Τρυγόνι: Κυνήγι και διατήρηση το 2023

16:56 29/10/2023 - Πηγή: iHunt
Τρυγόνι: Κυνήγι και διατήρηση το 2023

Η φετινή κυνηγετική περίοδος του τρυγονιού ήταν το τρίτο έτος εφαρμογής του προγράμματος προσαρμοστικής διαχείρισης της συγκομιδής (AHM) υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ).

Όπως αναφέρει η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΗΡΑΣ, ενώ υπήρξαν εκκλήσεις για ένα πλήρες μορατόριουμ στο κυνήγι του τρυγονιού, τα κράτη μέλη από τoν κεντρικό και ανατολικό διάδρομο μετανάστευσης ακολούθησαν το 2021 τη σύσταση της ΕΚ να μειώσουν

το ποσοστό συγκομιδής κατά 50%. Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο – αν και η τελευταία αποτελεί μέρος της διαδρομής Μαύρης Θάλασσας-Μέσης Ανατολής.

Συνολικά, τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν επιτύχει μείωση της κάρπωσης κατά περισσότερο από 70%, τόσο το 2021 όσο και το 2022. Η επιτυχία αυτή ήταν αποτέλεσμα του καθορισμού εθνικών/περιφερειακών και ημερήσιων/ εποχιακών ποσοστώσεων κάρπωσης για τους κυνηγούς. Για παράδειγμα, σε αρκετές ιταλικές περιφέρειες θεσπίστηκε όριο συλλογής 10 τρυγονιών ανά περίοδο ανά κυνηγό, με μέγιστο όριο 5 ανά ημέρα. Για την παρακολούθηση της εξέλιξης αυτών των ποσοστώσεων, δημιουργήθηκαν νέα ηλεκτρονικά συστήματα αναφοράς που επιτρέπουν στους κυνηγούς να καταγράφουν τη συγκομιδή σε πραγματικό χρόνο. Μόλις συμπληρωθεί η ποσόστωση, η κυνηγετική περίοδος για τα τρυγόνια κλείνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : ΚΥΠΡΟΣ : Προειδοποιούν με απαγόρευση κυνηγίου του τρυγονιού- Δεν δηλώνουν τα θηράματα

Οι μειώσεις της κάρπωσης στην κεντρική/ανατολική διαδρομή διέλευσης ήταν μέχρι στιγμής επιτυχείς, χάρη στην ενεργό υποστήριξη της κυνηγετικής κοινότητας στα εν λόγω κράτη μέλη. Τα αποτελέσματα της κυνηγετικής περιόδου του 2023 θα συζητηθούν σύντομα στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την ανάκαμψη των πτηνών.

Ωστόσο, η μείωση της κάρπωσης από μόνη της δεν θα ανακάμψει τους πληθυσμούς των τρυγονιών. Η διαχείριση των ενδιαιτημάτων και οι ευρύτερες δράσεις αποκατάστασης αποτελούν το κλειδί για την ανάκαμψη όλων των αγροτικών πτηνών. Το τρυγόνι χρειάζεται κατάλληλα ενδιαιτήματα για αναπαραγωγή και αναζήτηση τροφής, τα οποία έχουν εξαφανιστεί λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας σε όλη την Ευρώπη.

Ευτυχώς, οι κυνηγοί έχουν από καιρό αφιερωθεί στη διατήρηση του τρυγονιού επενδύοντας σημαντικούς πόρους σε μέτρα για τους οικοτόπους όπου το είδος είναι θηρεύσιμο. Για παράδειγμα, ενώ μελέτες έχουν επισημάνει τη σημασία των φρακτών και άλλων τμημάτων φυσικής βλάστησης σε αγροτικές εκτάσεις για το τρυγόνι, οι κυνηγοί στο Vendée (Γαλλία) έχουν φυτέψει 512.000 δέντρα και θάμνους τα τελευταία 20 χρόνια, που αντιστοιχούν σε 374 εκτάρια δασικής έκτασης και 96 χιλιόμετρα φρακτών, με χρηματοδότηση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.

Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι η σπορά χιλιάδων εκταρίων ετησίως (περισσότερα από 110.000 εκτάρια μεταξύ 2005 και 2019 με κόστος άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Κυνηγετική Συνομοσπονδία) με καλλιέργειες πλούσιες σε σπόρους, όπως ο ηλίανθος, οι οποίες δεν συγκομίζονται και οι οποίες δημιουργούν ένα πλούσιο μωσαϊκό σπόρων εξαιρετικά ωφέλιμο για το τρυγόνι και τη βιοποικιλότητα γενικότερα.

Οι κυνηγοί είναι επίσης ενεργοί στην έρευνα, για παράδειγμα, με τη συλλογή φτερών που λαμβάνονται από τη θήρα. Η ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν από τις έρευνες φτερών είναι χρήσιμη, καθώς παρέχει μια εκτίμηση της αναλογίας μεταξύ ενηλίκων και νεαρών που συλλέγονται, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της ετήσιας αναπαραγωγικής επιτυχίας.

Η FACE προτρέπει τα μέλη της, καθώς και τις εθνικές αρχές, να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη διαχείριση και αποκατάσταση των οικοτόπων, την έρευνα και την παρακολούθηση. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση καλών προγραμμάτων αναφοράς της κάρπωσης και τη βελτίωση των συστημάτων, όπου χρειάζεται.

The post Τρυγόνι: Κυνήγι και διατήρηση το 2023 appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα