Ζητούν πάνω από 1 εκατ. € ΕΝΦΙΑ από το Άσυλο Ανιάτων – Ποιοι δεν πληρώνουν τίποτα

Μετά το «Χαμόγελο του Παιδιού» που καλείται να καταβάλει 57.000 ευρώ για την πληρωμή ΕΝΦΙΑ, η εφορία ζητά από το Άσυλο Ανιάτων το αστρονομικό ποσό του 1,028 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπικά Σωματεία στην Ελλάδα, ενλω αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί τον μοναδικό οργανισμό στην Ελλάδα, που είναι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση, με ευρύ

φάσμα δράσεων.

Το σωματείο διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, που προέρχεται από δωρεές ιδιωτών, και ζητά από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστεί «ως ένα ιστορικό φιλανθρωπικό σωματείο το οποίο έχει φροντίσει με τις δικές του δυνάμεις χιλιάδες συνανθρώπων μας μέχρι σήμερα και θέλει να συνεχίσει να προσφέρει σε αυτούς που το έχουν ανάγκη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ασύλου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι για το σύνολο των 887 συνολικών ακινήτων του σωματείου, πέρυσι κλήθηκαν να πληρώσουν 908.839,73 ευρώ σε ΕΝΦΙΑ, ενώ φέτος το ποσό ανέρχεται στα 1.028.000,05 ευρώ, παρά το ότι δεν έχει αυξηθεί η περιουσία του σωματείου. Από τα 887 ακίνητα, τα 396 είναι άδεια, όπως λένε από το Άσυλο, δηλαδή δεν έχουν ενοικιαστές, άρα δεν αποφέρουν το παραμικρό έσοδο. Σημειώνουν επίσης ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία μέχρι το καλοκαίρι ήταν περίπου 4 εκατ. ευρώ, τα οποία εξοφλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες (με την πώληση 4 ακινήτων) όμως με την επιβολή του νέου ΕΝΦΙΑ και την επερχόμενη φορολογία εισοδήματος «ξαναβρεθήκαμε πάλι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το ΔΣ, τα έσοδα του Ασύλου από μισθώματα ανήλθαν το οικονομικό έτος 2015 σε 2.170.000 ευρώ. Η συνολική φορολογική υποχρέωση (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κλπ, Οικονομικού Έτους 2014), ανήλθε σε 1.825.000 ευρώ!

«Το 84% των εσόδων του αποδόθηκε στο Δημόσιο! Τα υπόλοιπα διατέθηκαν για κάλυψη υποχρεώσεων λειτουργίας και ότι απέμεινε δόθηκε για την εκπλήρωση του καταστατικού σκοπού του! (στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων το οποίο φιλοξενεί τους 180 περιθαλπόμενους)», αναφέρεται.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πάνω από το 80% των ασθενών είναι κατάκοιτοι και το 20% είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια και το σύνολο αυτών έχει μηδενικά έσοδα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συντηρηθεί εκτός ασύλου.

Ο κάθε ασθενής κοστίζει στο Άσυλο Ανιάτων, 15.000 ευρώ ετησίως.

Ο ΕΟΠΥΥ δίνει 25 ευρώ την ημέρα ως νοσήλιο και η διαφορά που προκύπτει επιβαρύνει το άσυλο, όχι τον ασθενή.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς η Εκκλησία, όπως τουλάχιστον προέβλεπε ο Ν. 4223, απαλλάσσεται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με την παράγραφο στ.,αναφέρεται ρητά ότι απαλλάσσονται «νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες των γνωστών θρησκειών και δογμάτων κατά την παρ. 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος και ιδιοχρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού, θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου τους, καθώς και οι υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, κείμενα εντός ή εκτός αυτού». Άλλωστε ο μητροπολίτης Άνθιμος, μιλώντας τον προηγούμενο Φεβρουάριο, στο Πρακτορείο 104,9 FM, δήλωσε ότι «κατάφερε να ακυρώσει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ ύψους 500.000 για το κτίριο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης».

Keywords
Τυχαία Θέματα