Aνε(λ)ξέλεγκτες διαρροές!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΟΥ, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος ήταν σκεπτικός. Ακόμα δύο βουλευτές είχαν αποχωρήσει από το κόμμα του, σχεδόν έναν μήνα μετά τη θυελλώδη παραίτηση του Γιώργου Νταβρή. «Οφείλουμε να βγούμε όλοι προς τα έξω και να ξυπνήσουμε», είπε ο Πάνος Καμμένος

στους βουλευτές που του απέμειναν. Ο προβληματισμός του ήταν κυρίως για τη χρονική στιγμή που ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος και η Χρυσούλα Γιαταγάνα επέλεξαν για να παραιτηθούν. «Θα μπορούσαν να περιμένουν. Το έκαναν τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες», είπε με στενοχώρια, αλλά και θυμό βουλευτής του κόμματος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο.

Ωστόσο, η παραίτηση των δύο βουλευτών, για όσους γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ήταν θέμα χρόνου. Η ηγετική ομάδα του κ. Καμμένου τους εντάσσει στους «7» που είχαν στείλει την περιβόητη επιστολή διαμαρτυρίας, μία ημέρα πριν από την περίφημη συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χωρίς σχεδόν τους μισούς βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.

ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα είχε εδώ και καιρό προβλήματα με τον πρόεδρο του κόμματος, τα οποία οξύνθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ανακοίνωση στήριξης του Απόστολου Τζιτζικώστα ήταν για εκείνη η τεράστια ευκαιρία να ορίσει τον γιο της στη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη. Θεωρούσε πως ο κ. Καμμένος έπρεπε να διαπραγματευτεί με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη τη θέση αυτή, για να δώσει τη στήριξή του. Οι διεκδικήσεις της, όμως, για πολιτικά θέματα οικογενειακού ενδιαφέροντος δεν σταματούν εκεί. Νωρίτερα, η βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης είχε ζητήσει να τοποθετηθεί ο άλλος γιος της μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Ο Κώστας Γιοβανόπουλος, από την άλλη, ήταν από τους πρώτους ύποπτους προς αποχώρηση, αμέσως μετά την παραίτηση του Γιώργου Νταβρή. Οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος, άλλωστε, τους αποκαλούσαν «αυτοκόλλητους». Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. θυμούνται με πικρία σήμερα ένα ταξίδι του κ. Καμμένου στην Κρήτη, σε τοπικές εκδηλώσεις για τα «καζάνια» της ρακής, όπου ο Γιώργος Νταβρής είχε πείσει τον πρόεδρο να τοποθετήσει τον φίλο του στη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. Κοινός εχθρός των δύο ανδρών είναι το «σκληρό» θηλυκό, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, που ακούει στο όνομα Ραχήλ Μακρή. Στο πρόσωπό της έβλεπαν τον μεγάλο αντίπαλο στις πολιτικές τους επιδιώξεις, όσο η ίδια κέρδιζε χώρο στο κόμμα και χρόνο στα τηλεοπτικά κυρίως μέσα ενημέρωσης. Φίλοι της κ. Μακρή θυμούνται μια άλλη εσωκομματική της εχθρό, τη Σταυρούλα Ξουλίδου, να αναρωτιέται «Γιατί πάει αυτή στην “Ανατροπή” του Γ. Πρετεντέρη, και όχι εμείς;».

ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. Στο κόμμα του κ. Καμμένου τα προβλήματα συσσωρεύονται. Οσο κι αν προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κατά βάθος ξέρουν ότι η επόμενη αποχώρηση, ή ακόμα και αποχωρήσεις, είναι θέμα χρόνου. Την κ. Ξουλίδου την είχαν σίγουρη. Για να προλάβουν, μάλιστα, τις εξελίξεις, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, στέλνοντάς της μήνυμα διά της πλαγίας οδού, με διαρροές. Το σκεπτικό είναι ότι όποιος θέλει να φύγει ας το κάνει τώρα, για να μην έχουμε μία αποχώρηση κάθε εβδομάδα, λίγο πριν από την κάλπη. Και μέσα σε όλα αυτά, ακόμα ένα πλήγμα αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για το ασυμβίβαστο του βουλευτή με την ιδιότητα του υποψηφίου για τις ευρωεκλογές. Αυτό στερεί από το ψηφοδέλτιο του κ. Καμμένου τα δυνατά του ονόματα, αφού ούτε ο Νότης Μαριάς, ούτε η Μίκα Ιατρίδη, ούτε και η Ραχήλ Μακρή θα αφήσουν τις έδρες τους. Ετσι, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν προχθές, το ευρωψηφοδέλτιο θα στελεχωθεί από ονόματα που δεν έχουν μεγάλη πολιτική βαρύτητα, όπως η πρόεδρος της Νεολαίας, Μανταλένα Παπαδοπούλου, ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Ν. Μαρκάτος, ο οικονομολόγος Γ. Ρωμανιάς και ο Π. Ζησιμάτος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Ο κ. Καμμένος, αναφερόμενος στη συνεδρίαση στον προβληματισμό που εκφράστηκε ότι το κόμμα «έχει κάτσει», είπε στους βουλευτές του ότι «δεν θα διαλύσουμε τη Βουλή για την προεκλογική εκστρατεία». Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και στην Περιφέρεια, καθώς βλέπουν ότι πιο συχνά τώρα διάφορα κομματικά στελέχη εγκαταλείπουν τους ΑΝ.ΕΛ. και, αν δεν ανεξαρτητοποιούνται, συζητούν την επιστροφή τους στη Ν.Δ., με την ευκαιρία των συζητήσεων για τη στελέχωση συνδυασμών στις εκλογές.

Εσωστρέφεια και πόλεμος

Η αγωνία πλέον στο κόμμα είναι για το αποτέλεσμα της κάλπης στις διπλές εκλογές του Μαΐου και την επόμενη ημέρα, καθώς θα πρέπει η αντιμνημονιακή πολιτική και ρητορική να βρουν ανταπόκριση από τους ψηφοφόρους, αφού οι ΑΝ.ΕΛ. ως αντιπολιτευόμενο κόμμα καλούνται να κεφαλαιοποιήσουν τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης. Για την πορεία του κόμματος από εδώ και πέρα μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος ζήτησε από τους παριστάμενους βουλευτές «να σταματήσει η εσωστρέφεια, αλλά και ο πόλεμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εκτόξευσαν εκλογικά τους Ανεξάρτητους Ελληνες το 2012». «Το Facebook και το Τwitter χρησιμοποιούνται πια ως εργαλείο γκρίνιας και αυτοκαταστροφής, αποδεικνύοντας έτσι ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν κρυπτόμενοι», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Από εδώ και πέρα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα συνεχίσουν να ζουν με τον φόβο της επόμενης παραίτησης, κάτι που είναι κοινό μυστικό μεταξύ των 15 βουλευτών που αποτελούν πια την Κ.Ο. του Πάνου Καμμένου.

Keywords
Τυχαία Θέματα