400 επιθέσεις λύκων σε σκύλους στην Ιταλία σε 9 μήνες

19:56 30/1/2024 - Πηγή: iHunt
” Έκθεση του Κυνηγετικού Οργανισμού Federcaccia για τους λύκους : “400 επιθέσεις λύκων σε σκύλους στην Ιταλία σε 9 μήνες”

“Στην Ιταλία, στους 9 μήνες μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Αυγούστου 2023 σημειώθηκαν περισσότερες από 400 επιθέσεις λύκων σε κυνηγετικά, κατοικίδια και σκύλους φύλακες, ενώ μόνο από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα στη Λιγουρία αναφέρθηκαν επτά επιθέσεις, οι επιθέσεις αυξάνονται “σημαντικά”.

Αυτό ανέφερε η Isabella Villa, εθνική εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κυνηγετικού Οργανισμού

Federcaccia της La Spezia, κατά τη διάρκεια δημόσιας συνάντησης που διοργάνωσε η περιφέρεια της Λιγουρίας, δείχνοντας ότι η αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην Ιταλία με 3300/3600 άτομα (στοιχεία Μ.Κ.Ο. Ispra) και η αλλαγή των συνηθειών, λόγω της μεγαλύτερης εξοικείωσης με τον άνθρωπο σχετικά με το φαινόμενο του υβριδισμού και της εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμών με τους σκύλους έχει οδηγήσει στον κίνδυνο να θεωρούνται πλέον οι σκύλοι θήραμα.

“Σύμφωνα με την Μ.Κ.Ο. Ispra, το 19% των ιταλικών λύκων ζουν στη Λιγουρία, όπου υπάρχουν περιοχές όπως το Sassello και το San Desiderio όπου οι αναφορές είναι πιο συχνές”, καταλήγει η Isabella Villa.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : Μέγαρα: Βασάνισαν σκύλο μέχρι θανάτου και τον πυροβόλησαν με αεροβόλο

Για το λόγο αυτό, ο Συντονιστής Κυνηγιού της Federcaccia, με την υποστήριξη της Federcaccia Nazionale, σε συνεργασία με το Γραφείο Έρευνας και Μελετών της ομοσπονδίας, συνέταξε μια έκθεση που καταγράφει αποδεδειγμένα επεισόδια επιθέσεων και θήρευσης σκύλων από λύκους στην Ιταλία, στην πραγματικότητα 400 τους τελευταίους 9 μήνες.

Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Trasparenza στην περιοχή της Λιγουρίας, στην Piazza De Ferrari: “Πολύ υψηλά νούμερα που, ως περιοχή αλλά και ως χώρα, δεν μπορούμε να τα αντέξουμε απολύτως – δήλωσε ο σύμβουλος για τη γεωργία και το κυνήγι (και κυνηγός) Alessandro Piana – Ευχαριστώ τη Federcaccia για τη δουλειά που γίνεται σε μεγάλη κλίμακα, η οποία φέρνει μεγάλο πλούτο πληροφοριών”.

“Η γενική εικόνα της Federcaccia δείχνει ότι οι περισσότερες θηρεύσεις λαμβάνουν χώρα το πρωί, το 60,7% και το 18% τη νύχτα, κυρίως από αγέλη (49,4%) και, στο 25,8% των περιπτώσεων από ένα μεμονωμένο ζώο.” Το 52,8% της θήρευσης λαμβάνει χώρα σε δασικές περιοχές, το 24,7% σε απομονωμένα σπίτια και το 15,7% σε γεωργικά περιβάλλοντα. Η συντριπτική πλειονότητα των σκύλων (69,7%) που δέχονται επίθεση καταλήγουν να πεθαίνουν. Η οικονομική ζημία κυμαίνεται συνήθως από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ στο 17,8% των περιπτώσεων η ζημία είναι μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ.

Η ίδια περιφερειακή παρακολούθηση σημειώνει την προοδευτική προσέγγιση των δειγμάτων στις ανθρωπογενείς περιοχές, επίσης με βάση τις αναφορές που λαμβάνονται από πολίτες, δήμους και συλλόγους. Όπως ανέφεραν οι Villa και Campanile για τη Federcaccia, τις τελευταίες εβδομάδες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, υπήρξαν 7 επιβεβαιωμένα επεισόδια κυνοθηρίας στη Λιγουρία, καθώς πολλά δεν αναφέρθηκαν (σύμφωνα με την έκθεση, το 53,9% του συνολικού αριθμού των περιστατικών) ή είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Εδώ και μήνες, η Περιφέρεια της Λιγουρίας ενισχύει τις δράσεις επικοινωνίας και εκπαίδευσης σχετικά με τις συμπεριφορές που εμποδίζουν τα ζώα να εξοικειωθούν με τον άνθρωπο και την παρακολούθηση με φωτογραφικές μηχανές παρακολούθησης. Επιπλέον, πραγματοποιούνται αποτρεπτικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σίγουρων δειγμάτων και η δημιουργία του ταμείου αποζημίωσης για τις ζημιές που προκαλούνται στο ζωικό κεφάλαιο”.

Η Isabella Villa, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση “δραματική”, δήλωσε ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ιταλίας ζητά από το Κοινοβούλιο να παρέμβει, όπως γίνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, “η παρέμβαση δεν είναι εύκολη γιατί ο λύκος είναι ένα “ιδιαίτερα προστατευόμενο” είδος και στην Ευρώπη σχεδιάζεται ο αποχαρακτηρισμός του από προστατευόμενο είδος, αυτό θα επέτρεπε την παρέμβαση με επιλεκτικές θανατώσεις σε ζώα που θεωρούνται επικίνδυνα, καθώς όλα προέρχονται από το γεγονός ότι ο λύκος πλησιάζει πολύ κοντά στα σπίτια και γίνεται όλο και πιο οικείος και υπάρχει ο κίνδυνος να συμβούν ατυχήματα όπως με την αρκούδα στο Τρεντίνο, καθώς δεν μπορούμε πλέον να αποκλείσουμε την περίπτωση, λύκοι να επιτεθούν σε άνθρωπο ή ακόμα χειρότερα, σε ένα παιδί, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προλάβουμε. ”

Απόδοση στα Ελληνικά Αλέξανδρος Παλαιολόγος – Primocanale.it – Le notizie aggiornate dalla Liguria

The post 400 επιθέσεις λύκων σε σκύλους στην Ιταλία σε 9 μήνες appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα