«Βουτιά» της Wall Street με απώλειες άνω των 300 μον. για Dow Jones

Σχεδόν σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι αμερικανικές μετοχές, καθώς επανήλθε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ στην επικείμενη σύνοδό της στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά και εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται στο πετρέλαιο.

Ο DOW σημείωσε απώλειες 2,14% στις 18.085,45 μονάδες ενώ ο S&P 500 έχασε 2,45% στις 2.127,81 μονάδες, ο NASDAQ

υποχώρησε 2,54% στις 5.125,91 μονάδες.

«Η Fed βρίσκεται σε ένα... μονοπάτι χορογραφίας: αυτό που θέλει είναι να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Αυτό που η αγορά προσπαθεί να καταλάβει είναι πότε θα το πράξει, τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Art Hogan, κορυφαίος αναλυτής της Wunderlich Securities.

Όλα ξεκίνησαν από τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Eric Rosengren, ο οποίος υποστήριξε ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση την αμερικανική οικονομία και προσέθεσε ότι η αύξησή τους ενδέχεται να δράσει υποστηρικτικά και στην απασχόληση.

«Η δήλωση από ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed, το οποίο έχει δικαίωμα ψήφου, ότι η τράπεζα ίσως είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε αύξηση είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό», πρόσθεσε ο Kim Forrest, αναλυτής της Fort Pitt Capital.

Σύμφωνα με τον Rob Bartenstein, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Kestra Private Wealth Services, η τρέχουσα περίοδος προσφέρει μία καλή ευκαιρία για τους επενδυτές να επανεξετάσουν τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους, με δεδομένο ότι, παραδόσεως, η τρέχουσα περίοδος είναι αυτή που καταγράφεται αύξηση μεταξύ 20% και 25% στη μεταβλητότητα των αγορών.

Η προσοχή των επενδυτών στράφηκε και στην πορεία του μαύρου χρυσού.

Το αργό WTI παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε 1,74 δολάρια ή 3,7% στα 45,88 δολάρια στο βαρέλι.

Το Brent Νοεμβρίου υποχώρησε 1,98 δολάρια ή 4% στα 48,01 δολάρια στο βαρέλι, διατηρώντας όμως κέρδη ύψους 2,5% σε επίπεδο εβδομάδας.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 7,10 δολάρια ή 0,5% στα 1.334,50 δολάρια στην ουγγιά.

Ήταν το χαμηλότερο κλείσιμο για το πολύτιμο μέταλλο από την προηγούμενη Παρασκευή, όμως σε επίπεδο εβδομάδας οι τιμές κατέγραψαν κέρδη 0,6%

Πτωτική πορεία και για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με αυτή του 2ετούς να φθάνει στο 0,79% και του 10ετούς στο 1,67%. Ανοδική κίνηση για τον δείκτη δολαρίου, με το ευρώ να υποχωρεί στο 1,1218 δολ. και το δολάριο να ενισχύεται στα 102,7 γεν.

Στο ένα προς 19 το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών στο NYSE, με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX να ενισχύεται κατά 30% και να ξεπερνά τις 16 μονάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα