Υδροπλάνα: Τρία χρόνια στο περίμενε οι επενδυτές

Της Μαριάννας Τζάννε

Την άνοιξη του 2017 βάζουν ως νέο στόχο οι επενδυτές των υδατοδρομίων, για να ξεκινήσουν πτήσεις υδροπλάνων, ύστερα από τρία χρόνια μεγάλης αναμονής και το σκωτσέζικο ντους της κυβέρνησης από τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο το περασμένο καλοκαίρι.

Το σχέδιο είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ψήφιση του νέου νόμου που βρίσκεται καθηλωμένος στο υπουργείο Υποδομών, αλλά και την ανάπτυξη δικτύου που θα προσελκύσει τις εταιρείες πτητικού έργου προκειμένου

να ανοίξουν τα φτερά στους ελληνικούς αιθέρες. Αποφασιστικό βήμα για την ενεργοποίηση των δρομολογίων εκτιμάται ότι θα είναι η λειτουργία του υδατοδρομίου της Πάτρας, καθώς αυτό θα επιτρέψει -τουλάχιστον για την αρχή- τη δημιουργία ενός βιώσιμου δρομολογίου (Πάτρα - Κέρκυρα), στο οποίο μπορεί να προστεθούν και οι Παξοί, οι οποίοι αδειοδοτήθηκαν το καλοκαίρι. Για την ανάπτυξη δρομολογίων υδροπλάνων έχει εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον η κροατική European Coastal Airlines (ECA), η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελληνικά Υδατοδρόμια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από μεγάλο κινεζικό fund, το οποίο έχει ξεκινήσει επαφές με Ελληνες επενδυτές για αντίστοιχη δραστηριότητα. Πρόκειται για παρουσία που συνδέεται με την ανάπτυξη εταιρείας υδροπλάνων στη χώρα μας και στελέχη του χώρου τη συνδέουν με την έλευση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και τη βούληση των Κινέζων να επενδύσουν στον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού. Συνέργειες και συνεργασίες συζητούνται και με αεροπορικές εταιρείες, καθώς, όταν θα ανοίξει η αγορά, η δραστηριότητα θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη για το επιβατικό κοινό. Την ίδια στιγμή, στο παιχνίδι μπαίνει με ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας 26 υδατοδρομίων (13 στις Κυκλάδες και άλλα 13 στα Δωδεκάνησα) η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ίδιους πόρους ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, «η ανάπτυξη του δικτύου θα δώσει άλλη διάσταση στο εγχείρημα». Ηδη είναι έτοιμος ο τεχνικός φάκελος για δέκα από αυτά.

«Εάν δεν αναπτυχθούν τουλάχιστον δέκα υδατοδρόμια δεν θα βρεθεί κανένας σώφρων επιχειρηματίας να φέρει αεροσκάφη για να κάνει δύο δρομολόγια την ημέρα, Κέρκυρα - Παξοί και αντίστροφα», αναφέρει στο «business stories» ο κ. Νίκος Χαραλάμπους, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, ο οποίος το καλοκαίρι ήρθε σε μετωπική σύγκρουση με το υπουργείο Υποδομών με αφορμή την πρόβλεψη του νέου νόμου οι άδειες των υδατοδρομίων να ανήκουν μόνο στο κράτος. Η εταιρεία κυπριακών συμφερόντων έχει μέχρι σήμερα 16 περίπου υδατοδρόμια, οι άδειες των οποίων έχουν εκδοθεί στο όνομα της εταιρείας, όπως ξεκάθαρα προέβλεπε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Με το νέο σχέδιο που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και περιμένει στη σειρά για να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή -εκτός απροόπτου εντός του μήνα- για να δοθεί η έγκριση του υδατοδρομίου, η άδεια θα πρέπει να περιέλθει στο Λιμενικό Ταμείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τα διαβήματα του επενδυτή η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις στον νόμο ώστε για όσα υδατοδρόμια έχουν αδειοδοτηθεί με το παλαιό καθεστώς να συνεχίσει να ισχύει η άδειά τους και οι νέες προβλέψεις να αφορούν τις αδειοδοτήσεις που θα εκδοθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά. Οι επενδυτές διατηρούν επιφυλάξεις και περιμένουν το τελικό σχέδιο για να διαπιστώσουν εάν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βάζει εμπόδια στον σχεδιασμό τους.

Ζητούν δίκτυο και βιώσιμα δρομολόγια

«Είναι κομβικής σημασίας ζήτημα να ανοίξει το υδατοδρόμιο της Πάτρας», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια Τάσος Γκόβας, ο οποίος αναφέρει ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βγει η άδεια λειτουργίας μέσα στον μήνα, κάτι που θα επιτρέψει να αναπτυχθεί ένα εμπορικό δρομολόγιο που θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη και τους χειμερινούς μήνες καθώς στην Κέρκυρα η κρουαζιέρα έχει μεγάλη διάρκεια. Η δημιουργία δικτύου είναι σημαντική επειδή οι εταιρείες πτητικού έργου ζητούν εγγυημένες ώρες πτήσης για να πετάξουν και να είναι βιώσιμα τα δρομολόγια. Μάλιστα οι απαιτήσεις είναι τόσο μεγάλες που είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν με το υπάρχον υπό σχεδιασμό δίκτυο, καθώς για τη δημιουργία περίπου τεσσάρων ωρών πτήσεων την ημέρα απαιτούνται τρία με τέσσερα δρομολόγια ημερησίως, ανάλογα με την απόσταση. Μετά την Κέρκυρα που αδειοδοτήθηκε το 2014 και τους Παξούς που αδειοδοτήθηκαν μέσα στον Αύγουστο, στα σκαριά είναι η αδειοδότηση 46 υδατοδρομίων από μεσαία και μεγάλα λιμάνια της χώρας (Θεσσαλονίκης, Πατρών, Βόλου, Ρεθύμνου, Καλαμάτας κ.ά.). Την κινητικότητα στην αγορά επιβεβαιώνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει για τη δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου και στην Αττική, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περιοχή του Φαληρικού Ορμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές επαφές έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες από επενδυτές με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία φαίνεται να βλέπει θετικά το εγχείρημα για την κάλυψη όλου ή μέρους του νησιωτικού δικτύου που εποπτεύει (νησιά του Αργοσαρωνικού). Το γεγονός μάλιστα ότι πρόσφατα η περιοχή του Φαληρικού Ορμου πέρασε στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας δημιουργεί τις προϋποθέσεις που ενισχύουν τον σχεδιασμό.

Μετά την Κέρκυρα που αδειοδοτήθηκε το 2014 και τους Παξούς που αδειοδοτήθηκαν μέσα στον Αύγουστο, στα σκαριά είναι η αδειοδότηση 46 υδατοδρομίων από μεσαία και μεγάλα λιμάνια της χώρας

Keywords
Τυχαία Θέματα