AEI: Πρωτιά από ....το τέλος

Tου Νίκου Σίμου

Θα ήθελα να συνεχίσω και σήμερα τον σχολιαστικό προβληματισμό μου για τα ελληνικά Πανεπιστήμια, ως συνέχεια του χθεσινού σχολίου. Αφορμή μου δίνει όχι μόνο το συνεχιζόμενο θεατρικό σόου του κ. Πελεγρίνη αλλά και τα όσα άκουσα σε ραδιοφωνικό σταθμό να λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπερασπιζόμενος τον συνάδελφό του των Αθηνών

αλλά κυρίως τα όσα είπε για τό πόσο ψηλά βρίσκονται τα ελληνικά Πανεπιστήμια στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο!

Προφανώς ο κ. πρύτανης στην συμπρωτεύουσα αγνοεί την κατάταξη για το εκπαιδευτικό έτος 2011-2012 που επεφύλαξε στα ελληνικά ΑΕΙ το έγκριτο βρεταννικό περιοδικό Times Higher Education, χρησιμοποιώντας στοιχεία της Thomson Reuters με βάση πέντε κύριους τομείς: Διδακτικό έργο, Έρευνα, Αναφορές στη Βιβλιογραφία, Έσοδα από τη Βιομηχανία-Καινοτομία και Διεθνής Προοπτική! Λοιπόν κανένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Μόνο το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, κατάφερε να μπει στη λίστα των 300 καλύτερων στην κατάταξη του βρετανικού περιοδικού Times Higher Education..

Το ελληνικό Πανεπιστήμιο απουσιάζει. Αντιθέτως η Τουρκία εμφανίζει καλές επιδόσεις με τέσσερις συνολικά παρουσίες: το Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και το Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής περιλαμβάνονται στα 300 καλύτερα. Το ελληνικό Πανεπιστήμιο απουσιάζει και από τη λίστα με τα 400 καλύτερα ιδρύματα της Ευρώπης (με μοναδικό εκπρόσωπο στις τελευταίες θέσεις το Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Θα επαναλάβω κάτι που επεσήμαινα και στο χθεσινό σχόλιο. Την πραγματικότητα μεγάλη δυστυχώς μερίδα του πανεπιστημιακού κατεστημένου επιμένει να μη θέλει να την δει. Διότι αν ομολογούσαν, οι εθελοτυφλούντες, την πραγματικότητα αυτή, θα ήταν ως και να έθεταν το ελληνικό Πανεπιστήμιο, σε αξιολόγηση, κάτω ακόμη και από πανεπιστήμια τα οποία εκπροσωπούν στην Ελλάδα Σχολές Ελευθέρων Σπουδών, τα πτυχία των οποίων είναι υποχρεωμένη η χώρα μας να αναγνωρίσει!

Keywords
Τυχαία Θέματα