Ταφόπλακα στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έβαλε ο πρωθυπουργός

Τέλος στα σενάρια και τις υποσχέσεις περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης έβαλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στην 82η ΔΕΘ, τονίζοντας ότι υπάρχουν άλλοι φόροι πολύ πιο άδικοι.

«Η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο πήρε την απόφαση αναδιάρθρωσης

του ΕΝΦΙΑ στην κατεύθυνση μίας πιο δίκαιης κατανομής χωρίς να αλλάζει το στόχο είσπραξης», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «για το 2020 έχουμε ψηφίσει μείωση 10% της συνολικής επιβάρυνσης στους πολίτες. Για την επόμενη μέρα και για το που θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χωρο απ' το 2019 και έπειτα θέλει κουβέντα και δεν έχουμε καταλήξει. Κριτήριο μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί σήμερα υπάρχουν φόροι πολύ πιο άδικοι απ' τον ΕΝΦΙΑ και πρέπει να καταργηθούν».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός ο ΕΝΦΙΑ «είναι άδικος σε ο,τι αφορά τη μικρή ιδιοκτησία, αλλά για τη μεγάλη περιουσία δεν είναι».

Επανέλαβε πάντως ότι στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το πλαίσιο σύγκλισης των εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές.

«Μέρισμα» και αντίμετρα

Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου με υποσχέσεις για μελλοντικές παροχές. Εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί για το 2019 και μετά, το υπερβάλλον δηλαδή απ' το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος «μέρισμα» στους «αδύναμους», εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων φέτος.« Στο πρώτο επτάμηνο υπερβαίνουμε το στόχο κατά 1 δισ ευρώ», είπε χαρακτηριστικά, αν και έσπευσε να τονίσει πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», αναγνωρίζοντας ότι σε κάποιους τομείς υπάρχει «υστέρηση εσόδων». «Όταν έρθει η ώρα θα το ανακοινώσουμε», είπε για το «μέρισμα» ο πρωθυπουργός.

Η γ' αξιολόγηση

Σε ο,τι αφορά στην τρίτη αξιολόγηση ο πρωθυπουργός δήλωσε την αποφασιστικότητα του «να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα». Όπως είπε «ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας» και γι αυτό θα «συγκαλέσω το υπουργικό συμβούλιο ώστε να πάρουμε συλλογικές αποφάσεις για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες παρεμβάσεις και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η γ' αξιολόγηση».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πάντως, προτάσσοντας μάλιστα και την άποψη που εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην επίσκεψη του στην Αθήνα, πως «θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να έρθουν καλή τη πίστη και να μη θέτουν ζητήματα εξω απ' το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την επιτυχία της Ευρώπης να ξεπεράσει την κρίση. Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα σημάνει και το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη».

Για τον Γ. Στουρνάρα

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΤτΕ και του διοικητή της, Γ. Στουρνάρα. Αν και ο πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τα πεπραγμένα της κεντρικής τράπεζας, σε μια αποστροφή του λόγου φάνηκε μάλλον να έχει μια στρεβλή αντίληψη των πραγμάτων, λέγοντας πως δουλειά της ΤτΕ είναι να εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κάτι που όταν δεν συμβαίνει, όπως πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, δημιουργούνται προβλήματα!

Τα δάνεια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Σε ερώτηση για το πώς η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων, ο κύριος Τσίπρας απάντησε πως πρόκειται για «μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σιωπούν, επιλέγουν τη σιωπή» και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα στην εφημερίδα Δημοκρατία για αγωγή της Αγροτικής Τράπεζας προς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τα δάνεια των 200 εκατ. ευρώ. «Τα δάνεια των κομμάτων πέρασαν στο υγιές σκέλος της Αγροτικής που πληρώθηκε. Πέρασε επίσης ανεκχώρητο και ακατάσχετο για να πάρουν τα κόμματα αυτά την κρατική επιχορήγηση και να πάρουν μέρος στις εκλογές. Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος: Θα μας απαντήσουν αν σκοπεύουν ποτέ να ξεπληρώσουν αυτά τα χρήματα; Πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα; Τόσο ακριβές προεκλογικές εκστρατείες έκαναν; Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι μας οδήγησαν εδώ και έρχονται τώρα και μας κουνάνε και το δάχτυλο».

«Να μην είναι το ΔΝΤ με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από το πρόγραμμα»

Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στάση του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας πως «τα χειρότερα είναι πίσω μας, διότι έχουμε βρεθεί και σε πιο δύσκολες συνθήκες. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα τρέξουμε γρήγορα, άλλωστε έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα η νέα αξιολόγηση».

«Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές έχουν ένα κοινό στόχο. Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο πόδι έξω από το πρόγραμμα», δήλωσε με έμφαση.

Δεν είναι κομπάρσος η ελληνική κυβέρνηση στη συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, έχει άποψη, το διαπιστώσατε με την επίσκεψη Μακρόν. Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για ένα success story ολόκληρης της Ευρώπης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς τους επενδυτές»

Παρουσιάζονται ως φίλοι των επενδύσεων αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έχει γίνει στη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το 2016 έγινε ρεκόρ σε ξένες άμεσες επενδύσεις: 2,8 δισ. ευρώ. «Ήταν το μεγαλύτερο ποσό από το 2009. Πώς έγινε αυτό ενώ έχουμε μια τόσο κακή κυβέρνηση που μισεί τις επενδύσεις; Μισεί τους επιχειρηματίες;», διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «Η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς τους επενδυτές. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, όπως η γραφειοκρατία, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας έχουν γίνει περισσότερα απ' όσα είχαν γίνει για δεκαετίες».

«Εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασίες σχέσεις και το περιβάλλον. Αυτή είναι μια διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τους νεοφιλελεύθερους. Να επενδύσουμε στην ελληνική φύση, στο περιβάλλον, στα αγροτικά προϊόντα», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως πριν από λίγες ημέρες που επισκέφθηκε επιχειρήσεις, «πολλοί με κατηγόρησαν ότι ανακάλυψα όψιμα την επιχειρηματικότητα. Δεν επισκέφθηκα τυχαίες επενδύσεις: Επισκέφθηκα επενδύσεις που επενδύουν στους εργαζόμενος και στην ποιότητα». «Θέλουμε την Ελλάδα της επιτυχίας και όχι την Ελλάδα της φούσκας, της λαμογιάς», είπε και επισήμανε πως «η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει περισσότερα απ' οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν για να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό περιβάλλον και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος στον τομέα της παραγωγής, ο κύριος Τσίπρας δήλωσε πως «Όταν συζητάμε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων λείπουν οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή. Γιατί εγώ όταν έχω συναντήσεις με επιχειρηματίες της παραγωγής τις απόψεις αυτές δεν τις συναντώ. Δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα αν ο εργαζόμενος δεν έχει έγνοια για την επιχείρηση, δεν έχει μεράκι, δεν αισθάνεται καλά με αυτό που κάνει. Ιδιαίτερα στον κλάδο της μεταποίησης θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές στήριξης του κλάδου, να προσελκύσουμε επενδύσεις στο δευτερογενή τομέα. Διότι κάποιοι όλο το προηγούμενο διάστημα που βρέθηκαν και στην εκπροσώπηση των κοινωνικών φορέων αλλά περισσότερο δεν έχουν σχέση με την παραγωγή αλλά με τις τράπεζες μας είπαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει. Μεγάλο λάθος, μεγάλο ψέμα. Εγώ βλέπω ότι η Ελλάδα της παραγωγής μπορεί και αυτή την Ελλάδα θα ενισχύσουμε το επόμενο διάστημα».

Πόσοι νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό στο πλαίσιο του brain drain;

Η κυβέρνηση αυτή δεν λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες με την έννοια ότι οι αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων τα προηγούμενα 7 χρόνια πρέπει να συμφωνούν με τις απόψεις αυτων που μας δανείζουν, ξεκίνησε να λέει ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφέροντας πως «μερικές φορές είχαμε την εντύπωση ότι θα ολοκληρώσουμε νωρίτερα τις διαπραγματεύσεις αλλά όταν φτάναμε τα γκολπόστ μετακινούνταν». «Σ' αυτά τα πλαίσια έχουνε γίνει βεβαίως αστοχίες, έχουνε γίνει λάθη, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό αλλά έχουμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα σε συνθήκες που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν».

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε γι' αυτούς τους 400.000 υπαλλήλους που φύγανε στο εξωτερικό και πρέπει να τους δώσουμε την προοπτική να γυρίσουν πίσω», υποστήριξε ο πρωθυπουργός σε αυτό το σημείο, αν και χθες στην Θεσσαλονίκη επίσης, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε δηλώσει με μεγάλη βεβαιότητα πως «βάσει των επίσημων στοιχείων των ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat η καθαρή έξοδος νεαρών μορφωμένων Ελλήνων με πτυχίο δεν πρέπει να ξεπερνά σωρευτικά τις 120 χιλιάδες στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας»!

Σχολιάζοντας την ομιλία Μακρόν στην Πνύκα, ο πρωθυπουργός συμφώνησε πως «όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, πολλές φορές γίνονται λάθη. Δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους» και πρόσθεσε πως «εμείς δεν βάλαμε μόνο το αίτημα του ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών αλλά και του υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων».

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε απλοποίηση των διαδικασιών και τις γραφειοκρατίας, εξηγόντας πως «σε ορισμένα μεγάλα επενδυτικά έργα ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη. Υπάρχουν σχέδια που δεν πάνε από τον ένα όροφο στον άλλο αν δεν πάει ο υπουργός να τα πάρει. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή...»

«Εκλογές στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019»

Εχουμε κουραστεί να απαντάμε στο πότε θα γίνουν εκλογές, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα, προσθέτοντας πως «εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Δεν θα είχαμε μπει εξ αρχής σε αυτή τη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι». «Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, η χώρα έχει ανάγκη από ανάκτηση της εμπιστοσύνης και γι' αυτό εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας το φθινόπωρο του 2019», ξεκαθάρισε.

«Σύγκλιση Σοσιαλδημοκρατίας και Αριστεράς»

Σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα σε επίπεδο συγκλίσεων και συνεννοήσεων. Γι' αυτό ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Θέλουμε να τη φέρουμε και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συναινέσεις, συνθέσεις πρέπει να γίνονται πάνω στο τραπέζι, είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τις θέσεις του για τις διεργασίες στην κεντροαριστερά. «Στρατηγική σύγκλιση της επόμενης ημέρας μπορεί να είναι είτε με τη δεξιά είτε με την αριστερά. Αν δεν απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα σημαίνει ότι δεν έχει στρατηγική», είπε και συνέχισε υποστηρίζοντας πως «η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Υπάρχει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διεργασίες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την σύγκλιση σοσιαλδημοκρατίας και αριστεράς - Στην Ευρώπη γίνεται αυτή η συζήτηση. Στην Ελλάδα θα γίνει. Αν αυτό δεν γίνει με την ηγεσία που σήμερα εκπροσωπεί την σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα θα γίνει με τις κινήσεις και τους πολίτες», κατέληξε.

«Να μην αντιμετωπίζετε με φοβία τα δημοψηφίσματα»

Το 2015 εδώ στη Θεσσαλονίκη είχα με πάθος υπερασπιστεί μια πολιτική ενάντια στην λιτότητα την οποία την πιστεύω με πάθος και σήμερα. Ανεξαρτήτως τι γνώμη έχετε για μένα υπάρχει η αίσθησή σας ότι δεν πάλεψα με πάθος αυτές τις απόψεις να τις κάνουμε πράξη; Δεν δώσαμε την ικμάδα των δυνάμεων μας; Φτάσαμε μέχρι το χείλος του γκρεμού είπανε κάποιοι το 2015. Όταν έχουμε δυο κατηγορίες που αλληλοεξουδετερώνονται, στο τέλος αυτός που θέλει να κάνει αντιπολίτευση μένει από λάστιχο, δεν κάνει αντιπολίτευση. Δεν μπορείτε να μας κατηγορείτε και ότι φτάσαμε μέχρι τέλος τη διαπραγμάτευση και ότι δεχθήκαμε αμάσητα τα μνημόνια.

Όσον αφορά πιθανό μελλοντικό δημοψήφισμα, αν και αρνήθηκε το ότι σχεδιάζεται ένα για το Σύνταγμα, συνέστησε προς όλους, «να μην αντιμετωπίζετε με τόση μεγάλη φοβία και με τόσο μεγάλη ανησυχία την προοπτική ο λαός μας να τοποθετείται σε μεγάλα ερωτήματα όταν πρέπει να τοποθετείται σε αυτά».

«Στο χώρο της πατριωτικής Κεντροδεξιάς το κόμμα του κ. Καμμένου»

Ο κύριος Τσίπρας απέφυγε να εκφράσει την προτίμησή του για νικητή στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς, λέγοντας πως «ακόμη κι αν είχα προτίμηση θα ήταν unfair να την πω, δεν έχω όμως» και χαρακτήρισε «περίεργο ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί όταν δεν έχει διαμορφωθεί η πολιτική ταυτότητα του νέου φορέα».

Αναφερόμενος στον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, είπε πως «ο κ. Καμμένος και το κόμμα του είναι ένα κόμμα που προφανώς δεν βρίσκεται στον χώρο της αριστεράς, όμως είναι εξίσου άσχετο να πει κανείς ότι βρίσκεται στο χώρο της ακροδεξιάς. Δεν ήταν στα νιάτα του στον ΛΑΟΣ, ούτε κυκλοφορούσε με βαριοπούλες στα πανεπιστήμια. Στα πρώτα χρόνια των μνημονίων που συμπαρέσυραν τα πάντα διαφώνησε έντονα και κρατάει μια στάση έντιμη σε σχέση με τα πιστεύω του και δεν δημιουργεί προβλήματα στη συνεργασία. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιου είδους συνεργασίες. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική διότι είναι μια συνεργασία έντιμη. Και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτιμήσει την στάση Καμμένου και ο χώρος της πατριωτικής κεντροδεξιάς, διότι εκεί πιστεύω ότι ανήκει, έχει εκτιμήσει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Λάθος να κλείνουμε την πόρτα και την προοπτική της Τουρκίας για την ΕΕ»

Είναι «λάθος να κλείνουμε την πόρτα και την προοπτική της Τουρκίας για την ΕΕ», επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως είναι «λάθος να κλείνουμε την πόρτα στο διάλογο σε μια χώρα σαν την Τουρκία, ακόμη κι αν δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί», παίρνοντας μια σαφώς διαφορετική στάση από εκείνη πολλών Ευρωπαίων και ιδιαίτερα της Γερμανίας, όπου τελευταία εκφράζονται σαφείς αντιρρήσεις ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική την Άγκυρα. «Η Τουρκία σημαντικός παράγοντας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή», επισήμανε και πρόσθεσε πως «Στην Ελλάδα θα μείνουμε σταθεροί στη θέση μας.

«Πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ»

Πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, προέβλεψε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως αυτή θα είναι η αντίδραση στην αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθείται. Παράλληλα, απέκλεισε το γεγονός «να πανικοβληθούμε κάτω από το βάρος συγκυριακών δημοσκοπήσεων και να αφήσουμε τη χώρα στην αστάθεια κάνοντας τη χάρη στον κ.Μητσοτάκη που πριν από κάθε αξιολόγηση ζητούσε εκλογές».

Πραγματική σύγκριση θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίας, όταν οι πολίτες θα συγκρίνουν πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν από το 2010 μέχρι το 2015 είχαμε μείον 900.000 θέσεις εργασίας, είπε ο κύριος Τσίπρας. «Νομίζω όλοι το αισθάνεστε αυτό, έχουμε πάρει στροφή, είμαστε στην στροή, έχουμε περάσει τον κάβο... Τη στροφή την έχουμε πάρει», κατέληξε και τόνισε ακόμα μια φορά ότι «οι εκλογές θα γίνουν όταν είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, μέσα στην τρικυμία».

Keywords
ενφια, αλέξης τσίπρας, εφημεριδα δημοκρατια, εν πλω, ΔΕΘ, φοροι, αναδιαρθρωση, τσιπρας, αεπ, αθηνα, ελλαδα, ττε, στουρναρας, τραπεζες, ΠΑΣΟΚ, υγιές, εκλογες, ΔΝΤ, νέα, success, θεσσαλονικη, ελστατ, eurostat, σημαίνει, συριζα, δημοψηφισμα 2015, συνταγμα, καμμενος, ΛΑΟΣ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, κομματα, αυτοδιοικηση, χωρες της ευρωπης, νικητη, χωρες, αεπ, γνωμη, δανεια, δημοκρατια, δουλεια, ελστατ, εξοδος, ηγεσια, πλαισιο, πνυκα, προγραμμα, ττε, ψεμα, ωρα, αγκυρα, αγωγη, αδρανεια, αρχιτεκτονικη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δοθει, εγινε, ευκολο, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εννοια, εν πλω, εργα, επενδυσεις, επιτυχια, ερχονται, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, εχθρος, θεσεις εργασιας, ηθικο, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λαθη, λαθος, μειωση, μπορειτε, νιατα, παντα, ονομα, παθος, περιβαλλον, πιστη, ποιοτητα, υπογραφη, πορτες, προβληματα, πορτα, πτυχιο, ρεκορ, ρολο, σιγουρος, συζητηση, συντομα, σοσιαλδημοκρατια, σχεδια, ταυτοτητα, τουρκια, τοπικη αυτοδιοικηση, τριτη, φυση, φθινοπωρο, φοβος, φοβια, φορα, χειροτερα, χρονος, ανηκει, ασφαλεια, δημητρης, eurostat, εμφαση, φιλοι, χωρα, ιδιαιτερα, μια φορα, σημαίνει, success, θεσεις, υγιές, βεβαιως, ξεκινησε
Αναζητήσεις
?????? ?? ??? newmoney
Τυχαία Θέματα