Υποπτοι φοροδιαφυγής 1,8 εκατομμύρια πολίτες

Ως υπόπτους φοροδιαφυγής αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενους με το νέο φιλόδοξο σχέδιό του για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, των διαφόρων βάσεων δεδομένων από τράπεζες, εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολόγιο κ.τ.λ, αλλά και στοιχείων που θα αντληθούν ακόμη και από εφαρμογές social media (Facebook, Instagram κ.τ.λ.) οι φοροελεγκτές

της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του ΣΔΟΕ και άλλων κρατικών υπηρεσιών θα θέσουν στο στόχαστρο 1.800.000 Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου πολιτών και επιχειρήσεων για τους οποίους ήδη υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Οι ελεγκτές θα πληκτρολογούν έναν ΑΦΜ και μέσα σε 24 ώρες το ίδιο το σύστημα, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, θα αντλεί από πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφόρησης αρκετά στοιχεία και θα βγάζει ένα μήνυμα: Να συνεχιστεί ή όχι ο φορολογικός έλεγχος.

Βασικός στόχος των νέων ελέγχων που έχουν όπλο την τεχνολογία είναι, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται Το Βήμα, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, αλλά και να περάσει το μήνυμα «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των βάσεων δεδομένων πάνω από τις οποίες θα βασίζονται οι διασταυρώσεις θα αποτελέσει το περιουσιολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν 8.5 εκατ. φορολογούμενοι από το Φεβρουάριο του 2017.

«Βροχή» τα λουκέτα και έρχονται πιο βαριές «καμπάνες»

Την ίδια στιγμή είναι πλέον καθημερινά τα περιστατικά σφράγισης επιχειρήσεων- κυρίως στο χώρο της εστίασης- και σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, ως την Τετάρτη είχαν μπει τα πρώτα 31 «λουκέτα» σε ισάριθμες επιχειρήσεις, που είτε δεν είχαν εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις τη στιγμή του ελέγχου είτε η αξία τους ξεπερνούσε τα 500 ευρώ.

Πέρα, όμως, από τα 48ωρα «λουκέτα», ήρθε η ώρα και για τις πιο βαριές «καμπάνες», σε επιχειρήσεις οι οποίες λόγω των πιο σοβαρών παραβάσεων κινδυνεύουν με «λουκέτο» ως και για ένα μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα