προθέσεις, αμφιλεγόμενες αποφάσεις, αλλά και προσδοκίες από τους πολίτες για μια καινούργια αρχή. Εκατό ημέρες οικονομικής ασφυξίας, αφού οι εταίροι και οι δανειστές δείχνουν το πιο σκληρό πρόσωπό τους στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης

και η κυβέρνηση μοιάζει να αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά ότι άλλο οι ασκήσεις επί χάρτου και άλλο τα έργα.

Το σκληρό πόκερ της διαπραγμάτευσης ανέδειξε έναν σταρ: Τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μονοπωλούσε μέχρι πρότινος τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού και ξένου Τύπου. Οι δημοσιογράφοι «σφάζονταν» στα πόδια του, ενώ στα διεθνή Μέσα επικρατούσε πραγματική φρενίτιδα για το ντύσιμο, το στυλ, τη μηχανή και τις απόψεις του. Η μεγάλη δημοσιότητα που κέρδισε με το πουκάμισο έξω από το παντελόνι, αλλά και με τη φράση «η τρόικα τελείωσε», παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ (κατά την πρώτη ημέρα της γνωριμίας τους) ενόχλησε πολλούς. Η διαχείρισή της ήταν ακόμα πιο ατυχής, αφού ο υπουργός άρχισε τις lifestyle φωτογραφήσεις σε ξένα περιοδικά και την ανάδειξη των του οίκου του. Γρήγορα το δυναμικό προφίλ του Γιάνη Βαρουφάκη άρχισε να φθείρεται, με τη βοήθεια φυσικά και κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων. Από σκληρός διαπραγματευτής και γνώστης των οικονομικών θεμάτων, ο υπουργός Οικονομικών έγινε αναξιόπιστος, επικίνδυνος για την οικονομία και τη χώρα και «αγκάθι» για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός τον κάλυψε αρκετές φορές, αν και κάποιες ενέργειές του τον ενόχλησαν. Πάντως, από την κυβέρνηση θεωρείται ότι έπαιξε άριστα τον ρόλο που κλήθηκε να αναλάβει, διεθνοποιώντας το ελληνικό πρόβλημα, ενώ οι επαφές του στην Αμερική φάνηκαν χρήσιμες. Σήμερα και ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ο υπουργός Οικονομικών δίνει μάχη προκειμένου να ισορροπήσει ως επιστήμονας, άνθρωπος και υπουργός, αφού, όπως φαίνεται, όλα αυτά μαζί τού έπεσαν πολλά…

Αρχικά, και προκειμένου να ελέγξει τον αυθορμητισμό του Γιάνη Βαρουφάκη, το Μέγαρο Μαξίμου ανέδειξε ως άτυπο συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Από τον δεύτερο όροφο του κτιρίου όπου συνεδριάζει το Eurogroup ο κ. Δραγασάκης ενημερωνόταν για το τι γινόταν μέσα στις συνεδριάσεις και στην πραγματικότητα ήταν ο άνθρωπος που έλεγε στον υπουργό Οικονομικών σε ποια θέματα έπρεπε να κάνει πίσω και σε ποια όχι. Γνώστης των τραπεζικών ζητημάτων, ανέλαβε τις επαφές με τους τραπεζίτες, ενώ τον πρώτο ενάμιση μήνα ήταν εκείνος που έκανε δηλώσεις όταν υπήρχε εμπλοκή στις συνομιλίες. Στην κυβέρνηση έλεγαν ότι είναι η ήρεμη δύναμη που χρειάζεται ως συνομιλητή η Ευρώπη, για να πειστεί ότι δεν υπάρχουν μόνο καλές προθέσεις, αλλά και η θέληση για να βρεθεί λύση. Ξαφνικά ο ρόλος του αντιπροέδρου περιορίστηκε και οι πληροφορίες τον θέλουν ενοχλημένο από τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, γιατί εμφανίζεται να μην είναι ενημερωμένος για τις κινήσεις του πρωθυπουργού.

DIGEA

Πρόσωπο-κλειδί σε όλες τις κορυφαίες και υψηλού ρίσκου ενέργειες της κυβέρνησης είναι ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος κατέθεσε προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, στο οποίο περιλαμβάνεται και το μεγάλο θέμα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών. Αυτό, όπως επίσης η αμφισβήτηση της συμφωνίας της Digea και η είσπραξη των τελών που χρωστούν στο κράτος οι τηλεοπτικοί σταθμοί θεωρήθηκαν από τους καναλάρχες ως ιδιαίτερα εχθρικές κινήσεις. Επιπλέον, ο κ. Παππάς ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να ελεγχθούν τα δάνεια που έχουν πάρει οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ενεργειών ήταν να ξεκινήσει από την πλειονότητα των καναλιών ένας πόλεμος προς την κυβέρνηση, με απρόβλεπτες συνέπειες. «Καθημερινά παρουσιάζεται με τα πιο μελανά χρώματα η πορεία της διαπραγμάτευσης. Δεχόμαστε επιθέσεις για όλα τα θέματα και έτσι δημιουργείται ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους πολίτες και την αγορά», λένε πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός, πάντως, δέχεται επιθέσεις και σε προσωπικό επίπεδο, αν και ο ίδιος εμφανίζεται να δηλώνει ότι… αντέχει.

Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Η κυβέρνηση συνέδεσε την ιστορία Κατρούγκαλου με την κίνηση του Ν. Παππά να ελέγξει τα δάνεια των ΜΜΕ. Η εφημερίδα «Το Βήμα» παρουσίασε έγγραφα με τα οποία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανιζόταν να έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους, με προμήθεια 12%. Ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, λέγοντας ότι επρόκειτο για παλαιότερες συμβάσεις, η ζημιά ωστόσο στο προφίλ της κυβέρνησης είχε γίνει.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρά τα θρυλούμενα, αποδείχθηκε τελικά ιδιαίτερα αποτελεσματικός, αφού ξεκίνησε την ιστορία του αγωγού με τη Ρωσία, η οποία, εάν εξελιχθεί έτσι όπως λένε στο Μαξίμου, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατάφερε να μειώσει το πρόστιμο που είχε επιβάλει η Gazprom στη ΔΕΠΑ, ενώ συμφώνησε και στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10%-15%.

Ο Νικολούδης και η διαφθορά

Ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, είτε γιατί τον… φοβούνται είτε γιατί όντως κάνει καλά τη δουλειά του, είναι πρώτος στον κατάλογο των υπουργών που έχουν δείξει έργο. Από τις υπηρεσίες που έχει υπό την εποπτεία του περνούν καθημερινά δεκάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες που ελέγχονται για φοροδιαφυγή. Ηδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, έχουν ελεγχθεί 28.000 ΑΦΜ και προέκυψε ότι 3.500 πολίτες διέπραξαν φοροδιαφυγή 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία σύντομα θα εισπραχθούν τα 2,5 δισ. Μάλιστα, την Τετάρτη εισπράχθηκε 1,8 εκατ. ευρώ από τον επιχειρηματία Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, γιατί, ενώ ήταν στη λίστα Λαγκάρντ, δεν είχε πληρώσει το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί.

Το δόγμα για την ΕΛ.ΑΣ., το βραχιολάκι και οι «ηλιοθεραπείες»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, μπερδεύτηκε μεταξύ της θεωρίας και της πράξης και χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να κατανοήσει η Αστυνομία το νέο δόγμα «Ναι στην ασφάλεια των πολιτών, σεβασμός στα συνταγματικά δικαιώματά τους». Η παρέμβαση αυτή ήταν απαραίτητη γιατί η Αστυνομία εμφανιζόταν αβέβαιη για το τι έπρεπε να πράξει στις πορείες, τις καταλήψεις και τα επεισόδια, δεδομένου ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα έπρεπε να εμφανίζεται να επιδεικνύει μεγαλύτερη ανοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Η τακτική του κ. Πανούση, πάντως, τόσο στις Σκουριές όσο και στο θέμα της κατάληψης της πρυτανείας, δίχασε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα με όλη αυτή τη διαδικασία, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, έφερε τα πάνω κάτω με τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τα σωφρονιστικά καταστήματα, καθώς καταργεί τις υψίστης ασφαλείας φυλακές και δίνει τη δυνατότητα σε φυλακισμένους που έχουν πάνω από 80% αναπηρία να εκτίουν την ποινή τους σπίτι, φορώντας το περιβόητο βραχιολάκι. Η ρύθμιση αυτή θεωρήθηκε φωτογραφική για τον Σάββα Ξηρό, γεγονός που προκάλεσε διπλωματικούς τριγμούς στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ. Επίσης, κατήργησε εν μέρει τον «κουκουλονόμο».

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα των μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας μέσω θαλάσσης προκειμένου να βρουν άσυλο. Το ζήτημα αυτό, που απασχολεί το ίδιο και τις κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, χτύπησε την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης, αφού η αλήθεια είναι ότι με το που ανέλαβε έβγαλε τους πρόσφυγες από την Αμυγδαλέζα, χωρίς ωστόσο να έχει εναλλακτικό σχέδιο. Το αποτέλεσμα ήταν οι μετανάστες να βρεθούν ξανά στο κέντρο της Αθήνας. Η αρμόδια υπουργός, Τασία Χριστοδουλοπούλου, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά τη σχετική νομοθεσία, περιέπλεξε τα πράγματα με την περίφημη δήλωσή της, ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Αθήνα τα πρωινά λιάζονται στην Ομόνοια και δεν αποτελούν πρόβλημα. Η συγκεκριμένη δήλωση σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα ΜΜΕ, ενώ κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το θέμα είναι περίπλοκο και δεν αφορά μόνο αυτή την κυβέρνηση, αλλά όλες τις προηγούμενες και όλες τις επόμενες. Το αρμόδιο υπουργείο και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τώρα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στις κινήσεις που θα κάνει η Ευρώπη προκειμένου να βρεθούν τα κονδύλια που χρειάζονται για την ομαλή διαμονή τους στη χώρα μας (αφού στο παρελθόν η Ελλάδα είχε κατηγορηθεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), αλλά και για να μπορέσει μέσα από το νομικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειές της.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, τάραξε τα νερά λέγοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί το φυσικό σύνορο της Ευρώπης και είναι αυτή που αντιμετωπίζει το θέμα των τζιχαντιστών, άρα, εάν δεν είναι ισχυρή, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο καθήκον της. Ευρώπη και Αμερική ενοχλήθηκαν από τα λεγόμενα του υπουργού, ο οποίος ωστόσο παρέμεινε πιστός στη δική του αλήθεια.

Η Παιδεία, οι 100 δόσεις και η περίπτωση Κωνσταντοπούλου

Μία από τις πρώτες κινήσεις του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, ήταν η κατάργηση των Πρότυπων-Πειραματικών Σχολείων, κάτι που ενόχλησε την εκπαιδευτική κοινότητα. Μετά από πολλές γκρίνιες, ο υπουργός τα επανέφερε, χωρίζοντάς τα σε Πειραματικά και Πρότυπα, ενώ άλλαξε και τον τρόπο εισαγωγής των μαθητών σε αυτά. Ακόμα, κατήργησε την τράπεζα θεμάτων, που ίσχυε από τη Β’ Λυκείου, και επανέφερε τους «αιώνιους» φοιτητές στα πανεπιστήμια. Επίσης συζητά την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.

Αθόρυβη, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική για την κυβέρνηση αποδεικνύεται η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έφερε τη ρύθμιση των 100 δόσεων και έβαλε ζεστό χρήμα στα ταμεία. Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι τώρα έχουν καταθέσει αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα 16.000 οικογένειες. Στις καινοτομίες της κυβέρνησης οφείλουμε να καταγράψουμε και την ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω των non paper.

Καθημερινά το Μέγαρο Μαξίμου και ο Θοδωρής Μιχόπουλος «πυροβολούν» τους δημοσιογράφους με στοιχεία για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Φυσικά, άλλες φορές είναι on time και άλλες όχι. Η παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής είναι από μόνη της ένα ξεχωριστό θέμα, αφού η βουλευτής της Α΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε άλλο τόνο στα κοινοβουλευτικά πράγματα.

Η εμμονή της στην τήρηση των θεσμών και την πιστή εφαρμογή των νόμων έκανε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, όταν ζήτησε να είναι παρόντες στις ψηφοφορίες του Κοινοβουλίου οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η άρνηση των δικαστικών Αρχών τη βρήκε αντίθετη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά παρατράγουδα και το ζήτημα αυτό να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το γεγονός, ακόμα, ότι δεν αφήνει αναπάντητη καμία αιχμή, από όπου και αν προέρχεται, όπως επίσης το ότι εμφανίζεται ιδιαίτερα επιεικής στις διαμαρτυρίες εξωκοινοβουλευτικών ομάδων έξω από τη Βουλή, προκαλούν εντάσεις με τα άλλα κόμματα. Οπως και η όχι τόσο καλή σχέση της με τον χρόνο.

Εκεί όπου τα πράγματα πηγαίνουν εντυπωσιακά καλά είναι στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Οι δυο τους βρέθηκαν αρκετές φορές επίσημα, αλλά και ανεπίσημα. Το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων ήταν ότι η Εκκλησία θα θέσει την περιουσία της στη διάθεση του κράτους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ενώ ο πρωθυπουργός βρήκε και έναν ένθερμο υποστηρικτή στα θέματα της μετανάστευσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στάθηκε πλάι στην κυβέρνηση λέγοντας ότι όλοι οφείλουμε να περιθάλψουμε τους ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας με κάθε τρόπο.

Keywords
αλέξης τσίπρας, ζωή κωνσταντοπούλου, χρυση αυγη, συριζα, τσιπρας, σταρ, στυλ, τροικα, lifestyle, δραγασάκης, λύση, ΕΡΤ, digea, μμε, λαφαζάνης, ρωσία, δεπα, αφμ, συλληψεις, νέα, ηπα, αθηνα, ελλαδα, καμμενος, σχολεια, τραπεζες, βουλη, time, εθνικη τραπεζα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, λιστα λαγκαρντ, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, ξανα, ζωή κωνσταντοπούλου, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, αμυγδαλεζα, καταληψεις, ρωσία, το θεμα, αιτηση, αιχμη, αστυνομια, αφμ, δανεια, δεπα, δουλεια, ηπα, θεμα, μμε, οικονομια, περιοδικα, πλαισιο, προγραμμα, πρωτοσελιδα, σταρ, χρωματα, time, αμερικη, ανθρωπος, αναπηρια, ασυλο, βοηθεια, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δογμα, δυναμικο, εγινε, εγγραφα, ευρω, εκκλησια, εμμονη, ενημερωση, εν μερει, εργα, επρεπε, ερχονται, ευρωπη, εφημεριδα, ζημια, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, θοδωρης, κυβερνηση, κινηση, λαφαζάνης, λύση, μαξιμου, μειωση, ντυσιμο, ομονοια, περιβαλλον, πιστη, ποκερ, ρυθμιση, ρολο, σεβασμος, συζητηση, συντομα, σπιτι, στυλ, σχεδιο, τασια, φυσικα, φυσικο, φορα, χρημα, ασφαλεια, δικαιωματα, εφαρμογη, επεισοδια, φυλακες, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, υπουργειο, lifestyle, μοιαζει, μπροστα, πηγες, πληροφοριες, ποδια, τραπεζα, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα