Υποχρεωτικές στειρώσεις: Αλαλούμ από την εφαρμογή του νόμου για τα ζώα συντροφιάς

18:44 28/1/2024 - Πηγή: iHunt
Υποχρεωτικές στειρώσεις: Αλαλούμ από την εφαρμογή του νόμου για τα ζώα συντροφιάς

Θ. Καραγιώργης: «Έβγαλαν ένα αρπακόλλα σύστημα Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και από εκεί και πέρα δεν τους απασχολεί το κόστος του κούριερ και του κτηνιάτρου»

Οι κτηνίατροι αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου νόμου που προβλέπει υποχρεωτική στείρωση ή συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς

Σε αποχή από τη λήψη δείγματος DNA από ζώα συντροφιάς, τουλάχιστον

μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου οπότε έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, βρίσκονται οι κτηνίατροι της χώρας. Αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου νόμου που προβλέπει υποχρεωτική στείρωση ή συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Το Εργαστήριο χρειάστηκε 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί και τελικά άνοιξε και λειτουργεί από τις 21/01/2024. Τα παραπάνω έκανε γνωστό μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο κτηνίατρος Θάνος Καραγιώργης και μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

Τι ορίζει ο νόμος

Σύμφωνα με τον νόμο (παρ. 1α του άρθρου 9 του ν. 4830/2021) από την 21η Ιανουαρίου 2024 είναι υποχρεωτική η αποστολή δείγματος γενετικού υλικού (DNA) των ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες τους, που δεν επιθυμούν να τα στειρώσουν. Η συλλογή του δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο Εργαστήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του Εθνικού Μητρώου Ζώου Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Το παράδοξο στην εφαρμογή του νόμου αυτού είναι ότι παρά το γεγονός ότι λειτουργεί το Εργαστήριο, δυστυχώς δεν έχει ακόμα στελεχωθεί με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τον Θάνο Καραγιώργη δεν έχει γενετιστές κτηνιάτρους. Παρόλα αυτά «θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ζώων οι οποίοι δεν θέλουν να στειρώσουν το κατοικίδιο τους να δώσουν δείγμα DNA και να το στείλουν στην Τράπεζα αυτή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Πρόστιμο 200.000 ευρώ σε φιλόζωη στην ΚρήτηΤα έξοδα της διαδικασίας αποστολής δείγματος γενετικού υλικού του ζώου

Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 135 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και έως 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του υλικού. Επίσης προβλέπεται αμοιβή κτηνιάτρου 15 ευρώ. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων. «Λέει ο νόμος να σταλεί το δείγμα με κούριερ και το κόστος να είναι τουλάχιστον 10 ευρώ. Εγώ σας θέτω την πρόκληση να βρείτε μία κούριερ της Κομοτηνής η οποία θα στείλει βιολογικό υλικό στην Αθήνα με κόστος μέχρι 10 ευρώ. Το κόστος είναι 80 ευρώ, γιατί έκανα την έρευνα» υποστήριξε.

Πέραν αυτού ο Θάνος Καραγιώργης έθεσε το ερώτημα ποιος θα επωμιστεί το κόστος σε περίπτωση που χρειαστεί να χορηγηθούν επιπλέον φάρμακα κατά τη διάρκεια της λήψης του δείγματος DNA από το ζώο. «Επειδή υπήρχε η δέσμευση ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα βγει ένα εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς και θα πρέπει να τρέξει ο νόμος από εκεί και πέρα και γι’ αυτό έγινε η Τράπεζα στις 21/01/24 και άρχισε να λειτουργεί, συγγνώμη που θα το πω έτσι: έβγαλαν ένα αρπακόλλα σύστημα μητρώου ζώων συντροφιάς και από εκεί και πέρα δεν τους απασχολεί το κόστος του κούριερ και του κτηνιάτρου» δήλωσε.

Ο κτηνίατρος αναφερόμενος στα όσα προβλέπει ο νέος νόμος είπε πως «όλα τα ζώα θα πρέπει ή να στειρωθούν ή να δοθεί δείγμα DNA. Υπάρχουν όμως ράτσες, φυλές, ζώα τα οποία δεν πρέπει να στειρώνονται λόγω κατάστασης υγείας, ηλικίας και φυλής γιατί ενέχουν κινδύνους. Ένα ζώο το οποίο είναι 14 χρονών και έχει ένα καρδιαγγειακό πρόβλημα δεν θα το υποβάλλουμε σε μία επέμβαση που δεν είναι αναγκαία για την υγεία του ζώου. Αυτά τα πράγματα έπρεπε το Υπουργείο να τα λάβει γνώση, να τα θέσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφωθούν

Πάντως για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο παραπάνω ενέργειες προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου μετά από τρεις μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Πηγή :ΧΡΟΝΟΣ

The post Υποχρεωτικές στειρώσεις: Αλαλούμ από την εφαρμογή του νόμου για τα ζώα συντροφιάς appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υποχρεωτικές, Αλαλούμ,ypochreotikes, alaloum