Υποτονικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της διστακτικότητας από την ΕΚΤ

Στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΚΤ συνεχίζουν να κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να είναι απογοητευμένοι, κάτι που φαίνεται περισσότερο στο sell off των ομολόγων.

Την Πέμπτη, ο Μάριο Ντράγκι, υποβάθμισε τις προοπτικές επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ενώ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων της DoubleLine Capital Jeffrey

Gundlach τα επιτόκια έχουν πιάσει «πάτο».

Η αγορά αποτιμά επίσης την επερχόμενη συνεδρίαση της Fed και το ρίσκο αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με την Barclays Plc.

Ο FTSE 100 υποχωρεί 0,31% στις 6.837 μονάδες, ο DAX καταγράφει πτώση 0,4% στις 10.633 μονάδες, ο CAC 40 κινείται με απώλειες 0,42% στις 4.523 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται με πτώση 0,12% στις 9.090 μονάδες και ο FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,34% στις 17.317 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,3%, με εβδομαδιαία πτώση 0,5%.

«Η αρχική αντίδραση δείχνει να επιβεβαιώνει ότι οι αγορές περιμένουν πλέον λιγότερες παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες. Ήταν μια έκπληξη που δεν είδαμε καμία ενέργεια από την ΕΚΤ χθες, ενώ υπήρξε υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης και πληθωρισμού. Στο παρελθόν οι αξιωματούχοι έλεγαν ότι θέλουν ο πληθωρισμός να φτάσει τον στόχο γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις αλλά αυτό πλέον δεν υφίσταται» σχολιάζει ο Frederic Pretet, αναλυτής επιτοκίων στην Scotiabank Europe.

Στις μετοχές η UniCredit υποχωρεί κατά 1,1% μετά τις πληροφορίες ότι εξετάζει ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ. Πτώση 1,9% για την Burberry Group μετά τις πληροφορίες ότι μειώνει τις τιμές της στο Χονκ Κονγκ και την Κίνα.

Στον αντίποδα, ράλι 3% καταγράφει η Deutsche Bank μετά την είδηση που μετέδωσε το Manager Magazin ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει τις διαδικασίες συμβιβασμού με την γερμανική τράπεζα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 υποχωρούν κατά 0,1%.

Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,1% στο 1,1273 έναντι του δολαρίου, με εβδομαδιαία άνοδο 1%, έχοντας χθες ενισχυθεί πάνω από το $1,13.

Keywords
Τυχαία Θέματα