The Crown – Πριγκίπισσα Αλίκη: Η πραγματική ιστορία της μητέρας του Πρίγκιπα Φίλιππου, που έζησε στην Ελλάδα

08:18 22/11/2019 - Πηγή: People

Netflix, The Crown, κύκλος 3ος, επεισόδιο 4 {*SPOILERS*}: και ξαφνικά στη σειρά, που μας έχει μεταφέρει στην Αθήνα του 1967, βλέπουμε και ακούμε μια μοναχή να μιλάει ελληνικά. Αμέσως, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκεκριμένη μοναχή δεν μπορεί να είναι τυχαία, αφού μάλιστα τη βλέπουμε να προσπαθεί να πουλήσει ένα εξαιρετικά μεγάλης αξίας κόσμημα, για να χορηγήσει χρήματα στην αδελφότητα μοναχών που έχει ιδρύσει. Την απορία για το πρόσωπο που μιλάει ελληνικά και φοράει ράσα

θα μας λύσει η ίδια η Βασίλισσα Ελισάβετ: η μοναχή δεν είναι άλλη από τη μητέρα του Πρίγκιπα Φίλιππου, η Πριγκίπισσα Αλίκη.

Ποια ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη;

Ο πλήρης τίτλος της είναι Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας και της Δανίας, και υπήρξε η σύζυγος του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας. Μαζί απέκτησαν 5 παιδιά, το μικρότερο από τα οποία είναι ο σύζυγος της Ελισάβετ, Πρίγκιπας Φίλιππος. Ο Φίλιππος ήταν και ο μοναχογιός της οικογένειας.

Η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ γεννήθηκε στο Κάστρο του Oυίνδσορ, και ήταν δισέγγονη της Βασίλισσας Βικτωρίας. Μάλιστα, η Βασίλισσα ήταν παρούσα στη γέννησή της. Μεγάλωσε μεταξύ Γερμανίας, Αγγλίας και Μάλτας- αφού ο πατέρας της, Λουδοβίκος του Μπάττενμπερκ, ήταν αξιωματικός του αγγλικού ναυτικού που διατηρούσε βάση στο νησί της Μεσογείου.

Η Αλίκη γεννήθηκε κουφή και μπορούσε να συνεννοηθεί διαβάζοντας τα χείλη, ενώ μιλούσε Αγγλικά και Γερμανικά και αργότερα έμαθε και τα Ελληνικά.

Ο γάμος με τον Πρίγκιπα Ανδρέας και η εξορία

Το 1903 η Αλίκη παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας, γιό του Βασιλιά Γεωργίου Α’ των Ελλήνων, παίρνοντας τον τίτλο του («Πριγκίπισσα Ανδρέα»). Ο γάμος τους τελέστηκε στο Ντάρμστατ της Έσσης στη Γερμανία, όπου βρισκόταν το παλάτι της οικογένειάς της, και στην Ελλάδα έφτασαν το 1904 όπου αρχικά εγκαταστάθηκαν στα ανάκτορα με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια.

Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου του Α’, η οικογένεια κληρονόμησε το Μον Ρεπό της Κέρκυρας και εκεί γεννήθηκε το 1921 ο Φίλιππος.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, ο Πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα και οδηγήθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί στο στρατοδικείο για τη συμμετοχή του ως αξιωματικός του Ελληνικού στρατού στις αγριότητες στη διάρκεια της μικρασιατική εκστρατείας. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο, ωστόσο η απόφαση δεν εκτελέστηκε με παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης. Ο Πρίγκιπας πήρε τον δρόμο της εξορίας μαζί με την οικογένεια του, και εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι.

Έχοντας προσφέρει τη βοήθειά της ως εθελόντρια νοσοκόμα στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, στην Ελλάδα, η Αλίκη συνέχισε το εθελοντικό της έργο και στη Γαλλία προσφέροντας βοήθεια σε έλληνες πρόσφυγες. Τότε άρχισε να γίνεται βαθιά θρησκευόμενη και ασπάστηκε την ελληνική ορθόδοξη πίστη το 1928.

Αυτή είναι χρονικά και η περιόδος που η ψυχική υγεία της Πριγκίπισσας Αλίκης αρχίζει και κλονίζεται. Ισχυριζόταν ότι λάμβανε μηνύματα από τον Θεό και ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Το 1930 διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια αρχικά από τον δρ. Έρνεστ Σίμμελ και οδηγήθηκε στο σανατόρειο του δρ. Λούντβιχ Μπίνσβανγκερ στην Ελβετία. Οι δυο ψυχίατροι ζήτησαν τη βοήθεια του Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι παραισθήσεις της ήταν αποτέλεσμα σεξουαλικής δυσφορίας. Πρότεινε να τής σταματήσουν τη λίμπιντο με ακτινοβολία στις ωοθήκες της. Η Πριγκίπισσα Αλίκη ισχυριζόταν από την αρχή ότι είναι υγιής ψυχικά και επιχείρησε πολλές φορές να το σκάσει από το σανατόριο.

Στο μεταξύ είχε χάσει την επαφή με την οικογένειά της, και ο γάμος της με τον Πρίγκιπα Ανδρέα «τελείωσε» ουσιαστικά με τη μεταφορά της στο σανατόριο. Οι κόρες της παντρεύτηκαν με γερμανούς πρίγκιπες, ενώ ο Φίλιππος έφυγε για την Αγγλία, όπου ανέλαβαν τη φροντίδα και το μεγάλωμά του οι θείοι του Λούις Μαουντμπάττεν και Γεώργιος 2ος μαρκήσιος του Μίλφορντ- αδέλφια της Αλίκης- και η γιαγιά του Βικτώρια της Έσσης και του Ρήνου- μητέρα της Αλίκης.

Η Πριγκίπισσα έμεινε στο σανατόριο για δυο χρόνια και μετά τα ίχνη της «χάθηκαν» κάπου στην Ευρώπη, όπου άρχισε να ταξιδεύει ινκόγνκιτο και μεταμφιεσμένη. Διατήρησε επαφές μόνο με τη μητέρα της, ενώ συνάντησε ξανά την οικογένεια της, τον Πρίγκιπα Ανδρέα και τα παιδιά τους, στην κηδεία της κόρης τους Κεκιλίας που σκοτώθηκε μαζί με τα παιδιά και τον σύζυγό της σε δυστύχημα με αεροπλάνο.

*Τη συνάντηση του Φίλιππου με τη μητέρα του στην κηδεία της αδελφής του είχαμε δει και στο 2ο κύκλο του The Crown, στο επεισόδιο 9 «Paterfamilias»

Η επιστροφή στην Αθήνα, το φιλανθρωπικό της έργο, η «Αδελφότητα της Αγίας Μάρθας και Μαρίας»

Το 1938 η Πριγκίπισσα Αλίκη επιστρέφει στην Αθήνα, όπου νοίκιασε ένα μικρό διαμέρισμα και συνέχισε το έργο της με τους φτωχούς και μη προνομιούχους.

Συνεργάστηκε με τον Ερυθρό Σταυρό, οργάνωσε σισίτια για τους άπορους Αθηναίους, και πέρασε λαθραία ιατρικό εξοπλισμό στην Ελλάδα από τη Σουηδία. Το 1943, και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμς, έσωσε μια Εβραία χήρα, τη Ρέιτσελ Κοχέν, και τα παιδιά της, κρύβοντάς τη στο διαμέρισμά της. Υποκρινόταν ότι δεν καταλάβαινε τις ερωτήσεις των επιθεωρητών της Γκεστάμπο, επειδή ήταν κουφή.

Το 1949, ίδρυσε στην Αθήνα τη χριστιανική «Αδελφότητα της Αγίας Μάρθας και Μαρίας» με ορθόδοξες μοναχές, για την οποία μάλιστα ταξίδεψε μέχρι τις Η.Π.Α για να αναζητήσει χρηματοδότηση.

Το 1953 έδωσε το παρών στην τελετή για τη στέψη της νύφης της Βασίλισας Ελισάβετ, φορώντας τα ράσα της καλόγριας.

»»» Μπορείτε να τη δείτε στην αρχή του παρακάτω video από το αρχείο του British Pathé, όπου η Πριγκίπισσα Αλίκη καταφθάνει σε αγγλικό αεροδρόμιο το 1946, λίγο πριν ανακοινωθούν οι αρραβώνες του γιου της  Φίλιππου με την Ελισάβετ


Παρέμεινε στην Αθήνα μέχρι το 1967, οπότε και το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, έκανε τα πράγματα επικίνδυνα για την Αλίκη, η υγεία της οποίας είχε αρχίσει να φθείρεται. Με εντολή της Βασίλισσας Ελισάβετ η Πριγκίπισσα Αλίκη ταξίδεψε στη Μεγάλη Βρετανία αφήνοντας πίσω της οριστικά την Ελλάδα. Όταν η Αλίκη άκουσε από την κόρη της, Πριγκίπισσα Σοφία, ότι η Ελισάβετ έδωσε την εντολή, φέρεται να είπε: «Η Λίλιμπετ [σ.σ. το χαϊδευτικό της Βασίλισσας] το είπε αυτό; Φύγαμε αμέσως!»

Με την άφιξή της στο Παλάτι, τακτοποιήθηκε σ’ ένα χώρο με δυο δωμάτια στο πρώτο όροφο και έζησε μαζί με τη Βασίλισσα – νύφη της και τον μοναχογιό της, μέχρι και τον θάνατό της.

Η υγεία της άρχισε να καταρρέει το 1969, ούσα μάλιστα βαριά καπνίστρια, και πέθανε στο Παλάτι του Μπάκινγκαχαμ τις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, χωρίς να αφήσει κληροδοτήματα, αφού είχε αξιοποιήσει όλα τα υπάρχοντα και την περιουσία της για να βοηθήσει τους φτωχούς.

Τιμήθηκε με τον τίτλο «Δίκαιοι των Εθνών» από το κράτος του Ισραήλ, ενώ τα λείψανά της μεταφέρθηκαν και θάφτηκαν το 1988 στο Όρος των Ελαιών, στην εκκλησία της Μαρίας της Μαγδαληνής, μετά από δική της επιθυμία, πριν πεθάνει. Μάλιστα, η ιστορία αναφέρει ότι όταν η κόρη της Πριγκίπισσα Σοφία τής παραπονέθηκε ότι σ’ αυτή την περίπτωση ο τάφος της θα είναι πολύ μακριά για να τον επισκέπτονται, η Πριγκίπισσα Αλίκη τής απάντησε: «Ανοησίες! Υπάρχει πολύ καλό δίκτυο συγκοινωνίας».

Όσο για τον γιο της Πρίγκιπα Φίλιππο, μιλώντας για τις ηρωικές πράξεις τη μητέρας του είπε «νομίζω ότι ποτέ δεν της πέρασε από το μυαλό ότι ό,τι έκανε ήταν κάτι ιδιαίτερο. Ήταν ένα πρόσωπο με βαθιά πίστη και θεωρούσε ότι ήταν απόλυτα ανθρώπινη πράξη να στηρίζει ανθρώπινα πλάσματα που ήταν σε κίνδυνο».

Απόσπασμα από το επεισόδιο «Bubbikins» του The Crown, όπου εμφανίζεται η Πριγκίπισσα Αλίκη 


*Με στοιχεία από Wikipedia, Esquire, Radio Times

Keywords
Τυχαία Θέματα