5 γυναικείες φωνάρες των 80’s που σημάδεψαν τη χρυσή εποχή της ροκ

09:37 20/11/2019 - Πηγή: People

Η δεκαετία του ’80 ήταν μια σπουδαία δεκαετία για την παγκόσμια μουσική. Η ροκ και η μέταλ έζησαν το ζενίθ τους και πλήθος φωνών που κατήργησαν τη λογική αναδύθηκαν σε αυτή την εποχή. Ήταν μια πολύ όμορφη εποχή σε επίπεδο γυναικείων φωνών. Τότε εμφανίστηκαν κάποιες από τις κορυφαίες τραγουδίστριες όλων των εποχών που δεν έχουν ξεπεραστεί σε επίπεδο ταλέντου. Διαλέξαμε 5 απ΄αυτές τις γυναικείες φωνές και μη φανταστείς ότι ξεχάσαμε μεγέθη όπως Μπόνι Τάιλερ ή Γουίτνι Χιούστον. Απλώς επιλέξαμε να σταθούμε σε κάποιες με λιγότερη αναγνώριση

ως αυτόνομες οντότητες στο σήμερα.

Μάγκι Ράιλι

Η 63χρονη σήμερα Σκωτσέζα, ξεκίνησε την καριέρα της στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 συνεργαζόμενη με τον Μάικ Όλντφιλντ και έχει ντύσει με τη φωνή της τραγούδια όπως το Moonlight Shadow, το Everytime We Touch και το Wait. Η Μάγκι συνεχίζει ενεργά με συναυλίες και μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο είχε βρεθεί στην Ελλάδα.

Η Ράιλι έχει βγάλει στην καριέρα της 10 άλμπουμ και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Sisters of mercy, Smokie, Νικ Μέισον, Τζακ Μπρους.



Τζόαν Τζετ

Ίσως η πιο χαρακτηριστική φωνή της ροκ μουσικής και της χρυσής εποχής της στη δεκαετία του ’70 και του ’80. Η Τζετ ξεκίνησε με την μπάντα Runaways, μετά ήρθαν οι Blackhearts και τα υπόλοιπα τα κατέγραψε η Ιστορία. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για μια θρυλική γυναίκα που έχει τραγουγήσει άπειρες επιτυχίες. Η ίδια τις έκανε τέτοιες. Το I Love Rock ‘n’ Roll και το I Hate Myself είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου.



Σίντι Λόπερ

Μια από τις πολύ ιδιαίτερες χροιές και μια κοπέλα που τότε δεν πίστευε κανείς ότι έχει star quality. Παρτσακλό τη θεωρούσαν. Κι όμως με αυτό το φαινομενικά ατσούμπαλο και αταίριαστο για την εποχή στυλ της, η Λόπερ εδραίωσε τον δικό της νόμο και άφησε το αποτύπωμα της. Για να το πετύχει αυτό ακόμα περισσότερο, άλλαξε την ορθογραφία του ονόματος της κι αντί για Cindy, είναι Cyndi. Συναυλιακά δραστηριοποιείται ακόμα, αλλά έχει επαναπαυτεί στις δάφνες του παρελθόντος, κάτι πολύ λογικό.



Ντολόρες Ο’ Ριορντάν

Η μοναδική της λίστας που δεν ζει πια. Η ξωτικίσια φωνή των Cranberries εμφανίστηκε στο τελείωμα της δεκαετίας του ’80 με το συγκρότημα, αλλά είχε πολλά να αφήσει στα επόμενα 10-15 χρόνια, τόσο ως frontwoman των Cranberries όσο και σε σόλο εκδοχή.



Μαρί Φρέντρικσον

Το ντουέτο των Roxette αποτελέσε ηχητικά την γεφύρωση της απόστασης ανάμεσα στη δεκαετία του ’80 και τη μουσική που θα ερχόταν το ’90. Η Μαρί Φρέντρικσον από τη Σουηδία έχει μια τόσο χαρακτηριστική φωνή που την αναγνωρίζεις στην πρώτη κιόλας νότα.

Τα τελευταία χρόνια η Φρέντρικσον έκανε μια μικρή στροφή, έναν πειραματισμό και έβγαλε πριν δύο χρόνια ένα άλμπουμ, το Alone Again, με πιο τζαζ μελωδίες.


Keywords
Τυχαία Θέματα