Οι ταινίες της εβδομάδας (9-15/1): Το 1917 του Σαμ Μέντες πάει ολοταχώς για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

09:52 9/1/2020 - Πηγή: People

Κινηματογραφική εβδομάδα με ταινιάρες είναι αυτή που ξεκινά σήμερα. Το 1917 του Σαμ Μέντες είναι που κυριαρχεί και αποτελεί ένα κινηματογραφικό έπος που έχουμε χρόνια να δούμε, αλλά αξίζουν της προσοχής μας οι ταινίες About Endlessness και Corpus Christi.

Ουπς…ο Νώε Έφυγε (2015)

Σκηνοθεσία: Τόμπι Γκένκελ, Σον ΜακΚόρμακ

Είδος: Animation κωμωδία

Διάρκεια: 87′

Διανομή:  Rosebud.21

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι απέγιναν όλα τα ζωάκια που δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στην

Κιβωτό του Νώε; Με αυτήν την πανέξυπνη ιδέα ως αφετηρία, ας σαλπάρουμε για μια ξεκαρδιστική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων παρέα με αξιαγάπητα ζωάκια που θα ανακαλύψουν τι σημαίνει φιλία και αγάπη – ενώ ο κόσμος κυριολεκτικά χάνεται!


Η Κατάρα (The Grudge)

Σκηνοθεσία: Νίκολας Πέσκε

Σενάριο: Νίκολας Πέσκε

Με τους: Άντρεα Ραϊσμπόρο, Τζον Τσο, Ντέμιαν Μπικίρ, Τζάκι Γουίβερ

Είδος: Horror

Διάρκεια: 94′

Διανομή: Feelgood Entertainment

Μια εκδικητική, πεθαμένη ψυχή, ένα φάντασμα που βρίσκει καταφύγιο σε ένα καταραμένο σπίτι δημιουργεί μια τρομακτική αλυσίδα θανάτου σε όποιον προσπαθήσει να μπει μέσα, να κατοικήσει και να αναζητήσει την προέλευση του Κακού.

Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από την αμερικάνικη εκδοχή της Κατάρας από τον Sam Raimi (Spider-Man, Drag Me to Hell). Και τώρα οι δημιουργοί της σειράς ταινιών Evil Dead, ζωντανεύουν ξανά την ακατάλληλη εκδοχή της. Ο ίδιος ο Raimi υπογραμμίζει πως «όταν φτιάξαμε την ταινία το 2004, το genre του τρόμου βρισκόταν στο περιθώριο, ενώ τώρα έχει περάσει στο πετσί του mainstream κοινού».

Εκείνη η εκδοχή του 2004 βασίστηκε στην πρωτότυπη Ιαπωνική ιστορία Ju-On: The Grudge, σκηνοθετημένη από τον Takashi Shimizu, που φυλάκισε την αέρινη ατμόσφαιρα ενός άλλου κόσμου και τρομοκράτησε το παγκόσμιο κοινό. Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία της στο ασιατικό κοινό, που όχι μόνο εξασφάλισε ένα δεύτερο μέρος ένα χρόνο μετά, αλλά έκανε τον Raimi να φέρει τον Shimizu στην Αμερική για να σκηνοθετήσει την αμερικανική εκδοχή της. Και τώρα, δεκαπέντε χρόνια μετά, έφτασε η στιγμή να επιστρέψει η Κατάρα ξανά στους κινηματογράφους σε μια καινούργια ταινία, γιατί σύμφωνα με τον Raimi «το κοινό ζητούσε να δει κάτι καινούργιο, κάτι τρομακτικά καταραμένο».


Ένα Ψηλό Κορίτσι (Beanpole)

Σκηνοθεσία: Καντεμίρ Μπαλάγκοβ

Σενάριο: Καντεμίρ Μπαλάγκοβ & Αλεκσάντρ Τερέχοβ

Με τους: Βικτόρια Μιροσνιτσένκο, Βασιλίζα Περελιγκίνα, Αντρέι Μπίκοφ, Ιγκόρ Σιρόκοφ, Κονσταντίν Μπαλακίρεφ

Είδος: Ιστορικό δράμα

Διάρκεια: 139′

Διανομή: SevenFilms

Λένινγκραντ, 1945.Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αφήσει την πόλη σε συντρίμμια, τους ανθρώπους εξαντλημένους σωματικά και ψυχικά. Η πολιορκία τελείωσε αλλά η μάχη για τη ζωή συνεχίζεται. Δύο νεαρές γυναίκες, η Ίγια και η Μασά προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Ένα στιβαρό δράμα εποχής από τον Καντεμίρ Μπαλάκοφ, που επέστρεψε για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ Καννών μετά το Tesnota (Βραβείο FIPRESCI, 2017).


Η Ομορφιά της Ύπαρξης (About Endlessness/  Om det oändliga)

Σκηνοθεσία: Ρόι Άντερσον

Σενάριο: Γέργκελι Πάλος

Με τους: Λέσλι Λαϊτβάις Μπερνάρντι, Άννα Νόβα, Τατιάνα Ντελονέι, Γιαν-Έγιε Φέρλινγκ, Θόρε Φλίγκελ

Είδος: Dramedy

Διάρκεια: 90′

Διανομή: AMA Film Press

Ο Σουηδός μάστορας του σουρεαλισμού Ρόι Άντερσον, που μας έχει χαρίσει ταινίες , όπως το «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί….» και τα «Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο», κέρδισε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Βενετίας 2019 με το About Endlessness. Με αυτή την ταινία επιχειρεί για άλλη μια φορά να μιλήσει για τα μυστήρια της ανθρώπινης ύπαρξης, πάντα με το χαρακτηριστικό στυλ στο οποίο μας έχει συνηθίσει. Ένας στοχασμός πάνω στην ανθρώπινη ζωή, σε όλη της την ομορφιά και τη σκληρότητα.


Corpus Christi

Σκηνοθεσία: Γιαν Κομάζα

Σενάριο: Ματέους Πάκεβιτς

Με τους: Μπάρτοζ Μπιελένια, Ελίζα Ριτσεμπέλ, Τόματζ Ζιέτεκ, Αλεκσάντρα Κονιέτσνα

Είδος: Δραματική

Διάρκεια: 116′

Διανομή: Filmcenter Trianon

Το Corpus Christi είναι η ιστορία του νεαρού Ντάνιελ, ενός 20χρονου που βιώνει πνευματική μεταμόρφωση κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο αναμορφωτήριο. Θέλει να γίνει ιερέας αλλά αυτό είναι αδύνατο εξαιτίας του ποινικού του μητρώου. Όταν τον στέλνουν να εργαστεί στο ξυλουργείο μιας κωμόπολης, κατά την άφιξή του προσποιείται τον ιερέα και καταλήγει να αναλάβει καθήκοντα στην τοπική ενορία. Η άφιξη του νεαρού χαρισματικού ιεροκήρυκα δίνει την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία, που ταλανίζεται από ένα τραγικό συμβάν, να αποκαταστήσει την ισορροπία της.


Η ταινία της εβδομάδας: 1917

Σκηνοθεσία: Σαμ Μέντες

Σενάριο: Σαμ Μέντες & Κρίστι Γουίλσον-Κερνς

Με τους: Τζον ΜακΚέι, Ντιν Τσαρλς-Τσάπμαν, Κόλιν Φερθ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μαρκ Στρονγκ, Ρίτσαρντ Μάντεν

Είδος: Πολεμική, War Epic

Διάρκεια: 119′

Διανομή: Odeon

Λίγο πριν ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώσει, στον τρίτο του χρόνο για την ακρίβεια, δύο Αμερικάνοι στρατιώτες, ο Τομ Μπλέικ και ο Γουίλιαμ Σκόφιλντ, καλούνται να γίνουν οι σωτήρες. 1.600 ομοεθνείς και συστρατευμένοι μαζί τους ετοιμάζονται να επιτεθούν στους Γερμανούς, θεωρώντας πως τους έχουν φέρει ένα βήμα απ΄τον γκρεμό. Όμως στην ουσία οι Γερμανοί τους έχουν στήσει μια παγίδα.

Αυτή η επίθεση θα συμβεί το επόμενο πρωί. Οι δυο τους έχουν την αποστολή να μεταφέρουν την εντολή του Στρατηγού Έρινμορ στον Συνταγματάρχη ΜακΚένζι για να μην πραγματοποιήσει την επίθεση. Το στράτευμα που διατρέχει το κίνδυνο βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά. Ο Μπλέικ και ο Σκόφιλντ θα πρέπει να διασχίσουν αυτή την απόσταση με τα πόδια, να περάσουν μέσα από πεδία μάχης, από βαθουλωμένη γη, από παγίδες των εχθρών και φυσικά από τους ίδιους τους εχθρούς. Ο Μπλέικ έχει έναν λόγο παραπάνω να θέλει να φέρει εις πέρας την αποστολή. Στους 1.600 άντρες είναι και ο αδερφός του Τζο.

Θα καταφέρουν να φτάσουν ζωντανοί και εγκαίρως στο δάσος που είναι στρατοπεδευμένοι οι συμπατριώτες τους;

Το 1917 έχει πλέον τη λάμψη από τις δύο Χρυσές Σφαίρες για Καλύτερη Δραματική Ταινία της χρονιάς που πέρασε και για τη σκηνοθεσία του Σαμ Μέντες, αλλά αυτά τα βραβεία λένε μόνο λίγη από την τρομερή δουλειά που έγινε. Είναι ένα έπος όχι πολέμου. Δεν είναι οι μάχες και οι ορδές στρατιωτών ή οι μαζικοί θάνατοι που προσφέρει στο μάτι ο Μέντες. Το αντίθετο. Είναι η μοναχική πορεία δύο νέων παιδιών που θα ήθελα να μη βρίσκονται εκεί.

Κι η μοναξιά είναι μια έννοια βασική για το έργο που αποτυπώνεται και στο φινάλε του 1917. Η πλοκή, η ιστορία, όλα εναπόκεινται στην απίστευτη σκηνοθεσία του Μέντες που έβγαλε την ταινία με μία λήψη, η κάμερα δεν έσβησε ποτέ, και τοποθετήθηκε μπροστά από τους δύο στρατιώτες στην πορεία της διαδρομής τους, μετατρέποντας τον θεατή στον τελικό προορισμό. Ο θεατής νιώθει από τη σκηνοθεσία ότι είναι ένας από τους άντρες που πρέπει να ειδοποιηθούν ότι οδηγούνται σε παγίδα. Κι αυτό από μόνο του κάνει το 1917 μια από τις σπουδαιότερες ταινίες της δεκαετίας, σε βαθμό να συναγωνίζεται το Inception!


Keywords
Τυχαία Θέματα