Στη «σκιά» της Καταλονίας η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με το μενού να περιλαμβάνει θέματα, όπως το Brexit, τη Βόρεια Κορέα, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την Τουρκία, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα. Ωστόσο, η συνεδρίαση έχει επισκιαστεί από την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ισπανία.

Η Μαδρίτη ξεκινά τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας καθώς ο Πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης αρνείται να εγκαταλείψει την επιλογή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας.

Εισερχόμενη στη συνεδρίαση η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τη στήριξή της στην κυβέρνηση της Μαδρίτης. «Λύσεις θα μπορούσαν να βρεθούν, πάντα όμως στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος», πρόσθεσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, τόνισε ότι η πρόοδος στις συνομιλίες δεν είναι ακόμη ικανοποιητική, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η δεύτερη φάση τους θα μπορούσε να αρχίσει τον Δεκέμβριο, εάν υπάρξει επιτάχυνση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εκφράστηκε επίσης θετικά ως προς την εκταμίευση χρημάτων προς την Τουρκία για το προσφυγικό, στο βαθμό που η Άγκυρα τηρεί τη συμφωνία του 2016 για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Μήνυμα ενότητας για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εν όψει του Brexit, αλλά και στήριξης της Ισπανίας στην καταλανική κρίση ζήτησε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Εισερχόμενη στη Σύνοδο η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι προτεραιότητά της είναι η συμφωνία για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και αντίστοιχα τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν στην Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών, η κ. Μέι αναμένεται να παρουσιάσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν είναι άλλη από την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε.

«Κάνουμε απολογισμό και κοιτάμε μπροστά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μοιραζόμαστε όλοι στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει συνεχή συνεργασία, η οποία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ισχυρής μελλοντικής εταιρικής σχέσης που θέλουμε να οικοδομήσουμε από κοινού» σημείωσε η κ. Μέι.

Η Βρετανή πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις εξόδου. Παράλληλα, τόνισε ότι επιθυμεί να θεσπιστεί ένα «φιλόδοξο σχέδιο» τις επόμενες εβδομάδες σε τομείς προτεραιότητας, όπως π.χ. στην επίτευξη συμφωνίας για τα δικαιώματα των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα