Ξεκλειδώνει η αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων

Το κλείσιμο της β' αξιολόγησης που ξεκλειδώνει τις διαδικασίες για το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων αλλά και η πίεση του SSM με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των επισφαλών δανείων κατά 40 δισ ως το 2019 φαίνεται πως έχουν ενεργοποιήσει τους κύριους παίκτες που φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο στη νέα αγορά που δημιουργείται.

Μόλις μία ημέρα από την γνωστοποίηση ότι η Pillarstone (σύμπραξη των Alpha Bank,

Eurobank, KKR και EBRD) έγινε η πρώτη ανεξάρτητη πλατφόρμα που έλαβε άδεια για τη διαχείριση κόκκινων δανείων από την ΤτΕ η εταιρεία ανακοίνωσε το πρωί πως ήδη έχουν εισέλθει στην ευθύνη της τα δάνεια της Famar. Και αυτό φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή αφού πληροφορίες του newmoney.gr αναφέρουν πως είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για να δοθούν από τις τράπεζες και τα δάνεια άλλων 3 – 4 γνωστών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση τους. Οι ίδιες πηγές μάλιστα ανέφεραν πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να καταλήξει στην πλατφόρμα της Pillarstone και η Καλογήρου στην περίπτωση που δεν προχωρήσει τελικά το ντιλ με τον Σάμι Φάις.

Την ίδια στιγμή θέμα ημερών είναι η μεταβίβαση του πρώτου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Alpha Bank στην Cepal Hellas. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπάρξει και δεύτερο πακέτο το οποίο θα φθάνει το 1 δισ ευρώ. Συνολικά δηλαδή ως το τέλος της χρονιάς στόχος είναι να μεταφερθούν δάνεια συνολικού ύψους 1,5 δισ ευρώ προς διαχείριση – και όχι πώληση – από την τράπεζα στη Cepal Hellas. Η τελευταία αποτελεί ουσιαστικά μία σύμπραξη της Alpha Bank με εξειδικευμένη στο χώρο εταιρεία, της ισπανικής πρώην Aktua, με την πλειοψηφία να τη διατηρεί η τράπεζα.

Εν τω μεταξύ η Eurobank ετοιμάζεται να μεταφέρει στην 100% θυγατρική της, FSP και άλλα πακέτα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εκτιμάται πως μέχρι το τέλος της χρονιάς η FSP θα έχει αναλάβει δάνεια προς διαχείριση από την Eurobank της τάξεως του 1,5 με 2 δισ ευρώ.

Σημαντικό θεωρείται και το ντιλ της Attica Bank, η οποία αποφάσισε να αναθέσει στην βρετανική Aldridge EDC Specialty Finance τη διαχείριση ολόκληρου του πακέτου «κόκκινων» δανείων της ύψους 1,33 δισ. ευρώ, όπως είχε υποχρέωση απ' το επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της. Τα δάνεια μεταβιβάζονται σε εταιρεία ειδικού σκοπού και τη διαχείριση τους θα αναλάβει νεοσύστατη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων, στην οποία η Attica Bank θα συμμετέχει με 20% και η Aldridge me 80%. H Attica Bank θα εισπράξει άμεσα 70 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες της, όπως προσδιορίστηκαν με τα τελευταία stress test, κάτι που “χαιρετίστηκε” από τους επενδυτές στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Keywords
Τυχαία Θέματα