Τα οφέλη για την καρδιά για ιδιοκτήτες κατοικιδίων

08:48 11/4/2024 - Πηγή: iHunt
Τα οφέλη για την καρδιά για ιδιοκτήτες κατοικιδίων

Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων συχνά περιγράφουν τους μαλλιαρούς φίλους τους ως αγαπημένα μέλη της οικογένειας. Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία νωρίτερα φέτος, 95% των κηδεμόνων κατοικιδίων αναφέρουν ότι στηρίζονται στα κατοικίδιά τους για αποσυμπίεση από το στρες. Τα ζώα συντροφιάς προσφέρουν κι άλλα ψυχικά και σωματικά οφέλη, τα οποία πιθανόν να είναι ευεργετικά για την καρδιά σας (βλ. «Οι αποδείξεις

σχετικά με τις γάτες και τους σκύλους»).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Γερμανία: Όλο και περισσότερα κατοικίδια καταλήγουν σε καταφύγια ζώων

«Τα κατοικίδια μας παρέχουν την αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου, τη σύνδεση και την ικανοποίηση που όλοι αποζητούμε», εξηγεί η δρ Beth Frates, διευθύντρια Ιατρικής του Τρόπου Ζωής και Ευεξίας στο Τμήμα Χειρουργικής του συνεργαζόμενου με το Χάρβαρντ Massachusetts General Hospital. Ο ενθουσιασμός που συχνά δείχνει ο σκύλος όταν φτάνετε στο σπίτι σάς κάνει να αισθάνεστε ξεχωριστοί και πως σας αγαπούν. Το άκουσμα του απαλού γουργουρητού μιας γάτας μπορεί να είναι πολύ κατευναστικό. Επίσης, όταν κάθεστε ήρεμα και χαϊδεύετε το μαλακό τρίχωμα του τετράποδου φίλου σας, μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση οξυτοκίνης, της λεγόμενης ορμόνης της αγάπης, προσθέτει.

Κάτι παραπάνω από ένας περίπατος

Οι ιδιοκτήτες σκύλων ωφελούνται επίσης από την επιπλέον σωματική δραστηριότητα με τους καθημερινούς περιπάτους. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ιδιοκτήτες σκύλων περπατούν περίπου 20 λεπτά περισσότερα την ημέρα από εκείνους που δεν έχουν σκύλο. Αλλά αυτοί οι περίπατοι προσφέρουν κάτι παραπάνω από την απλή ενίσχυση της φυσικής κατάστασης. «Οι σκύλοι είναι εξαιρετικοί δάσκαλοι ενσυνειδητότητας, γιατί ζουν στο παρόν, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, την όσφρηση, την ακοή, την όραση και την αφή, καθώς κινούνται στο περιβάλλον», λέει η δρ Frates. Αφήστε τον σκύλο σας να σας καθοδηγήσει όταν πηγαίνετε βόλτα, παρατηρώντας προσεκτικά τον σκύλο και το άμεσο περιβάλλον, προτείνει, επισημαίνοντας ότι αυτή η πρακτική ενσυνειδητότητας είναι ένας καλός τρόπος αποσυμπίεσης. Περπατώντας σε μια πράσινη, δενδρόφυτη περιοχή, μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετη ανακούφιση από το στρες, όπως υποδηλώνει έρευνα γύρω από την ιαπωνική πρακτική του shinrin-yoku, ή αλλιώς «βουτιά στο δάσος», η οποία συμβάλλει στην αργή, χαλαρή απόλαυση της φύσης.

Σύνδεση με άλλους ανθρώπους

Ένας καθημερινός περίπατος με τον σκύλο σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε σχέσεις, ακόμη και φιλίες, με τους γείτονές σας και άλλους ιδιοκτήτες σκύλων. «Συνοδεύοντας τον σκύλο μου Reese, ένα γκολντεντούντλ (goldendoodle), έκανα συχνά νέες γνωριμίες και έπιανα κουβέντα στις βόλτες μας, ιδίως όταν ήταν κουτάβι. Ήθελαν να τη χαϊδέψουν και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους σκύλους τους ή να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για την υιοθέτηση ενός σκύλου», λέει η δρ Frates. Τα ραντεβού για παιχνίδι του σκύλου σας αποτελούν ευκαιρία για διασκέδαση και επιπλέον άσκηση για τους σκύλους, αλλά και χρόνο για συζήτηση για τους ιδιοκτήτες. Πολλές φιλίες ξεκινούν σε πάρκα για σκύλους, λέει η δρ Frates. Όλο και περισσότερο, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αναγνωρίζεται ότι συμβάλλουν σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από τις παραπάνω αιτίες. Εάν ζείτε μόνοι, ένα κατοικίδιο μπορεί να σας βοηθήσει ιδιαίτερα όχι μόνο για συντροφιά, αλλά και στη διεύρυνση του κοινωνικού σας κύκλου.

Εξετάστε ορισμένους σημαντικούς παράγοντες

Φυσικά, το να είναι κανείς ιδιοκτήτης κατοικιδίου αποτελεί σοβαρή ευθύνη, απαιτεί χρόνο, χρήμα και ενέργεια. Για τους ηλικιωμένους, το μέγεθος, η δύναμη και η ιδιοσυγκρασία του σκύλου είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσουν, λέει η δρ Frates. Μεγαλύτεροι σκύλοι ίσως απαιτούν περισσότερη άσκηση, αλλά λάβετε υπόψη σας ότι οι μικρότεροι σκύλοι και οι γάτες μπορεί να συνιστούν κίνδυνο πτώσεων. Επίσης, αν αφήνετε το κατοικίδιό σας να κοιμάται στο κρεβάτι σας, μπορεί να διαταράσσει τον ύπνο σας, έναν άλλο παράγοντα που είναι σημαντικός για την καρδιακή υγεία. Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι και βάλτε τη γάτα σας να κοιμηθεί σε χωριστό δωμάτιο, συμβουλεύει η δρ Frates. Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη που αποκομίζει για την υγεία του όποιος έχει σκύλο στην Ειδική Έκθεση για την Υγεία της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Get Healthy, Get a Dog (Φροντίστε την Υγεία σας, Πάρτε έναν Σκύλο) (www.health.harvard.edu/DOG)

Οι αποδείξεις σχετικά με τις γάτες και τους σκύλους

Πριν από σχεδόν μία δεκαετία, μια επιστημονική ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association) κατέληγε στο ότι η κατοχή κατοικιδίου –ιδίως σκύλου– πιθανόν να συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μια πρόσφατη ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου 2022 του επιστημονικού περιοδικού Current Hypertension Reports, επανέλαβε αυτό το συμπέρασμα. Το να έχει κανείς κατοικίδιο φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και ενδέχεται να βελτιώνει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που ήδη πάσχουν από τη νόσο, αναφέρουν οι συγγραφείς. Ποιος είναι ο κύριος μηχανισμός πίσω από αυτά τα οφέλη; Τα κατοικίδια φαίνεται να αμβλύνουν την απόκριση του οργανισμού στο στρες.

Τα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες γάτας έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση είναι περιορισμένα. Οι ιδιοκτήτες σκύλου, από την άλλη πλευρά, τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερη καρδιακή συχνότητα σε ηρεμία και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων απ’ ό,τι εκείνοι που δεν έχουν σκύλο, σύμφωνα με την ανασκόπηση.

Είναι όμως το γεγονός ότι είστε κηδεμόνας σκύλου που σας κάνει πιο υγιή ή τα υγιή άτομα είναι πιθανότερο να έχουν σκύλο; Οι περισσότερες έρευνες προσπαθούν να υπολογίζουν πιθανούς παράγοντες σύγχυσης, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό.

Πηγή :ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το άρθρο Τα οφέλη για την καρδιά για ιδιοκτήτες κατοικιδίων εμφανίστηκε πρώτα στο iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα οφέλη για την καρδιά για ιδιοκτήτες κατοικιδίων,