Βούτσης: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τώρα


Έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις για την αποδέσμευση της χώρας από την μνημονιακή πολιτική μέσω της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έκανε ο Νίκος Βούτσης, εκτιμώντας ότι εάν ευοδωθούν οι κυβερνητικές προσδοκίες, τότε η Ελλάδα θα βγει από την κρίση τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Παράλληλα, άφησε βαρύτατους υπαινιγμούς προς την τρόικα, υποστηρίζοντας ότι οι συνεχείς απαιτήσεις της δεν αποτελούν μεταρρυθμίσεις αλλά «εμπόδια»

που τιμωρούν την Ελλάδα και την οδηγούν «στην αποτελμάτωση». Επικαλέστηκε δε την επιμονή των δανειστών για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά σημειώνοντας ότι: «Ήταν μια απαίτηση στα όρια της τιμωρίας και της εκδικητικότητας που αφορά και στο τουριστικό προϊόν, μια απαίτηση για την οποία ούτε ισοδύναμα δεν δέχονταν».

«Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν ότι αν και όσο η χώρα δεν βγαίνει από το πλαίσιο επιτήρησης, δεσμεύσεων και επιβολής τέτοιων πολιτικών δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα και πρωτοβουλία για αναπτυξιακή προσπάθεια», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής με παρέμβασή του σε συνεδρίαση της επιτροπής Περιφερειών για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Δωδεκανήσου για να προσθέσει: «δεν έρχονται απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις (σ.σ. από την τρόικα), έρχονται και σειρά αιτημάτων που αποτελούν εμπόδιο, δυσκολία, που έχουν τιμωρητική διάσταση και οδηγούν την χώρα σε επενδυτικά αποτελμάτωση».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «θα πρέπει να αποτινάξουμε αυτό το πλαίσιο με την έννοια να υπάρξουν οι αξιολογήσεις τώρα», σημειώνοντας πως «είναι έτοιμος ο αναπτυξιακός νόμος και πρέπει εκεί να μπουν και τα στοιχεία της περιφερειακής ανάπτυξης, ώστε η χώρα μέσα σε 2-3 χρόνια να κλείσει αυτόν τον κύκλο».

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης μίλησε για τις «ακατανόητες» απαιτήσεις των εκπροσώπων των θεσμών, όπως τις έζησε ως μέλος της κυβέρνησης.

«Στις συζητήσεις με τους θεσμούς υπήρχε επιμονή στο ζήτημα της ιδιωτικής παιδείας, όταν η κυβέρνηση εισηγήθηκε να μπουν μικροί συντελεστές ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η επιμονή που υπήρχε από την απέναντι πλευρά ήταν ή 0% ή 23%. Η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορούσε να πάει στο 23% το αγαθό της παιδείας και έψαξε για ισοδύναμα. Σε μία άλλη συζήτηση με τους θεσμούς υπήρξε το εξής ακατανόητο: να πάρουμε πίσω την νομοθεσία για τους νέους ασφαλισμένους επιστήμονες που είχε ψηφιστεί στην πρώτη φάση της κυβέρνησης. Υπήρχε η απαίτηση μέχρι που δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο να μην υπάρχει αυτό με αποτέλεσμα 180.000 νέοι να βγουν εκτός ασφαλιστικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει: «ήμουν μέλος της κυβέρνησης όταν έγιναν σοβαρές συζητήσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Δυστυχώς ήταν μία τιμωρία, μια απαίτηση που δεν δέχονταν ούτε ισοδύναμα και ήθελαν να μπουν και όλα τα νησιά. Υπήρχε τότε πολύ μεγάλη πίεση για το θέμα».

Τέλος, παραδέχθηκε ότι σήμερα, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, «έχουμε την πρώτη γενιά που ξεκινά τη δική της διαδρομή με μικρότερες προσδοκίες και ψαλιδισμένες ελπίδες», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «είναι εύλογο να παίρνουμε στην σύνταξή μας αυτά που δώσαμε εμείς οι παλιοί αλλά κυρίως πρέπει να εξασφαλίσουμε το μέλλον των νέων για να μην πηγαίνουν εργαζόμενοι στην κυρία Μέρκελ και τον κ. Κάμερον».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα