Φιλανδία, Νορβηγία και Σουηδία ελέγχουν τον πληθυσμό των λύκων

16:53 15/2/2022 - Πηγή: iHunt

Η Φινλανδία ενώθηκε με τη Σουηδία και τη Νορβηγία στην θήρευση λύκων αυτό το χειμώνα για να ελέγξει τον πληθυσμό τους, ενώ οι ζωόφιλοι κάνουν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει μέτρα κατά της θανάτωσης.

Οι κυνηγοί στη Σουηδία έχουν ήδη θηρεύσει το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου στόχου τους για 27 λύκους, ενώ η Φινλανδία έχει εγκρίνει τη θανάτωση 20 λύκων στην πρώτη της ” μείωση του πληθυσμού” εδώ και επτά χρόνια.

Η Νορβηγία θα διαθέσει προς θήρευση περίπου το 60% των λύκων της αυτόν τον χειμώνα – 51 ζώα – για να διατηρήσει το μέγιστο αριθμό μόλις

τριών ζευγών αναπαραγωγής στη χώρα, ενώ ο πληθυσμός της, συμπεριλαμβανομένων των ζώων που ζουν μεταξύ Σουηδίας και Νορβηγίας, θα περιοριστεί σε τέσσερα έως έξι ζευγάρια αναπαραγωγής.

Οι οικολόγοι κατηγορούν τις σκανδιναβικές χώρες ότι δημιουργούν το πιο εχθρικό περιβάλλον για τους λύκους στη δυτική Ευρώπη και ότι περιφρονούν τους νόμους της ΕΕ που προστατεύουν το είδος, το οποίο έχει επιστρέψει τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει υπό εξαφάνιση σε πολλές χώρες.

“Πρόκειται για μια φρικτή κατάσταση”, δήλωσε η Siri Martinsen, διευθύνουσα σύμβουλος της Noah, μιας Μ.Κ.Ο για τα δικαιώματα των ζώων που αμφισβητεί τα κυνήγια λύκων της Νορβηγίας στα δικαστήρια της χώρας. “Η διαχείριση των λύκων στη Νορβηγία είναι εκτός ελέγχου και απλά πυροβολούν λύκους επειδή δεν αρέσουν σε κάποιους ανθρώπους. Είναι εξωφρενικό να κρατούν ένα είδος σε επίπεδο κρίσιμης απειλής”.

Στη Νορβηγία, το 5% της χώρας έχει οριστεί ως ζώνη προστασίας των λύκων, όπου η προστασία των λύκων αποτελεί προτεραιότητα. Παρ’ όλα αυτά, 25 λύκοι θα θανατωθούν εντός της ζώνης προστασίας αυτό το χειμώνα, εκτός αν η δικαστική προσφυγή της Μ.Κ.Ο Noah, μαζί με το WWF Νορβηγίας και την Μ.Κ.Ο “Τα Αρπακτικά μας”, είναι επιτυχής.

Οι λύκοι που βρίσκονται εκτός της ζώνης προστασίας δεν επιτρέπεται να αναπαράγονται και θανατώνονται εάν μια περιφερειακή επιτροπή αποφασίσει ότι “μπορεί να αποτελέσουν απειλή” για τα ζώα ή τους ημικατεχόμενους ταράνδους.

Αν και η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, οι οργανώσεις άγριας ζωής λένε ότι η θανάτωση των λύκων παραβιάζει τη Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων της Ευρώπης.

Ο Christian Anton Smedshaug, υφυπουργός του υπουργού κλίματος και περιβάλλοντος της Νορβηγίας, δήλωσε: “Η διατήρηση του νορβηγικού πληθυσμού των λύκων σε αυτό το επίπεδο είναι ένας πολιτικός συμβιβασμός που επιτεύχθηκε από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου το 2016, προκειμένου να διατηρηθούν τόσο οι λύκοι όσο και η κτηνοτροφική παραγωγή στη Νορβηγία και να γεφυρωθούν οι διαφορετικές κοινωνικές απόψεις στη Νορβηγία.

“Το πρωταρχικό μέλημα για τη διαχείριση των μεγάλων σαρκοφάγων στη Νορβηγία είναι η διατήρηση της βόσκησης των ζώων, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Επιπλέον, η κτηνοτροφία συμβάλλει και στα κοινά αγαθά, όπως τα πολιτιστικά τοπία και η βιολογική ποικιλομορφία.

“Οι λύκοι κυνηγούν θηράματα και η παρουσία λύκων μπορεί κατά συνέπεια να επηρεάσει το κυνήγι σε τοπικό επίπεδο. Οι λύκοι μπορεί επίσης να αποτελέσουν απειλή για τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι μικρών και μεγάλων θηραμάτων. Η μείωση των επιπτώσεων στο κυνήγι δεν αποτελεί, ωστόσο, κύριο στόχο πίσω από τον πληθυσμιακό στόχο ή κύρια εστίαση στη διαχείριση των μεγάλων σαρκοφάγων”.

Στη Σουηδία, οι ομάδες άγριας ζωής λένε ότι η εκτίμηση του πληθυσμού των 395 για το 2020-21 θα μπορούσε να έχει πέσει κάτω από 300 μέχρι το τέλος του χειμώνα.

“Η Σουηδία έχει υποσχεθεί στην ΕΕ ότι δεν πρέπει να πέσουμε κάτω από 300 – αυτό είναι το ελάχιστο”, δήλωσε ο Magnus Orrebrant, πρόεδρος της ΜΚΟ Svenska Rovdjursföreningen. “Ενημερώσαμε την ΕΕ ότι οι 300 είναι λίγοι. Έχουμε βιότοπους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 1.000 λύκους”.

“Ο κοινός παρονομαστής στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία είναι οι ισχυρές κυνηγετικές οργανώσεις που κάνουν τους πολιτικούς να ανησυχούν”, πρόσθεσε ο Orrebrant. “Δεν υπάρχουν αγροκτήματα κοντά σε ορισμένες από τις αγέλες που κυνηγούν αυτό το χειμώνα. Οι λύκοι δεν έχουν δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά είναι μια σημαντική περιοχή για το κυνήγι των Μους (είδος ελαφιού) και οι κυνηγοί θέλουν έναν μεγάλο πληθυσμό.”.

Οι κυνηγοί αντιτίθενται επίσης στους λύκους επειδή σκοτώνουν τα πολυτιμότερα κυνηγετικά σκυλιά, που χρησιμοποιούνται ευρέως στα σκανδιναβικά έθνη για την ανίχνευση θηραμάτων και ελαφιών.

Ο πληθυσμός των 300 λύκων στη Φινλανδία είναι ο υψηλότερος εδώ και έναν αιώνα, σύμφωνα με τον Sami Niemi, αξιωματούχο του υπουργείου Γεωργίας και Δασών που έχει αναλάβει τη διαχείριση των λύκων.

Η πρόβλεψη του Ινστιτούτου Φυσικών Πόρων της Φινλανδίας λέει ότι ένας γενετικά υγιής πληθυσμός λύκων θα έπρεπε να υπερβαίνει τους 500.

“Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να επιτευχθεί η γενετική βιωσιμότητα του πληθυσμού των λύκων”, δήλωσε ο Niemi. “Όταν καθορίσαμε τον στόχο για το κυνήγι διαχείρισης, λάβαμε υπόψη ότι δεν στοχεύαμε σε μείωση του πληθυσμού. Ο στόχος για το διαχειριστικό κυνήγι είναι να αυξηθεί η ανοχή στον πληθυσμό των λύκων, ιδίως μεταξύ των ανθρώπων που μοιράζονται το περιβάλλον τους με τους λύκους”.

Σχετικά με το επιχείρημα ότι μια θανάτωση λύκων καθησυχάζει τις ανήσυχες αγροτικές κοινότητες ότι οι πληθυσμοί των λύκων είναι υπό έλεγχο και έτσι μειώνει τις παράνομες θανάτους, ο Sami Säynevirta από την Luonto-Liitto, μια Μ.Κ.Ο για την άγρια φύση της Φινλανδίας, δήλωσε: “Αυτό το επιχείρημα προβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε το πρόβλημα της λαθροθηρίας. Οι αρχές θα πρέπει πραγματικά να δράσουν για να το αποτρέψουν”.

“Πρέπει να αλλάξει η στάση απέναντι στην άγρια φύση. Είναι σημαντικό να μιλάμε για τα οφέλη του λύκου – παίζουν βασικό ρόλο σε ένα υγιές οικοσύστημα, αλλά οι ειδήσεις για τους λύκους επικεντρώνονται λίγο πολύ στην αρνητική πλευρά “.

Η καθηγήτρια Fiona Matthews, ιδρυτική πρόεδρος της Μ.Κ.Ο Mammal Conservation Europe, δήλωσε: “Φαίνεται εξαιρετικό το γεγονός ότι οι χώρες κάνουν απροκάλυπτα πράγματα που είναι παράνομα σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους. Θα περίμενε κανείς ότι οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να ζήσουν με τα αρπακτικά τους, ιδίως δεδομένης της χαμηλής πυκνότητας του πληθυσμού τους. Φαίνεται ότι οδηγείται από κυνηγετικά συμφέροντα και το επιχείρημα ότι οι λύκοι αποτελούν κίνδυνο για τα κυνηγετικά σκυλιά”.

Ομάδες για την άγρια φύση στη Φινλανδία και τη Σουηδία έχουν προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να κηρύξουν τις θανατώσεις λύκων παράνομες, αλλά και οι δύο εθνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι παρεκκλίσεις από την οδηγία για τους οικοτόπους επιτρέπουν τις νόμιμες θανατώσεις.

Στη Νορβηγία, ο Μάρτινσεν κάλεσε άλλες ευρωπαϊκές χώρες “να παρέμβουν και να υποβάλουν καταγγελίες στη Σύμβαση της Βέρνης, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση όπου η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ανοχή μιας πολιτικής εξαφάνισης και κάνει αυτές τις συμβάσεις να μην αξίζουν το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένες.”

Σε αυτό το σημείο είναι απολύτως απαραίτητο να παραθέσουμε κάποια ενδεικτικά στοιχεία σχετικά με την έκταση των 3 Σκανδιναβικών χωρών και τους πληθυσμούς λύκου που διαθέτει η κάθε μια. Η

Σουηδία λοιπόν με έκταση 450.295 km2 έχει 430 λύκους με το 90% να ζούνε σε Σουηδικό έδαφος ενώ το 10% μπαινοβγαίνει στην γειτονική Νορβηγία. Η Φινλανδία με έκταση 338.145 km2 έχει 300 λύκους, ενώ η Νορβηγία με έκταση 385.207 km2 έχει 109 -114 λύκους από τους οποίους οι 57-58 ζούνε αποκλειστικά σε Νορβηγικό έδαφος και οι υπόλοιποι 52-56 μπαινοβγαίνουν και στην Σουηδία.

Σε αντιπαράθεση λοιπόν η μικρή μας Ελλαδίτσα των μόλις 132.049 km2 διαθέτει 700-1000 σπάνιους σύμφωνα με τις καταμετρήσεις των δικών μας Μ.Κ.Ο.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Πηγή :https://www.theguardian.com/ – Απόδοση στα Ελληνικά Αλέξανδρος Παλαιολόγος

The post Φιλανδία, Νορβηγία και Σουηδία ελέγχουν τον πληθυσμό των λύκων appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα