Ζημιές ρεκόρ 7 δισ. ευρώ για τη γερμανική ΕΟΝ

Υπερδιπλασιάστηκαν οι καθαρές ετήσιες ζημιές του μεγαλύτερου γερμανικού παρόχου ενέργειας ΕΟΝ, για το 2015, καθώς διαμορφώθηκαν στο ποσό ρεκόρ των 7 δισ. ευρώ.

Οι προβλέψεις 11 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, έκαναν λόγο για ζημιές 6,4 δισ.

Η στροφή της Γερμανίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί πλήγμα για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, καθώς τα εργοστάσια που λειτουργούν με φωτοβολταϊκά και αιολική ενέργεια έχουν πρόσβαση κατά προτεραιότητα

στο ηλεκτρικό δίκτυο, πιέζοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους των παραδοσιακών σταθμών που λειτουργούν με άνθρακα και φυσικό αέριο. Και οι τέσσερις εταιρείες κοινής ωφέλειας της Γερμανίας διέγραψαν την αξία των γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας το 2015, καθώς μειώθηκαν τα κόστη χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η EON απάντησε αναβαθμίζοντας τις μονάδες ορυκτών καυσίμων μετατρέποντάς τες σε μια ξεχωριστή εταιρεία που θα μπει στο χρηματιστήριο στο β' μισό του έτους.

«Η πορεία από εδώ και πέρα θα είναι πιο δύσκολη και πιο μακρά από αυτό που αναμέναμε», είπε ο CEO, Johannes Teyssen, ανέφερε σε ανακοίνωση.

Τα υφιστάμενα καθαρά έσοδα της EON, που δεν περιλαμβάνουν διαγραφές, παρέμειναν αμετάβλητα στα 1,65 δισ. ευρώ με πωλήσεις 116,2 δισ. ευρώ. Η εταιρεία πρότεινε τη διανομή μερίσματος 50 σεντς ανά μετοχή το 2015, που, όπως είχε προβλεφθεί, παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο ευρωπαϊκός δείκτης των συνολικών τιμών ενέργειας διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002, τουλάχιστον και κατά 75% χαμηλότερα από την κορύφωση του 2008.

Η EON ανακοίνωσε διαγραφές ύψους 8,3 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας. Την ίδια ώρα, η RWE και η Energie Baden-Wuerttemberg επίσης διέγραψαν την αξία των εργοστάσιων τους κατά 2,1 δισ. και κατά 700 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η Vattenfall που αναμένει δεσμευτικές προσφορές για το κομμάτι των λιγνιτικών δραστηριοτήτων, διέγραψε 15,2 δισ. κορώνες πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η ΕΟΝ δημιουργήθηκε το 2000 από τη συγχώνευση της Veba και της Viag. Οι καθαρές ετήσιες ζημιές ήταν οι τρίτες στην ιστορία της μετά το 2011 και το 2014. Για το 2016, η ΕΟΝ προβλέπει υφιστάμενα καθαρά έσοδα 1,2 – 1,6 δισ. ευρώ .

Keywords
Τυχαία Θέματα