200 κυνηγοί της Ξάνθης στα συνεργεία θήρας αγριογούρουνου

20:14 30/3/2023 - Πηγή: iHunt

«Έκρηξη» παρουσιάζει ο πληθυσμός των ημίαιμων αγριογούρουνων και μας απασχολεί έντονα και στον νομό μας. Ως γνωστόν υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός στο Μεγάλο Δάσος αλλά και στην ορεινή ζώνη. Τα αποτελέσματα αυτής της πληθυσμιακής αύξηση είναι γνωστά καθώς στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή καταστρέφουν τις καλλιέργειες στην πεδινή περιοχή ενώ παράλληλα πλησιάζουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές και στο οδικό δίκτυο προκαλώντας κινδύνους στην οδική ασφάλεια. Να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι τοπικό αλλά παρατηρείται σ’ όλη τη χώρα αλλά και σε χώρες της Ευρώπης.

Εφαρμόζεται το

πρόγραμμα θήρας αγριόχοιρου στην Ξάνθη

Να σημειώσουμε ότι μετά από πολλές επισημάνσεις και διαμαρτυρίες από κατοίκους υπήρξε νομοθετική παρέμβαση που επιτρέπει τον διωγμό των αγριογούρουνων αλλά και το κυνήγι τους χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Γι αυτό και έχουν συσταθεί ειδικά συνεργεία υπό την εποπτεία των Δασαρχείων με την συμμετοχή κυνηγών.

Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται και στην Ξάνθη. Όπως μας αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης κ. Λοϊζος Σερραίος: « Ο σύλλογος δίνει στο Δασαρχείο κατάσταση με τα μέλη του που θέλουν να συμμετέχουν στο συνεργείο και εκείνο ορίζει τα συνεργεία και τις ημέρες που θα κυνηγήσουν. Περίπου 200 μέλη μας απαρτίζουν τα συνεργεία.

Μάλιστα αυτή την εποχή κι ενώ έχει τελειώσει η εποχή κυνηγιού στις 28/2, το κυνήγι των αγριόχοιρων συνεχίζεται ενώ ελέγχονται δείγματα και για την νόσο της πανώλης που έχει εντοπιστεί στην Βουλγαρία και στις Σέρρες. Στην περιοχή μας δεν έχει βρεθεί δείγμα». Όπως εξηγεί ο κ. Σερραίος τα αγριογούρουνα αυτά τα περισσότερα είναι ημίαιμα. Αυτό συνέβη όταν μέσω προγράμματος δημιουργήθηκαν κάποιες φάρμες εκτροφής.

Όμως το πρόγραμμα δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα κι αυτό είχε σαν συνέπεια να εγκαταλειφθούν τα ζώα και να ξαναγυρίσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η αύξηση όμως του πληθυσμού τους οφείλεται στο γεγονός ότι τα ημίαιμα γεννούν δύο φορές τον χρόνο από 10 – 12 μικρά ενώ ο αγριόχοιρος μία φορά από 4 – 5 μικρά. Όπως ανέφερε ο κ. Σερραίος οπτικά δεν μπορεί κανείς να αναγνωρίσει το ημίαιμο από τον αγριόχοιρο παρά μόνο με εξέταση DNA.

Πηγή :https://empros.gr/

The post 200 κυνηγοί της Ξάνθης στα συνεργεία θήρας αγριογούρουνου appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα
200, Ξάνθης,200, xanthis