ΥΠΕΝ: Έξι μήνες διορία στην καταβολή προστίμων για τους ημιυπαίθριους

Της Μαριάννας Τζάννε

Αυστηρή προθεσμία έξι μηνών για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υπαγωγή τους στο νόμο για τους ημιυπαίθριους, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, επτά χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου νομοθετικού πλαισίου που έκλεισε το μάτι στις αυθαίρετες πολεοδομικές παραβάσεις ήπιας μορφής. Τα ανείσπρακτα πρόστιμα θα καταβληθούν ως παράβολα υπέρ του Πράσινου Ταμείου και θα δώσουν μικρή ανάσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων,

οι οποίοι μέσα στο καλοκαίρι δέχτηκαν τα ... ραβασάκια της πολεοδομίας που τους καλούσαν να κλείσουν τους φακέλους.

Οι ημιυπαίθριοι, μπήκαν από τον Ιούλιο στο στόχαστρο των πολεοδομιών προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμείς υποθέσεις καθώς ενώ έχουν παρέλθει όλες οι προθεσμίες, χιλιάδες δηλώσεις δεν έχουν περαιωθεί. Είτε γιατί οι πολίτες δεν κατέβαλαν το σύνολο των δόσεων που προέβλεπε η ρύθμιση είτε γιατί ενώ έχουν πληρώσει, δεν έχουν πάει στην πολεοδομία για να πάρουν την σφραγίδα περαίωσης της διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολεοδομίες ξεκίνησαν να στέλνουν μαζικά ειδοποιητήρια στους αμελείς, από τους οποίους ζητούσαν να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις για τα αίτια της μη καταβολής των δόσεων, μέσα σε ασφυκτική προθεσμία 30 ημερών.

Οι πολίτες απευθύνθηκαν θορυβημένοι στους μηχανικούς τους για να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου, (βεβαίωση και επιβολή προστίμου).

Οι Υπηρεσίες Δόμησης ζητούσαν από τους παραβάτες να προσκομίσουν τις αποδείξεις πληρωμής των δόσεων που έχουν καταβάλλει και είτε, να εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής για να λάβουν απαλλαγή από την κατεδάφιση είτε να ενταχθούν στον υφιστάμενο νόμο (4178 /2013). Οι κατασκευές που θα δηλωθούν στην επίμαχη ρύθμιση (σ.σ πήρε πρόσφατα και νέα παράταση ενός μηνός) ή στο νέο νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, θα έχουν αναστολή προστίμων.

Οι δηλώσεις υπαγωγής στο νόμο Μπιρμπίλη διεκπεραιώθηκαν με τον παραδοσιακό τρόπο και με πολλές δυσκολίες λόγω έλλειψης προσωπικού από τις πολεοδομίες. Επομένως οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οφείλουν να απευθυνθούν στις πολεοδομίες για την περαίωση της διαδικασίας ή να περάσουν στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά για να μεταπηδήσουν στον νόμο των αυθαιρέτων.

Ο νόμος ορίζει ρητά ότι μετάπτωση των δηλώσεων μπορεί να γίνει και για όσους έχουν ξεκινήσει την διαδικασία με τις προηγούμενες ρυθμίσεις περί αυθαιρέτων και με συμψηφισμό των προστίμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα