Ξανά το τραπέζι συμφωνίες στον τομέα τηλεπικοινωνιών

Η T-Mobile της Deutsche Telekom ενδέχεται να κάνει συμφωνία με την αμερικανική Sprint – Τα επόμενα βήματα στη συνεργασία Vodafone - Liberty Global

Υψηλόβαθμα στελέχη του τομέα τηλεπικοινωνιών, από τον όμιλο Vodafone έως τη Deutsche Telekom και την Telefonica ετοιμάζονται να παραστούν την επόμενη εβδομάδα στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του κλάδου

στη Βαρκελώνη.

Συμφωνίες που βρίσκονται υπό εξέταση θα μπορούσαν να αλλάξουν την παγκόσμια σκακιέρα στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και τη φυσιογνωμία σημαντικών εταιρειών.

Είναι πιθανό ο CEO της Deutsche Telekom, Tim Hoettges, να απευθυνθεί στον ιδρυτή της Softbank, Masayoshi Son, ο οποίος εμφανίζεται θετικός στην παράδοση του ελέγχου του αμερικανικού παρόχου Sprint στους Γερμανούς, σε μια συμφωνία που θα φέρει τα πάνω κάτω στην αμερικανική αγορά τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα, ο CEO της Vodafone, Vittorio Colao, αφενός εργάζεται πάνω στο σχέδιο πιθανής συγχώνευσης της μονάδας της Vodafone στην Ινδία με την Idea Cellular. Αφετέρου εξετάζει τα επόμενα βήματα της συνεργασίας του με τη Liberty Global, με την οποία έχει συμπληρωματικές δραστηριότητες σε μεγάλες αγορές όπως το Η.Β., η Ιρλανδία και η Γερμανία. Την ίδια ώρα, η ισπανική Telefonica προσπαθεί να βρει τρόπο να βγάλει χρήματα από τη μονάδα Ο2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, μετά από δύο χρόνια κάμψης, η αξία των συμφωνιών που ανακοινώθηκαν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο το 2016, αυξήθηκε κατά 34% σε 266 δισ. δολάρια.

Δεν είναι όλοι, όμως, αισιόδοξοι για την πορεία και τις προοπτικές των συγχωνεύσεων και των εξαγορών (Μ&Α), καθώς, όπως αναφέρουν αναλυτές, υπάρχουν περισσότεροι πωλητές και λιγότεροι αγοραστές στην αγορά τηλεπικοινωνιών, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ολοκλήρωση των συμφωνιών.

Σύμφωνα με τον Hoettges της Deutsche Telekom, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενοποίηση στην Ευρώπη, όπου λειτουργούν 100 πάροχοι ασύρματων και ενσύρματων δικτύων, κάτι που θα βελτίωνε τη διάρθρωση του κόστους μιας βιομηχανίας, που ανταγωνίζεται όλο και περισσότερους αντιπάλους από το εξωτερικό, καθώς και εταιρείες του Διαδικτύου όπως η Google και η Facebook.

Μια λύση θα μπορούσε να είναι η αναζήτηση συμμαχιών συναφών επιχειρήσεων, όπως η απόπειρα συγχώνευσης της AT&T με την Time Warner. Τέτοιου είδους deals, σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι και πιο αποδεκτά από τις Βρυξέλλες, καθώς θα πρόκειται για «κάθετες» συγχωνεύσεις, που θα δημιουργούν ευρωπαϊκές επιχειρηματικές οντότητες που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές εταιρείες καλύτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα